Index Vakbarát Hírportál

Végre egy thriller, amit nem lehet abbahagyni

2023.03.02. 19:46

A thrillersorozatoknál hozzá vagyunk szokva, hogy legalább az első epizód végéig várnunk kell arra, hogy egy olyan csavart vágjanak az arcunkba, amitől bár lesokkolva, de azonnal indítani akarjuk a folytatást. Az Amazon Prime újdonsága, A tanácsadó (The Consultant) ebből a szempontból nem cicózik, nagyjából három perc kell ahhoz, hogy megkapjuk benne az első sorsfordító momentumot.

A történet szerint egy mobiljátékokat gyártó fiatalos, lendületes cég falai között járunk, ahova egy iskoláscsapat érkezik, hogy a mindenki által zseninek mondott nagyfőnökkel kezet rázzanak. Csakhogy, a rövidnek szánt találkozás erőszakos fordulatot vesz, és a CEO-t az egyik tanuló agyonlövi. Igen, egy kisgyerek.

rég nem volt már ekkora WTF-élményünk a tévéképernyő előtt ülve – és mindez csupán a nyitójelenet.

Még a főnök vére meg sem száradt a falon, befut az éjszaka közepén egy kimért, öltönyös fickó, aki Regus Patoff néven mutatkozik be, és az ott éjszakázó két beosztottnak elmagyarázza, hogy ő a tanácsadó, akinek szerződése van, hogy a CompWare-t életben tartsa. A karaktert játszó Christoph Waltz már a Becstelen brigantykban és a Django elszabadulban is bizonyította, hogy a hűvös arisztokrata figurákat ő kisujjból képes kirázni, és bár ezekhez a filmekhez képest sok újat nem mutat, az ő komplex, csontig hatoló játékának köszönhető, hogy az első három rész úgy csúszik le ebből a sorozatból, hogy szinte észre sem vesszük.

Regus Patoff alig lépi át a tech-cég küszöbét, rögtön elkezd embereket kirugdosni. Mégpedig a legkülönbözőbb indokokkal: van, akinek a szaga nem tetszik neki, a home office-ból dolgozókat berendeli, és aki egy órán belül nem ér oda, annak lőttek. Mindezt kaján vigyorral az arcán, nem is csoda, hogy A tanácsadó másik két főszereplője, a CompWare-nél melózó Craig (Nat Wolff) és a lepuffantott főnök kreatív tanácsadója, magyarul jobbkeze, Elaine (Brittany O'Grady) elkezdenek a fickó után kutatni. És amit találnak, attól megint csak a hideg futkos az ember hátán…

A tanácsadóra azt mondtuk, hogy thriller. Azonban ahogy haladunk benne előre, egyre kevésbé egyértelmű, hogy mi lehet az Amazon produkciójának pontos műfaji besorolása. Munkahelyi komédia? Sötét hangvételű szatíra? Misztikus krimi? Mindegyik meghatározás megállja a helyét, és még az sem lenne nagyotmondás, ha kijelentenénk, hogy a széria helyenként a mágikus realizmusba hajlik.

Christoph Waltz karaktere ugyanis, ahogy a készítők erősen utalgatnak rá, maga lehet az ördög.

Kezdve azzal, hogy folyton más emberek fülébe suttog, megkörnyékezi őket, bűnbe csábítva nemcsak egy ártatlannak tűnő kisgyereket, hanem a programozó Craiget is, aki éppen az esküvőjére készül. A legszebb az egészben, hogy ránk bízzák, hiszünk-e Regus Patoff természetfeletti erejében, vagy elintézzük magunkban annyival, hogy egy manipulatív gennyládáról van szó. A végeredményen ugyanakkor nem változtat, forog a gyomrunk tőle, egyszersmind irtó kíváncsiak vagyunk rá, hogy vajon mi lesz a következő beteg húzása...

Ehhez hasonló one-man-show-t ritkán látni a tévében, de nemcsak a címszereplő miatt kötelező belenézni A tanácsadóba, hanem a minőségi filmes megvalósítás miatt is. Az operatőrök jól játszanak a kamerabeállításokkal, amelyek hangsúlyozzák a klausztrofób, fojtogató hangulatot – miszerint a pokoli cégből egyszerűen nincs menekvés. Legalábbis addig, míg Regus Patoff úgy nem dönt, hogy végre elengedi a torkunkat.

Az Amazon új szériájának készítője, Tony Basgallop már a Servant című Apple TV+-sorozattal bizonyította, hogy a rejtélyes és fura történeteket remekül tudja tálalni. A tanácsadóban is, amikor azt hinnénk, hogy ennél bizarrabb már nem lehet az összkép, mindig jön egy fordulat, amelyhez képest pár perccel korábban a széria még egészen visszafogottnak tűnt.

Nyitottan kell tehát hozzáállni a cselekményhez, és felkészülni mindenre. És amikor azt mondjuk, hogy mindenre, akkor ezt szó szerint tessék venni. A tanácsadó fényes példa rá, hogy miért imádjuk annyira a thrillereket. Megyünk is vissza rögvest, és ledaráljuk, elvégre 8 rövid rész az egész.

8/10

A tanácsadó (The Consultant) magyar felirattal érhető el az Amazon Prime-on.