Index Vakbarát Hírportál

Polanski nem megy Berlinbe, és nem üzen

2010.02.02. 00:15
A svájci házi őrizetben lévő Roman Polanski filmje a versenyprogramban szerepel.

Roman Polanski, akinek legújabb produkcióját a versenyprogramban vetítik a Berlinalén, nem vesz részt személyesen a filmfesztiválon és videoüzenetet sem küld..

Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója a hétvégén beszélt telefonon a svájci házi őrizetben lévő rendezővel. "Nem jön el és semmiféle videoüzenet sem lesz. Megköszönte nekem, hogy meghívtuk a filmjét" - idézte a fesztiváligazgatót a Variety.com.

Polanskit nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le ősszel Svájcban azért, mert több mint harminc éve az Egyesült Államokban liliomtiprást követett el. A rendező annak idején megszökött az ügyében hozott ítélet kihirdetése elől. Jelenleg kiadatására vár alpesi házában, amelyet házi őrizete helyéül jelölt ki egy svájci bíróság.

Korábbi jelentések szerint a francia-lengyel kettős állampolgárságú filmes svájci fogva tartása alatt fejezte be a The Ghost Writer című politikai thriller utómunkáit, a produkció a február 11-én kezdődő tíznapos Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütál.

A 60., jubileumi Berlinale versenyprogramjában 20 film versenyez a fődíjért, az Arany Medvéért. A német fővárosba várják a fesztiválra mások mellett Leonardo DiCapriót, Jeanne Moreau-t, Ben Stillert, Gérard Depardieu-t, Ewan McGregort vagy Ben Kingsleyt. Az Arany és az Ezüst Medvék sorsáról a Werner Herzog német rendező vezette nemzetközi zsűri dönt.