Index Vakbarát Hírportál

A többség nem támogatja az arcszexet

2009.10.28. 11:14 Módosítva: 2009.10.28. 11:14
Olvasóinkat tizedannyira érdeklik a tankok, mint a mellek. Az egyik legnézettebb 56-os akciójelenet Keleti Márton Tegnap című filmjéből 3211 nézőt vonzott, Hernádi Judit mell-lengetése közel 40 ezret.

Összeszedtük ugye az elmúlt 53 év 56-os akciójeleneteit, hogy szavazzák meg olvasóink, melyik adja vissza legizgalmasabban a forradalom hangulatát. Az elégedetlen olvasói levelek még inkább megerősítették, a magyar filmeknek legnagyobb gyengéje a tisztességes akciójelenetek hiánya.

Toplista, akciójelenetek:

1. Eldorádó tankjelenete 7,7 pont
2. Szabadság szerelem 7,04
3. Szamárköhögés 6,46

"Az amcsik csináltak egy jó sorozatot nálunk, a Companyt. Pár jó színésszel persze, mint Chris O'Donnell, Michael Keaton, Alfred Molina. A harmadik részben egy tank ripityára lövi a Köztársaság téri pártházat, na, az jól meg van csinálva" - idézett a magyar filmeseknek jó példaként egy jelenetet A cég - A CIA regénye miniszériára utalva Berki Ferenc. (Ridley Scott társproducerként jegyzett sorozatának 2006-os pesti forgatásán mi is jártunk, akkor épp egy villamost taposott el egy T34-es.)

Függetlenül a magyar akciófilmek minőségétől, kis házi bajnokságunkban is lett első és utolsó versenyző. Az Eldorádó tankjelenete nyert, második helyezett a 2006-os Szabadság, szerelem lett, amely a film egészét tekintve sokkal látványosabb alkotás. Olvasóink szeretik a bohókás 56-os feldolgozást: harmadik lett Hernádi Judit hazafias biztatása a Szamárköhögésben. A Mészáros Márta-film ledőlő hatalmas Sztálin szobra csak ezután következett.

A leggyengébb osztályzatokat azoknak a filmeknek adták, ahol a rendező úgy gondolta, a leghevesebb akciójelenethez elég két-három, a vásznon lassan átvánszorgó tank. A vicc az, hogy önök még a kommunista propagandagépezet által megrendelt 59-es Keleti Márton-filmet is többre értékelték a 50 éves évforduló alkalmából készülteknél (Mansfeld, Budakeszi srácok, Nap utcai fiúk).

Nem készült Magyarországon se Sólyom végveszélyben, se Ryan közlegény megmentése - jóhiszeműek fogják ezt a pénzhiányra, rosszhiszeműek a hozzánemértésre, de vajon hogyan szerepeltek 56 szexjelenetei? A jó szexhez nem kell pénz, csak némi fantázia.

Toplista, szexjelenet:

1. Marozsán Erika 7,11
2. Fehér Anna kádjelenete 6,53
3. Hernádi Judit-videó 5,75

Ahogy a puskák és a tankok száma meghatározta az akciójelenetek fogadtatását, úgy fixálta az osztályzatokat a szexjelenetekben szereplő mellek minősége.

Van mell Hernádi Juditén túl is, az akkor még pályakezdő Marozsán Erika főszereplésével készült Pannon töredék rommá verte a mezőnyt. Nem véletlenül szédült meg Fehér Anna kádjelenetétől Szily László kolléga, ez lett a második, miközben Hernádi Judit mell-lengetése csak a dobogó legalacsonyabb helyére volt elég.

Ha szexjelenet, akkor önök kíméletlen bírák: szexet akarnak látni. Nagy valószínűséggel ezért lett - Kari Györgyi vallatását és Gáspár Kati smacizását is alulmúlva - a Szerencsés Dániel kiemelt jelenete az utolsó, ahol az operatőr képtelen volt lejjebb svenkelni a szeretkező párra, így csak az aktus szereplőinek az arcát látjuk.

Van mit tanulniuk tehát a közönségfilmes babérokra vágyó magyar filmeseknek szavazós játékunkból: lehet a téma a magyar történelem zivataros évszázadainak legsötétebb korszaka, a fegyvereknek ropogniuk, a harckocsiknak dübörögniük, a melleknek lobogniuk kell.