Index Vakbarát Hírportál

Cameron elszámolta magát tízmillióval

2009.12.21. 14:41
85 millió dolláros jegybevételt vártak az Avatar készítői a bemutató hétvégéjén, de csak 73-at hozott. Egy két évvel ezelőtti Will Smith-film is jobban kezdett decemberben. Antal Nimród a 12. helyen áll.

Az Egyesült Államok keleti felében tomboló tél befagyasztotta a mozik jegypénztárait is, James Cameron Avatar című sci-fije így is 73 millió dollárt hozott a bemutató utáni hétvégén. Ez minden idők második legjobb decemberi nyitánya, mert a Legenda vagyok című Will Smith-film 77-et csinált 2007-ben.

A nagyszabású háromdimenziós filmtől kicsit többet vártak a készítők, a nyitó hétvégére 85 millió dollárral számoltak, a hirtelen lecsapó tél azonban áthúzta a 20th Century Fox stúdió számításait. Az Avatar a külföldi mozikban is jól szerepelt, 106 országban összesen 159,2 millió dollárt hozott.

A több mint 300 milliós költségvetésből készült Avatar Cameron első nagyszabású projektje a Titanic óta. A rendező azért várt ilyen sokáig a film elkészítésével, mert korábban nem állt rendelkezésére a megfelelő technika.

A toplista második helyén a múlt heti éllovas, A hercegnő és a béka szerepel, a harmadik helyet a The Blind Side című dráma szerezte meg Sandra Bullockkal a főszerepben. A színésznő filmje már 164,7 millió dolláros bevételnél jár. Negyedik lett a Hová lettek Morganék? című vígjáték, amelynek főszerepeiben Sarah Jessica Parker és Hugh Grant látható. A vígjáték annak ellenére csak 7 millió dollárt keresett, hogy most mutatták be.

A lista eleje tájékán továbbra is tartja magát az Alkonyat vámpírsorozat második része (4,3 millió dollár), az Invictus - A legyőzhetetlen című Mandela-film (4,1 millió dollár), valamint a Karácsonyi ének is (3,4 millió dollár).

Antal Nimród Szállítmány című akciója ezen a hétvégén már nem tudta beverekedni magát a legnézettebb tíz alkotás közé, de 1,2 millió dolláros jegyeladással így is a 12. helyen áll.