Index Vakbarát Hírportál

Nem díjazták Angelina Jolie küzdelmét

2009.02.12. 10:19 Módosítva: 2009.02.12. 10:38
A színésznő a drámai Elcserélt élettel, a cseh filmgyártás szexelő nyugdíjasosokkal sokkol bennünket a héten. A Rózsaszín Párduc 2-t minden kritikus lehúzta.

Rózsaszín Párduc 2.

A 2005-ös Rózsaszín párduc 80 millióból készült és 140 milliós bevételt termelt, így az MGM stúdió zöld utat adott a folytatásnak. A recepten nem sokat változattak: megint ellopják a Rózsaszín Párduc névre keresztelt gyémántot, így a világ legrosszabb rendőre, Clouseau felügyelő (Steve Martin) most is megkapja társnak Jean Renót, meg egy jó nőt (Beyoncé helyett ezúttal az indiai Aishwarya Rait). Majd mikor a világ legértékesebb műkincsei is eltűnnek, a csapat kiegészül két igazi nemzetközi mesterdetektívvel, akiket Andy Garcia és Alfred Molina alakítanak. A sztárparádé ellenére a film csak 4,3 pontot kapott az IMDb-n, és 13 százalékot Rottentomatoeson ( az első rész 5 pontot és 24 százalékot). A kritikusok értetlenül állnak a folytatás előtt: "Nem volt elég szörnyű már az első rész is?" (Rolling Stone), "Emlékszik még valaki, mikor volt vicces Steve Martin?" (USA Today). Andy Garcia viszont nagyon évezte a forgatást, és csak úgy volt hajlandó beszállni a filmbe, ha a társ-forgatókönyvíró Steve Martin belerak a sztoriba egy második idiótán halandzsázó spanyol nyomozót is. A női főszereplő, Aishwarya Rai pedig nemcsak a legnépszerűbb énekes-táncos bollywoodi színésznő, ő volt az 1994-es Miss World is.

Elcserélt életek

A megtörtént eset 1928-ban játszódik Los Angelesben, amikor egy nap az anya, Christina (Angelina Jolie) elbúcsúzik fiától, dolgozni megy, majd a gyerek eltűnik. Hónapokkal később a rendőrség megjelenik nála egy 9 éves fiúval, mondván, hogy ő a fia. Pedig nem, de az anyának el kell fogadnia a rendszert, mert így is őrültnek tekintik. Szegény Hilary Swank és Reese Witherspoon is versengett Christine Collins szerepéért, de végül Ron Howard ötlete nyomán Clint Eastwood elfogadta Angelina Jolie-t, aki a kritikák szerint remek az anya szerepében. Sokáig úgy volt, hogy Ron Howard rendezi a filmet saját producerkedése mellett, de Clint Eastwoodot is megkeresték, aki elolvasta és rögtön igent mondott. Az 55 millióból forgott film világszerte majdnem a kétszeresét hozta vissza. A stáb hatalmas füstfelhőben olyan különös körülmények között is forgatott, mint a kaliforniai tűzvész ideje alatt a pályaudvar. A filmben szép gesztusként szerepel egy Bummy nevű kávézó, amit Clint Eastwood egy elhunyt kollégája után nevezett el így. Az Elcserélt életeket hiába jelölték a cannes-i Aranypálmára, rengeteg BAFTA-ra, Aranyglóbuszra, eddig semmit nem nyert meg, és Angelina Jolie-nak nincs sok esélye nyerni Kate Winslettel szemben.

Kilencedik mennyország

A díjesővel elhalmozott német rendező, Andreas Dresen forgatott már drámát a pápalátogatástól bezsongott berliniekről (Éji mese), szerelmi tragikomédiát a párt cserélő NDK-sokról (Félúton), legújabb témája pedig a nyugdíjasok nemi élete. Egy 60 éves nő (Ursula Werner) harminc év házasság után jön rá, hogy nem a férjét szereti, hanem egy 76 éves, szexmániás és vicces öregembert (Horst Rehberg). Ebből persze nem kevés bonyodalom származik, talán ezért kapott 7,2 pontot az IMDb-n, és díjat a cannes-i, genovai és trieszti filmfesztiválon.

A látogató

Az Égető bizonyíték című Coen-filmben is szereplő Richard Jenkins könnyen lehetett volna a legjobb színész az idei díjszezonban, de pont most támadt fel Mickey Rourke a Pankrátorral. Pedig az általában a kis szerepeket rendre ügyesen megoldó színésznek ez lett volna a nagy esélye. A látogató viszont így is tetszik a kritikusoknak. A magányos egyetemi tanárt alakító Jenkins egyik nap a lakásában két illegálisan Amerikában tartózkodó fiatalt talál. A zenélés segítségével összebarátkoznak, majd Walter harcolni kezd a pár kitoloncolása ellen. Thomas McCarthy rengeteg filmben és sorozatban szerepelt, köztük a Drótban, a Michael Claytonban vagy a Good Night, Good Luckban, de ez csak a második rendezése, és már elnyerte a legjobb forgatókönyvért jártó BAFTA-díjat, előző filmjét pedig a Sundance-en díjazta a közönség.

Marcela

A Marcela a cseh Helena Trestikova kísérleti dokumentumfilmje: 1980-tól 2006-ig követte figyelemmel Marcela Rosol életét, akinek a fia 25 évesen máig tisztázatlan módon elhunyt. A film szociográfiai pontossággal mutatja be 26 év politikai és társadalmi változásait. 7,3 ponton áll az IMDb-n, és díjat nyert a pilzeni fesztiválon.

A sötét lovag

Az Oscar-gála előttre egy második Batman-világpremiert is leszervezett a Warner stúdió, így már szinte biztos, hogy a tavaly januárban elhunyt Heath Ledger a Golden Globe, a BAFTA, és 15 másik díj mellé az Oscart is megkapja. A 185 milliós költségvetésű képregényfilm tavaly nyár óta már 997 milliós összbevételnél jár, 9-es átlagával viszont az ötödik helyre csúszott az IMDb 250-es listáján, pedig volt első is. A sztorit ugye mindenki ismeri: a Holló-sminkes Joker (Heath Ledger) lángba akarja borítani Gotham utcáit, a denevérjelmezes őrült (Christian Bale) inkább megtisztítaná a bűntől, a kétarcú Harvey Dent (Aaron Eckhart) meg inkább a szerencseérméjére bízza a dolgot.