Index Vakbarát Hírportál

Jordán Adél papokat csábít a filmszemlén

2010.02.07. 21:24 Módosítva: 2010.02.11. 15:03
A kisfilmeket dicsérte mindenki a szemlén a nézőktől a szemletanács elnökéig, megszereztünk tízet a 33-ból. Anger Zsolt szakállal tiszta Jeff Lebowski, Nagy Zsolt szuggesztív gyerekgyilkos, Kovács Lehel meg most sem lett macsó szívtipró: meleg rendőr után kurvázó papot alakít. Nézegessék őket.

"Erős a kisfilmes mezőny, sok a főiskolás rendező, viszont nincs olyan, ami toronymagasan kiemelkedik" - mondta a kisjátékfilmes előzsűri egyik tagja. Ami közös pont a filmekben az idén: sok az amatőr színész és a zakkant vagy drogos karakter. A köztévé és az Unio Film meg biztosra megy a versenyben: a kortárs magyar írók művei alapján készült Hajónapló tévésorozatból öt epizód is bejutott a kisfilmes mezőnybe: Mátyássy Áron Május-júniusa, Bagota Béla Frusztrája, Miklauzic Bence Barbárokja, a Levegőt venni Bodzsár Márktól, és maga a Hajónapló Nagy Viktor Oszkártól.

Félálom

Csöcsök, légyzümmögés és szétolvadó filmkockák, nagyjából ennyi Lichter Péter 8 mm-es, karcos nyersanyagra forgatott, pszidhedelikus kisfilmje. Bár erős benne a Twin Peaksből kölcsönzött Lynch-hangulat (a 6 pecres játékidő fele álomszerű, visszafelé lejátszott jelenet), és a rendező a sok bozontos muff felvillantásával a 70-es évek dán pornóipara előtt is tisztelgett, ennél jobb kisfilmeket is láttunk. (5/10)

Barbárok

A Barbárok tipikus vidéki húsvéttal indít: a család (Pokorni Lia, Ujlkai Dénes) a kötelező kínos párbeszéd után félrészegen dülöngélős, célba lövő versenyt rendez a kertben. Aztán befut a zakkant rokon (Nagy Zsolt) is, akit délben gyilkosként mutogatott a híradó. "Főszereplőnek mindenképpen fenyegető alakot akartam - mesélte a rendező, Miklauzic Bence -, Zsolt szakállal pont ilyen." Szerintünk is telitalálat volt, mert nézőként sosem tudtuk, mit csinál a következő pillanatban: megöli a konyhán átrohanó gyerekeket, vagy csak benyögi, hogy "de nagyra nőttetek!" A sztori alapja egy Grecsó-novella volt, ebben a család azt hiszi, ha nem beszélnek a problémákról, akkor azok nem is léteznek. "Közhely, de jól működik. Mint ahogy az is, hogy a rokonok húsvétkor mindig bekarcolnak - mondta még a rendező -, de a groteszkbe hajló légpuskás jelenetet már saját ötlet volt." A Barbárok tavaly nyáron 10 milliós MKK-költségvetésből készült Csepelen. (7/10)

Golgotha - Krisztus után

Ha egy kurva a vallásos dolgokba ártja magát, abból csak baja lesz az egyháznak, lásd Mária Magdolna és Jézus kavarását a Da Vinci-kódban. Az apácaruhában domborító Jordán Adél két papot is elcsábít Bodzsár Márk filmjében: Keresztes Tamás röhögőgörcsöt kap a mise alatt, Kovács Lehel meg mániákus Playboy-függő lesz. Egyértelműen az utóbbi karakter a film legjobbja (pedig a dramaturgia szerint csak mellékszereplő). Bár emlegette interjúnkban, hogy végre heteró macsó szeretne lenni, pont ezek a komplexusos figurák állnak neki a legjobban. A Golgothára 2 millió forintot adott az MMK, de jól jött az a félmillió is, amit Bodzsár Márk 2007-ben a legjobb vizsgafeilmnek megválasztott Bloody Maryért kapott a Simó Sándor Alapítványtól. A forgatás 2008 őszén, négy nap alatt zajlott a Gellért téri Sziklatemplomban és a Krétakör bázisán. (8/10)

Levegőt venni

A Levegőt venni végre egy szórakoztató és gyilkos cinizmustól csöpögő kisfilm a sok művészieskedő és drogozós baromság között. A főszereplő Rába Roland zseniálisan hozza az elfoglalt, harmincas vállalatigazgatót, akinek csak két dolog jár az eszében: a szőke titkárnői és a súlyfeleslege. Utóbbi miatt bérletet vált a legdrágább uszodába, és itt fut össze nagy nemeziszével, a fekete úszósapkás Trill Zsolttal, aki aztán az üzleti életben is kísérteni kezdi, mint egy hazajáró szellem. "Kezdettől fogva Rába Roland volt előttem, szeretek konkrét főszereplőkben gondolkodni forgatókönyvírás közben" - árulta el a rendező, Bodzsár Márk, a producer Bodzsár István fia. Szerintünk Trill Zsolt is jó választás volt (eredetileg Tilo Wernert akarták ellenfélnek), mert most valahogy Viggo Mortensen-arca van, ami miatt tökéletes a jófiú-szerepekre. A Levegőt venni 14 millió forintból készült tavaly nyáron, MMK-s támogatásból és MTV-s segítséggel. Míg a Golgothán mindenki haveri alapon dolgozott Bodzsárnak, itt a pénz a profi stábra ment el, többek között a szentendrei uszodában. A letisztult dizájnú, céges környezetet egy Erste-bankban vették fel, ingyen. (8/10)

Csak segélyhívás

Ez a kedvenc kisfilmünk a mezőnyből, bevallottan a klasszikus horror/thriller hagyományokkal indít. Három srác (Orosz Ákos és két amatőr színész, Czeczô Sándor és Djordjevic István) egy elhagyott autóroncsot meg vérnyomokat talál a semmi közepén egy mellékúton, miközben Twin Peaks-zene szól. A kamerakezelés és a feszültségteremtés profi munka, és semmilyen jel nem utal Magyarországra, így lehetne akár egy hollywoodi film nyitójelenete is. Egyetlen hibája, hogy véget ér, mielőtt igazán elkezdődne. 6 millió forintos MMK-támogatásból csak 18 perces minimálthrillert lehet forgatni, hiába David Lynch-rajongó mindhárom rendező. Nagy Kovács Lőrinc ugyanis három személy: a filmet Nagy Bálint (a Színművészeti ötödéves operatőre), Lőrincz Nándor (harmadéves színművészetis forgatókönyvíró) és a filmelméletszakos Kovács Péter készítették, akik már a gimbáziumban is osztálytársak voltak. Csak az utolsó pillanatban találtak olyan forgatási helyszínt Fót és Dunakeszi határában, egy szeméttelep mellett, ahol betonút van, de nem jár senki éjszaka, és annyira bejött nekik ez a paráztatós-sejtetős stílus, hogy a későbbi filmterveikben is thriller-elemekhez nyúlnak. (8/10)

Frusztra

Akik szétkattintották a Balaton retrót, mindenképpen nézzék meg Bagota Béla vonaton bambulós, úttörőtáboros kisfilmjét. A főszereplő a zseniális Anger Zsolt, akiről az első perctől kezdve elhiszi a néző, hogy jólelkű, kicsit lúzer tanár, akiből biztos nem lesz pedofil sorozatgyilkos a sztori felénél. "Bodzsár Márk volt a társforgatókönyvíróm, és én is átvettem a módszerét. Eleve Zsolt volt a fejemben írás közben, mert tavaly ezzel a szakállal és testalkattal úgy nézett ki, mint a nagy Lebowski" - árulta el a film után a rendező. Helyszínt is ugyanilyen jól választott a 10 milliós MMK-s és MTV-s támogatásból készül Frusztrához: Balatonaliga Bagota szerint "lepusztult placc, ahol nyakig ér a gaz, csak régi pártüdülők és kutyák vannak a környéken, de legalább nem zavarnak a hotdogárusok meg a strandolók." (7/10)

Még több szemlés kisfilm ingyen az Indavideó Filmen!

Hajónapló (r.:Nagy Viktor Oszkár)

Nagy Viktor Oszkár Apaföldje a tavalyi szemlén megkapta a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, idén a Hajónapló tévésorozat címadó filmjével van versenyben, amiben Rajhona Ádám rasszista, alkesz, öreg kapitányt alakít.

Május-június (r.: Mátyássy Áron)

Mátyássy Áron tavaly Az utolsó időkkel hozta el a szemle fődíját, az Aranyorsót, de a film megkapta a legjobb zene és a Diákzsűri Zöld holló-díját is. A Május-június szintén Hajónapló-epizód, két egyedülálló nő és a drogok viszonyát mutatja be egy szoláriumban.

A gyűjtő (r.: Pottyondy Edina)

Adott egy sötét és büdös lakás és egy mániákus öreg, akit semmi sem érdekel, csak a gombostűre szúrt szöcskéi és bogarai. A nővére kényszerből vele él, kettejük mindennapi háborúskodását láthatjuk 14 percbe sűrítve.