Index Vakbarát Hírportál

Az új Halálos iramban elpusztította az összes agysejtünket

2023.05.19. 20:28
Emlékszik még rá valaki, hogy réges-régen a Halálos iramban még az utcai versenyzésről szólt? Talán Vin Diesel se, aki Dominic Toretto izomtrikós-aranyláncos karakterét 2001 óta alakítja, és piti rosszfiúból ő lett az egyre pusztítóbb részekkel jelentkező franchise központi hőse az elmúlt több mint két évtized leforgása alatt.

A filmsorozat azt követően kezdett látványos lejtmenetbe, hogy a Brian O’Connerként híressé vált Paul Walker 2013-ban sajnálatos módon elhunyt – és bár a hetedik felvonásban a szereplőgárda még képes volt a pandúrból lett rabló karakterét egy őszinte, szívszorító jelenettel elbúcsúztatni, onnantól kezdve csak kereste magát a Halálos iramban. Küldhettek autót az űrbe, hozhatták vissza a halálból Hant (Sung Kang), valahogy nem ütött már az egész. Trashként kezelve se lehetett nagyon élvezni ezeket a filmeket.

Talán mondanunk se kell, hogy a Halálos iramban 10-et (Fast X) se vártuk tűkön ülve, főleg azok után, hogy az előző rész a mondvacsinált, össze nem álló történetével a világ legközepesebb és legfelejthetőbb akciófilmje lett. Mégis beültünk a május 18-a óta látható új részre, egyfajta katasztrófaturizmusként, mondván, akkor tudjuk csak a legjobban értékelni a kiemelkedő filmeket, ha megnézzük a legalját is. Félreértés ne essék, az új Halálos iramban-film az előző két részhez hasonlóan egy trehányan összerakott valami lett,

mégis meglepően élvezhető, köszönhetően annak, hogy most már úgy túltolták a készítők és a szereplők is azt a bizonyos biciklit, hogy Vin Diesel szerelemprojektje önmaga paródiájává vált. És ez marha jól áll neki.

A történet az ötödik Halálos irambanhoz nyúl vissza, melyben Dom és Brian párosa Rio de Janeiróban rúgták ki szó szerint egy ház falát, léptek le egy, az autójukhoz kötött széffel, amelyet egy ismert maffiózótól lovasítottak meg. A heistot követő hajszát a megkárosított Hernan Reyes nem élte túl, de a fia, Dante (Jason Momoa) igen, aki bosszút esküdött Domék ellen, a Halálos iramban 10-ben pedig épp megfelelőnek találja az időt rá, hogy kicsit megtapossa az istenkomplexusos kopasz tökeit.

Ha egyvalakit ki kéne emelnünk az új Halálos irambanból, az Jason Momoa lenne. Nála jobb dolog nem is történhetett volna a franchise-zal, a Trónok harca egykori és az Aquaman jelenlegi sztárja látványosan, már-már pofátlanul jól érzi magát ebben a filmben. Dante nagyon fura fazon, olyan, mintha az őrült Jokert és a harsány Jack Sparrow-t keresztezték volna a figurájában, aki kegyetlen, tiszta szívből utálja az egész családot, emellett iszonyúan beteg dolgokra képes, és őszintén szólva minden alkalommal, amikor a vásznon felbukkan, vagy rettegünk tőle, vagy pedig kisírjuk a szemünket a röhögéstől a hülye húzásaitól. Az elején látható római akciószekvencia, amit Momoa rosszfiúja kényszerít ki, egyszerűen frenetikus, a maga blődségében letesszük tőle a hajunkat, és ha elfogadjuk a Halálos iramban-franchise bántóan ostoba túlzásait, még élvezni is lehet a látottakat. Ha lett volna biztonsági öv a moziszékben, kénytelenek lettünk volna bekötni azt, miközben ezt a filmet néztük – mert néha a Halálos iramban 10. úgy pörög, mint a ringlispíl.

Ami igazán meglepő, hogy az előző részben szinte csak a levegőben lógó, John Cena által játszott Jakob Torettóból ezúttal épkézláb személyiséget faragnak, akit Dom fiával, B-vel (Leo Abelo Perry) raknak egy csapatba, hogy a gonoszok elől fussanak. Ez a csapatokra való bontás a Halálos iramban 10. egyik új húzása, és bár nem mindenkivel tudnak mit kezdeni, legalább rendszert visz a film cselekményébe az ötlet.

A Halálos iramban 10. negatívumokban sem szűkölködik, ezek közül az egyik legnagyobb maga Vin Diesel, aki nagyon fáradtnak tűnik már ebben a filmben, alig verekszik, és a játékidő nagy részében vagy a kormány mögött lustálkodik, vagy bugyuta egysoros bölcsességek hagyják el a száját.

A filmre csúnyán rányomja a bélyegét, hogy a kvázi főszereplő afféle Jézus Krisztusnak képzeli magát, a Halálos iramban megváltójának, akinek lassan a golyók elől se kell kitérnie. Nagyon hiányzik a filmsorozatból Paul Walker, aki remek ellenpontja volt Dominicnak, és a páros többé-kevésbé működött is együtt.

A régen vicces mellékszereplők közül Tej (Ludacris) és Roman (Tyrese Gibson) árnyékai önmaguknak, Lettyről (Michelle Rodriguez) nem is beszélve, akinek egyetlen menő motoros megmozduláson kívül nincs nagyon funkciója ebben a filmben, Nathalie Emmanuel hekkercsaja, Ramsey, és a többiek meg csak úgy vannak, de minek? Az újonnan csatlakozók közül a Marvel Kapitányként is ismert Brie Larson hasonlóan nagy nulla, és még Daniel Melchiorból sem sikerült azt a fajta zsenialitást kihozni, amit a színésznő részéről Ratchercatcher 2 szerepében a Suicide Squadban láthattunk.

A filmben természetesen visszatérnek a 2000-es évek elejét idéző rapszámok, a fenékvillantósan rövid szoknyákat és nadrágokat viselő csajok, na és még az utcai versenyzés is cameózik – de senki ne számítson rá, hogy öt-tíz percnél tovább megidézik azt, amiről régen a Halálos iramban szólt.

Dominic Torettóék most már szuperhősök, csak éppen nem köpenyben repkednek, hanem kocsikkal, a fizikai törvényeire tesznek rá, jó magasból, és ha a Tisztelt Olvasó azok közé tartozik, aki nem tudja két órára teljesen, ismételjük, teljesen kikapcsolni az agyát, akkor a Halálos iramban 10-et érdemes elkerülnie.

Az biztos, hogy a Halálos iramban-sorozat évek óta nem jelentkezett ennyire szórakoztató filmmel. Ezt nem lehet a készítőktől, a rendezést Justin Lintől átvevő Louis Leterriertől és csapatától elvitatni, még úgy se, hogy a kiakasztóan elszállt akciók mellett jórészt tényleg Jason Momoa egyedül viszi el a hátán a show-t, aki kihozza ebből az agyament, őrjöngő, androgün karakterből a legtöbbet, és úgy ripacskodik, hogy azt még Nic Cage is megirigyelné.

Bár korábban azt mondták, hogy a 11. film lesz az utolsó, a nagy lezárás, mérget vennénk arra, hogy jön itt még a Halálos iramban 12. is, majd azt követően a spin-offok, tévésorozatok, és a többi. Merthogy kétség sem férhet hozzá, hogy a Halálos iramban 10. kasszát fog most robbantani, és úgy özönlenek majd az emberek rá, mintha kötelező lenne. Míg a Marvel-szuperhősök untatják az embereket, nagyon azt sejtjük, hogy a kopasz, kigyúrt maffiózó-sofőrök fénykora még nem járt le. Pedig Vin Dieselnek igazán itt lenne az ideje, hogy visszavonuljon.

7/10

A Halálos iramban 10. jelenleg is látható a mozikban.  • Tippek
  • Babaváró hitel