Index Vakbarát Hírportál

Polanski csak személyesen kérheti a pere megszüntetését

MTI/AFP
2009.02.18. 14:51 Módosítva: 2009.02.18. 15:09
A nemi erőszakkal vádolt Roman Polanskinak május 7-ig kell benyújtania a Los Angeles-i bíróságon a kérelmét, viszont ha az Egyesült Államokba utazik, azonnal letartóztatják, mert 1978-ban bűnösnek vallotta magát.

A kaliforniai bíróság kedden lutasította Roman Polanski kérését, hogy több mint 30 év után véglegesen zárják le az ellene folyó eljárást, ami egy 13 éves lány megerőszakolása miatt indult 1977-ben. Peter Espinoza, az ügyben eljáró Los Angeles-i bíró elfogadta Polanski ügyvédjeinek érvelését, hogy eljárási hibákat vétettek az eredeti eljárásban, de úgy döntött, a 75 éves rendezőnek május 7-ig meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy személyesen terjessze elő kérelmét. Az elkövetett szabálytalanságokat Marina Zenovich tavaly bemutatott dokumentumfilmje tárta fel.

Polanskit valószínűleg azonnal letartóztatnák, ha az Egyesült Államok területére lép, mert 1978-ban bűnösnek vallotta magát a 13 éves lány megerőszakolásában. Az Oscar-díjas rendező Jack Nicholson villájában közösült a fiatal lánnyal, miután pezsgővel leitatta, és kábítószereket adott neki. Polanski negyvenkét napot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt, de megszökött a börtön elől, és Franciaországban telepedett le.

Az egykori áldozat ma már háromgyermekes családanya, Hawaii szigetén él, és korábban maga kérte a rendező elleni eljárás megszüntetését. Polanski az ügy miatt 31 éve nem járt az Egyesült Államokban: nem lehetett ott A zongorista című filmért neki odaítélt Oscar-díj átadásán, és nem mehetett el a felesége, Sharon Tate sírjához sem, akit nyolc hónapos terhesen gyilkolt meg a Manson banda három tagja.