Index Vakbarát Hírportál

Patrick Swayze nyolc legjobb filmjelenete

2009.09.15. 23:11 Módosítva: 2009.09.15. 23:11
A hétfőn elhunyt Patrick Swayze neve örökre egybeforrt a kockahasú táncos karakterével, pedig akcióhősnek is ugyanolyan macsó volt. Kedvenc jeleneteink nyolc felvonásban.

Swayze, a szupermacsó

Mi mással kezdhetnénk egy videóválogatást, mint Patrick Swayze 87-es sikermozijával, a Dirty Dancinggel. A sok táncjelenet közül lehetetlen kiválasztani a legjobbat, mi most a fülledten erotikus Do You Love Me-vel tisztelgünk a színész rongylábai előtt. Persze a filmvégi Time of My Life alatt legalább ugyanilyen jól rázza Jennifer Greyjel. Golden Globe-ot sajnos nem kapott érte.

Swayze-t nemcsak a nők imádják, a 91-es Holtpont igazi machomovie. Itt a szörfösök Balázs Pali-frizurás alfahímje volt, aki vagy repülőkből ugrált ki, vagy Reagan-maszkban rabolt bankot. Az ügyben nyomozó Keanu Reeves beépül a bandába, és annyira rákattan az extrém életmódra, hogy már le sem akarja csukni Swayze-t. A film bankrablós jelenete legalább olyan jó, mint DeNiro akciója a Szemtől szembenben, vagy Joker ámokfutása A sötét lovagban, így helye van a listán.

A legszomorúbb jelenetek

Swayze már azzal is bevonult volna a filmtörténetbe, ha az 1990-es Ghoston kívül semmi mást nem forgat. A filmvégi búcsúzásban minden tökéletes: nincs az a kérges szívű kritikus, aki a szomorú Demi Moore és a szemtelenül jóképű kísértet-Swayze láttán ne nyúlna szipogva a zsebkendőért. Arról külön dokufilmek szólnak, milyen nehéz volt 90-ben, CGI-trükkök nélkül közös jelenetbe varázsolni Mollyt meg a fénylő fejű hőst.

Míg a nők a Dirty Dancinget és a Ghostot nézték rongyosra a Patrick Swayze miatt, a férfiak a Holtpont utolsó perceinél morzsoltak el egy könnycseppet. Igen, így kell végleg lelépnie minden idők legtökösebb szörfös rablójának.

A legjobb akciók

Patrick Swayze maga volt a vasalóállú hős mintapéldája, de sajnos nem lett belőle második Kurt Russell. Azt csak a B-filmek rajongói tudják, hogy a Dirty Dancing előtt leforgatta a saját Mad Max-moziját, a Puszta acélt, amelyben borostásan, Conan a barbár-szerkóban aprítja a mutánsokat az atomháború után.

Zene és verekedés nem sok filmben klappolt annyira, mint a 89-es Országúti diszkóban. Swayze vidéki kidobóemberként, rock 'n roll-dallamokkal aláfestve intézte el a kocsmai kötekedőket, végül egy folyóparti félmeztelen bunyóban a szerelmére (Kelly Lynch) hajtó fülbevalós cowboyt is kiütötte. Felejthetetlen klasszikus!

A legjobb félmeztelen jelenetek

Természetesen a Dirty Dancing egy szál gatyában lejtett tánca sem maradhat ki: a leszálkásított Swayze némi lelkizés után a karjaiba kapja az itt még kislányosan szégyenlős Jennifer Greyt, és persze szex lesz a vége.

A 95-ös Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar nyitójelenetében Swayze sokadszorra is kockahasat villantott, aztán Wesley Snipesszal karöltve nővé maszkírozta magát. Golden Globe-ot ezzel sem nyert, a kultrovat B-movie-zabálói és művészfilmőrültjei viszont a legnagyobb egyetértésben szavazták meg minden idők legjobb Patrick Swayze-alakításának.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport