Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok megkérte Polanski kiadását Svájctól

2009.10.23. 11:19 Módosítva: 2009.10.23. 11:19
Az Egyesült Államok hivatalosan kérte Roman Polanski filmrendező kiadását Svájctól, közölte pénteken a berni igazságügyi minisztérium.

Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben. Az Egyesült Államok 1977 óta akarja felelősségre vonni a művészt, aki a vádhatóság szerint alkohollal és kábítószerrel kínált, majd szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves lánnyal. Az ítélethirdetés előtt azonban Franciaországba szökött, és azóta sem tette be a lábát az Egyesült Államokba.

A svájci hatóságok szeptemberben egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el.

A BBC szerint a mostani, hivatalos kiadatási kérvényről a berni amerikai nagykövetség közleménye így fogalmaz: "Az Egyesült Államok berni nagykövetsége 2009. október 22-én benyújtotta a hivatalos kiadatási kérelmet az igazságügyi minisztériumhoz, a kétoldalú kiadatási szerződésben meghatározott negyven napos határidővel".

A hatóságok most eljuttatják a kérelmet Zürich kantonba, ahol Polanskit csaknem egy hónappal ezelőtt őrizetbe vették. A helyi bíróság ezután meghallgatást tart az ügyben, és ennek, valamint a Polanski ügyvédjétől kapott információknak alapján döntést hoz arról, hogy elfogadja-e a kérelmet, vagy sem. Ha a bíróság támogatja azt, a döntése ellen Polanski a svájci legfelsőbb bírósághoz fellebbezhet.

Az AP birtokában lévő dokumentumok szerint az Egyesült Államoknak november végéig volt lehetősége ennek a formális kérvénynek a benyújtására, de a svájciak már október ötödikén kérték tőlük, hogy indítsák be az eljárást.