Index Vakbarát Hírportál

Jason Statham meghalt, de már jobban van

2009.07.02. 16:31 Módosítva: 2009.07.02. 16:42
A pornószínészeket is felvonultató Crank 2. - Magasfeszültség a kritikusok szerint 1000 voltos sokk az agynak. Már a mozikban a 49 díjat begyűjtött svéd vámpírfilm is, amiben joghurtivással imitálták a vérszívást.

Crank 2. – Magasfeszültség

Meghalt, de már jobban van” – Jeff Goldblum és Matt Damon kamu halálhíre után ezzel a zseniálisan aktuális reklámszöveggel csábítja a mozikba a forgalmazó a Jason Statham-rajongókat. Chev Chileos az előző Crankben folyamatos adrenalintermeléssel tudott életben maradni, most meg olyan műszívet kap a maffiózóktól, ami azonnal leáll, ha nem nyalogat áramot. Mark Neveldine és Brian Taylor 20 millió dollárból forgatott 96 perces videóklipje visszahozza a 70-es évek exploitation-filmjeinek hangulatát (jó nők, jó kocsik, tömény akció), bár összesen csak 29,9 milliós bevételt termelt, a májusi bemutató óta. 6,9 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson 62 százalékot kapott (az első rész 7,1 pontot és 60 százalékot). „Nem minden filmben fér össze a Godzilla-paródia a lövöldöző sztriptíztáncosokkal, de a Crank 2. pont ilyen, 1000 voltos sokk az agynak„ – írta a Los Angeles Times, a New York Times kritikusa viszont már nem volt ilyen lelkes: „A High Voltage unalmas pornográfia, egy gépszívű fickóval.” Abban a jelenetben, amikor a főszereplő belefut egy csapat sztrájkoló pornószínészbe,valódi pornósztárokat is láthatunk, többek között Jenna Haze-t ést Ron Jeremyt.

Engedj be!

A svéd rendező, Tomas Alfredson tavaly leforgatta az Alkonyat tökéletesített változatát, egy érzelmes horrort, ami tényleg romantikus és tényleg félelmetes. Az Engedj be! főszereplője egy tizenéves srác (Kare Hedebrant), és a kis vámpír barátnője (Lina Leandersson), na meg a vérszívó után hátra hagyott hullahegy. A film eddig 49 díjat hozott el a fesztiválokról Amsterdamtól Woodstockig, 98 százalékot kapott a Rottentomatoeson, 8.2-es IMDb-átlagával pedig 192. helyen áll az IMDb toplistáján (még a filmesztéták kedvencét, az 1922-es Nosferatut is beelőzte). A kritikusok az egész stábot dicsérik: "John Ajvide Lindqvist gyönyörűen ábrázolta a saját regényéből írt forgatókönyvben a a kamaszkori világfájdalmat, Leandersson pedig tökéletesen vitte vászonra." (Detroit News); "Hoyte Van Hoytema operatőr hideg és félelmetes képei tökéletesen illenek ehhez az intelligens horrorsztorihoz." (New York Post). Kijár az elismerés a hangeffekteseknek is, mert szemtelenül olcsón tudtak félelmetes hangulatot kelteni: a vérszívás igazából hangos joghurtivás volt, az emberi hús marcangolásához pedig a virslit evő kollégáik cuppogását vették fel.

Moszkva, Belgium

A belga Christophe Van Rompaey filmjében vér helyett inkább a romantika dominál: a 41 éves anyuka (Barbara Sarafian) autós bevásárlókörútja során karambolozik egy kamionnal, de a fiatal sofőr (Jurgen Delnaet) nemcsak megjavítja a horpadást, de idővel sikeresen kiüti a nyeregből a féltékeny exférjet is. A Moszkva, Belgium összesen 12 fesztiváldíjat nyert, ebből 3-at Cannes-ból hozott el, 2 pedig a győri Mediawave-en kapott. Az IMDb-n 7,4 ponton áll, a Rottentomatoeson pedig 94 százalékon, azaz alig kapott negatív kritikát. "Tele van drámával, nevetéssel, és bájos szentimentalizmussal" - áradozott a filmről a tekintélyes Variety, a New York Times pedig ezt írta: "Van Rompaey szellemes, ugyanakkor nagyon megható képet fest Belgium flamand felének hétköznapjairól."