Index Vakbarát Hírportál

Idén is kiosztják az Arany Málnát

2010.02.02. 10:20
A Transformers hét díjat is nyerhet, Megan Fox tehetségtelensége két Arany Málnát érhet a 2009-es Razziesen.

A Razzies néven is ismert díjat 1981 óta osztja ki John J. B. Wilson amerikai publicista, nem az év legjobb filmes teljesítményeit díjazza velük, hanem az ellenkezőjüket. Arany Málnát a legrosszabb produkciók, színészek, rendezők és forgatókönyvek kapnak. Maga a díj egy golflabda nagyságú málna, amit egy üres filmtekercsre erősítenek, és lefújnak aranyszínű festékkel. Önköltségen ezer forintba kerül darabja.

Az első Razziesra Wilson házában került sor, és három barátja vett rajta részt. A szájhagyomány hamar felkapta, és mostanra az Oscar-gálát egy nappal megelőző díjátadóról (Wilson egy pódiumon felolvassa a nyertesek nevét) számos hírügynökség beszámol, közöttük a CNN is.

A díjak odaítélésében bárki részt vehet, aki tagja lesz az Arany Málna Alapítványnak, és befizeti a tagsági díjat. A nevezéseknél Wilson 650 újságíró és filmes szakember véleményét vette figyelembe. Hollywood természetesen nincs odáig a Razziesért, a díjazottak nem is szokták átvenni a szobrot, de akadtak kivételek: Tom Selleck, Ben Affleck és Halle Berry együtt nevetett a közönséggel és a díjátadókkal.

Az idei Arany Málnára jelölt filmek között hét-hét kategóriában tűnik fel a Transformers: A bukottak bosszúja és a Land of the Lost (Az elveszettek földje), Megan Fox színésznő és Will Ferrell színész/rendező pedig két-két díjra esélyes. Wilson március 6-án az elmúlt évtized legszörnyűbb alkotásainak és színészeinek is kiosztja az Arany Málnát, így előfordulhat, hogy Ben Affleck vagy a John Travolta nevével fémjelzett Háború a földön újabb díjakat szerezhet. A nevezettek teljes listája itt olvasható.