Index Vakbarát Hírportál

Kate Winslet Penelope Cruzzal verseng

2009.11.09. 17:45
A hétvégén bejelentették az európai Oscarok jelöléseit Sevillában. A legtöbb jelölést egy arab fiú börtöntörténete kapta, a második legtöbbet a Gettó Milliomos. Az elsőfilmesek kategóriájában egy magyar vonatkozású film rendezője is díjra esélyes.

Nyilvánosságra hozták az Európai Filmakadémia díjára jelölt filmesek listáját, a legtöbb nevezést A próféta című börtönthriller kapta, amit az idei Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be, és csütörtöktől a magyar mozik is játsszák. A francia filmben tizenkilenc évesen kerül börtönbe egy arab fiú, aki kezdetben szerencsétlennek tűnik, de lassan feltornázza magát a rosszfiúk raglétrájának élére.

A második legtöbb jelölést a Gettó milliomos kapta, a korábban nyolc Oscarral díjazott dráma öt kategóriában került fel a listára. A legjobb rendezőnek járó díjra a filmet jegyző Danny Boyle mellett többek között Jacques Audiardot jelölték A prófétáért, Pedro Almodóvart a Megtört ölelésekért, és Lars von Triert a botrányos Antichristért.

Az utcagyerek a terrorista ellen

A legjobb színésznő kategóriában Penelope Cruz, a Megtört ölelések főszereplője Kate Winslettel is versenyez, akit A felolvasóért jelöltek. A legjobb színész A próféta főszereplője, Tahar Rahim, a Gettó milliomos utcagyereke, Dev Patel, vagy A Baader Meinhof csoport terroristája, Moritz Bleibtreu is lehet.

A jelentős művészi tevékenységért járó Prix d'Excellence díjra többek között a Coco Chanel jelmeztervezője, Catherine Leterrier-t, A Baader-Meinhof csoport sminkjeiért és frizuráiért felelős Waldemar Pokromski és A próféta hangmérnökei esélyesek.

Magyar vonatkozás

Nagy Viktor Apaföldjét hiába jelölték, nem indul. Csak egy magyar vonatkozású film marad a versenyben, az Erdélyben forgatott Varga Katalin. A nagyrészt magyarországi stábbal, romániai színészekkel forgatott drámát egy angol elsőfilmes rendezte, és a berlini fesztiválon versenyzett.

Az Európai Filmdíjakat december 12-én a németországi Bochumban adják át a nyerteseknek, akiket az Európai Filmakadémia több mint kétezer tagja választ ki.