Index Vakbarát Hírportál

Hámori Gabi brazil filmjét szerették Rio De Janeiróban

2009.05.13. 15:54 Módosítva: 2009.05.13. 15:54
Sao Paulo egyik elegáns bevásárlóközpontjának mozijában, három teremben, teltház előtt mutatták be a szakmának a Budapest című brazil-magyar filmet; a Chico Buarque azonos című regényéből készült alkotás, amelyet május 22-től láthat a brazil nagyközönség, a tervek szerint a nyáron kerül a magyar mozikba.

Misi Gyula Sao Pauló-i magyar konzul tájékoztatása szerint a hétfői Sao Pauló-i és a keddi Rio de Janeiró-i bemutatóra Brazíliába érkezett az alkotás női főszereplője, a magyar tanárnőt alakító Hámori Gabriella is. A filmet 500-an nézték meg. A producerek idén nyárra tervezik a film magyarországi bemutatóját és több európai ország filmterjesztőjével is tárgyalnak az ottani forgalmazásról. Portugáliában az év második felére időzítették a film megjelenését.

A Budapest rendezője Walter Carvalho, operatőre pedig fia, Lula Carvalho, akinek előző operatőri munkája, az Elit osztag (Tropa de Elite) kapta a tavalyi berlini filmfesztivál Arany Medve díját.

Az első brazil-magyar koprodukciós film alapja a zenész-író Chico Buarque Budapest című regénye, amely 2003-as megjelenése óta Brazíliában több mint 220 ezer példányban kelt el, és több mint 70 héten keresztül volt a sikerlisták első helyezettjei között. A Budapest Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Japánban, Németországban, Spanyolországban és Ausztráliában is megjelent.

A történet szerint a főhős, a filmben Leonardo Medeiros által játszott Jose Costa véletlenül vetődik Budapestre, szerelmes lesz a magyar nyelvbe, és többé nem is tud elszakadni tőle. Magánéleti gondjai elől rövidesen Budapestre menekül, ahol a szerelmet is megtalálja Kriska, a filmben Hámori Gabriella által alakított magyartanárnő személyében.

A Budapest felvételei tavaly év elején Rio de Janieróban és a magyar fővárosban készültek, ahol a forgatás a látványos elemeket sem nélkülözte: az egyik jelenethez például egy monumentális, 12 méter magas - hungarocellből készült - Lenin-szobrot úsztattak egy uszályon a Dunán, a Lánchíd és a Margit híd között.