Index Vakbarát Hírportál

„Nagy hiba volt, hogy Isten az emberre bízta a világ irányítását”

2023.10.27. 20:51

Morgan Freeman Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész a narrátora a Netflix legújabb produkciójának. Az Élet a bolygónkon című dokumentumfilm-sorozat bemutatja a földi élet történetét a sejtek kialakulásától kezdve a dinoszauruszokon át az ember felemelkedéséig. A streamingszolgáltatón 2023. október 25-étől látható.

Az Élet a bolygónkon (Life on Our Planet) című nyolcrészes sorozat évmilliárdokon keresztül vezeti végig a nézőt. 

Számtalan faj felemelkedését és bukását követhetjük nyomon. 

Ahogyan Morgan Freeman mondja: a sorozat bemutatja „a nagy csatákat a túlélésért, és a dinasztiákat, amelyek világuralomra törtek”. A készítők – köztük Steven Spielberg – igyekeztek vizuális effektek segítségével élethű őslényeket – mamutokat és dinoszauruszokat – varázsolni a néző elé.

A vizuális effektek az egyes epizódok 30-40 százalékát teszik ki, a fennmaradó rész 45 országban, többek között Ecuadorban, Elefántcsontparton, Marokkóban és az Egyesült Királyságban forgatott felvételekből áll. 

Prédákra leselkedő ragadozók

A sorozat a címe ellenére a halál témájával is foglalkozik. Jelenetről jelenetre ragadozók leselkednek prédájukra: repülő hüllő csap le a gyanútlan tengeri teknősre, krokodil vadászik gnúra, egy tintahal pedig garnélarákra veti magát. 

A halál egész fajokat is érint, a sorozatban öt tömeges kihalás történetét ismerhetjük meg, amikor több millió élőlény pusztult el. A sorozat utolsó epizódjában pedig az ember felemelkedését is bemutatják: az egyetlen fajét, amely képes saját tömeges kihalását előidézni. 

Morgan Freeman a New York Timesnak adott interjúban így nyilatkozott: 

Azt mondták, hogy Isten teremtette az eget és a földet, és az embert bízta meg azzal, hogy irányítsa a világot. Ez nagy hiba, ha Isten valóban ezt tette, mert néhány millió év alatt majdnem a kihalás szélére sodortuk a bolygót. 

Mi vagyunk a felelősek

A színész az interjúban azt is elmondta: minden érdekli őt, ami a bolygónkon történik, és úgy véli, mára a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a drasztikus éghajlatváltozást nem az állatok okozzák, hanem mi, emberek. 

Morgan Freeman reméli, a nézők a sorozat segítségével megtanulják, hogy az élet rendkívül kitartó, és ha időben elegendő információhoz jutunk, akkor változást tudunk előidézni. Úgy véli, hogy a bolygónk az, ami él, és nekünk, embereknek, nem feltétlenül kell itt lennünk. 

Arra a kérdésre, hogy mitől más a narrálás, mint a színészkedés, úgy válaszolt: „Amikor narrálsz, a lényeg, hogy érthetőnek kell lenni, kerülni kell a monotonitást. Azt hiszem, ez egy trükk vagy adottság, vagy valami ilyesmi. Úgy tűnik, elég jó vagyok benne. Nagy rajongója vagyok David Attenborough-nak. Rendkívül jó képességekkel tudja átadni az információt.”