Index Vakbarát Hírportál

Még mindig kísérti a halálos baleset a szemtanúkat

2024.05.15. 07:24
Harminc éve jelent meg A holló című film, amelynek forgatása során történt a filmipar egyik legsúlyosabb balesete. Akik jelen voltak Brandon Lee halálánál, a mai napig nem tudják elfelejteni a borzalmakat.

Az 1994-es A holló mára már vitathatatlanul kultuszfilmmé vált. Sikeréhez azonban hozzájárult az is, hogy a legendás Bruce Lee fia, Brandon Lee életét vesztette a forgatáson. 

Jeff Most, a film producere felidézte utolsó találkozását a színésszel. Mint a The Guardiennek elmondta, épp wilmingtoni irodájában volt és telefonált, amikor Brandon egy fehér ingben elment az ablaka előtt és integetett neki. A producert megmagyarázhatatlan módon valami bizarr érzés fogta el, hogy a színész úgy köszönt, mintha nem látnák egymást többet, pedig még két hét hátravolt a forgatásból. Nagyjából egy órával később véletlenül

hasba lőtték a 28 éves brandon Leet.

Bár a színészt azonnal kórházba szállították, megmenteni nem tudták, belehalt a sérüléseibe. A film, amelynek Alex Proyas volt a rendezője, végül bemutatásra került – ennek pontosan harminc éve. 

A legtöbben arra emlékeznek, hogy Lee minden nap 5:30-kor ébredt, éheztette magát és edzett. Tekintettel a karakterre, Lee ragaszkodott ahhoz, hogy megtanuljon gitározni, így Jeff Most talált neki egy tanárt Wilmingtonban. „Szivacsként szívott magába minden tudást, amit megosztottak vele.”

Ha itt az idő, menni kell

A katasztrófa az egyik késő esti, utolsó jelenet forgatása közben történt. A Funboy nevű drogdílert alakító Michael Massee színész meghúzta a ravaszt, miközben a 15-20 méterre lévő Leere célzott a kellékpisztollyal. A fegyverben vaktölténynek kellett volna lennie, de egy korábbi jelenetből véletlenül a pisztoly csövében maradt egy ólomdarab. A kilőtt golyó behatolt Lee hasába, és megtapadt a gerincében. 1993. március 31-én a kórházban halt meg a belső sérülések következtében. A legtöbb ott dolgozóban máig úgy él a pillanat, mintha tegnap történt volna.

A producer elmesélte az aznap éjjeli eseményeket: „Éjfélkor hagytam el a stúdiót, a telefon viszont már csörgött, amikor beléptem a szállásom ajtaján. Biztosítottak róla, hogy semmi komolyabb baj nem történt, egy vaktöltény találta el Brandon mellényét, de ne aggódjak, jól van.” Ekkor még mindenki ezt gondolta a stábból. „Nem volt vér, nem úgy nézett ki, mint egy lőtt seb. Először tényleg azt hittük, hogy csak egy baleset. Szörnyű éjszaka volt. Mindannyian hihetetlenül le voltunk sújtva.”

Másnap reggel Lee színésztársa, Sofia Shinas elárulta Mostnak, hogy Lee visszautasította a golyóálló mellény viselését, mert úgy gondolta, az látható lesz a kamerán. A színésznő hiába győzködte a főszereplőt, hogy vegye fel, ő elzárkózott előle, ráadásul egy kísérteties mondattal:

Ha eljött az ideje, hogy menjek, akkor megyek

– mondta Brandon Lee a halálos lövés előtt.

Ha viselte volna a mellényt, megúszta volna élve. A stábtagokat rettenetesen megviselte a történés. Mindannyiuk a barátja volt, hihetetlen művész, zseniális színész, fantasztikus ember. Jeff Most számára ez volt az egyik legtragikusabb esemény egész életében, amit a mai napig nem tudott teljesen feldolgozni, és nagyon nehéz megértenie, hogyan történhetett ez meg. A halálesetet végül balesetnek nyilvánították és nem emeltek vádat a fegyvert elsütő Massee ellen. Mindazonáltal ő így nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy valaha is túlteszi magát az ilyesmin.”

Brandon Leet apja, Bruce Lee mellé temették Seattle-ben. Hátralévő jeleneteit kaszkadőrével, Chad Stahelskivel forgatták le, aki ma már a John Wick-széria rendezője. A holló végül 1994. május 13-án jelent meg, Brandon Leenek és menyasszonyának, Eliza Huttonnak ajánlva, akiknek két héttel a forgatást követően lett volna az esküvőjük. 

A történelem megismétli önmagát

Lee halála megváltoztatta a filmforgatásokon használt lőfegyverekre érvényes szabályzatot, de csaknem három évtizeddel később mégis hasonló baleset történt.

Alec Baldwin, a Rust főszereplője és társproducere az egyik jelenet próbája közben Halyna Hutchins operatőr felé fordította a revolvert, amikor az elsült, megölve a nőt  és megsebesítve a rendezőt, Joel Souzát. Az új-mexikói esküdtszék gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek Hannah Gutierrez-Reed fegyvermestert, aki éles lőszert rakott a fegyverbe. Az új-mexikói ügyészek szintén gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Baldwint a júliusra tervezett perben.

Brandon Lee nővére, Shannon is kommentálta az esetet az X-en:

Senkinek sem lenne szabad fegyver által meghalni egy forgatáson. Soha.

Jeff Most úgy érezte, a rémálma újra megjelent, hiszen jól ismerte Halyna Hutchinst, és a szíve újra megszakadt.

A Holló című filmből készült egy új változat, amit idén augusztusban terveznek bemutatni Rupers Sanders rendezésében és Bill Skarsgård főszereplésével. Jó kérdés, hogy milyen fogadtatásban lesz része, ugyanis a klasszikusokhoz való hozzányúlás közel sem egyszerű és az összehasonlítási alap miatt nem feltétlenül ez a siker receptje. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport