Index Vakbarát Hírportál

Hajdu Szabolcs lett a szemle fődíjasa

2010.02.08. 19:33
A 41. Magyar Filmszemlén a legjobb filmnek járó Aranyorsó díjat Hajdu Szabolcs kapta a Bibliothéque Pascal című magyar-német-angol koprodukcióért. Díjazták az elsőfilmes Vágvölgyi B. Andrást is.

A díjkiosztó nyitányaként Hiller István bejelentette, hogy hétfőn délután megszületett a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2013-ig tartó állami támogatásáról szóló megállapodása. A Sportmax 2. Sport-, szabadidő és rendezvényközpontban vették át sorra a filmesek a díjakat.

Hajdu Szabolcs egész stábja kivonult az Aranyorsó díjért, miután a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is megkapta, a legjobb operatőri elismerést és a diákzsűri díját. "Jó, ha nem jeltelen sírba teszi az ember a művét" - összegezte örömét az Indexnek a rendező. Két filmjét jutalmazták eddig a szemléken: a Macerás ügyeket és a Fehér tenyeret. A Bibliothéque Pascal érdekessége, hogy a berlini filmfesztiválra is meghívták, illetve hogy egyik koproducere az előzetes letartóztatásban lévő Mesterházy Ernő.

Bibliothéque Pascal

Hajdu Szabolcs ötvennégy nap alatt körbeutazta és forgatta Európát másfél évig húzódó filmjével. A rendező gerillamozinak tartja. Constanta, Sepsiszentgyörgy, Magyarország, Ausztria, Liverpool a magyar-német-angol koprodukcióban készült film helyszínei. A 418 millió forintból készült alkotás főszereplője a rendező felesége, Török Illyés Orsolya. Kritikánk a filmről itt olvasható.

A legjobb elsőfilm, az egymillió forinttal járó Simó-díj Almási Réka csapatépítő tréningről szóló Team Buildingének járt (kritikánk itt). A film a legjobb produceri díjat is megkapta. "A közönség értette a filmet, a fogadtatás jó volt, viták is kialakultak körülötte" - nyilatkozta a rendezőnő.

A legjobb közönségfilmdíjat, a 25 millió forinttal járó TV Moziverzum díját Vágvölgyi B. András 56-os akciómozijának, a Kolorádó Kidnek ítélték, aki filmjét nem a díjért készítette, hanem - mint az átadón nekünk elmondta - az önkifejezés démona miatt. A legjobb látvány- és díszlettervezés díját is a filmjének ítélték. Az emelvényen újjászületésként értékelte a díjat a baseballsapkás Vágvölgyi: "szeretném, ha elhangozna a főszereplő neve is, ez nem más, mint Nagy Zsolt" - tette hozzá a levonulás előtt.

Kolorado Kid

Vágvölgyi B. András kritikus 2003-ban írta meg első mozifilmes forgatókönyvet, 1956 ötvenedik évfordulója helyett húzódott mostanra a premier. 430 milliós film főszerepét Nagy Zsolt alakította, ő az 50-es évek tipikus fiatal melósa. A film egyik forgatókönyvírója Eörsi István volt, a zeneszerzők között szerepel Másik János. Kritikánk a filmről itt olvasható.

A legjobb rendezés díját megosztva vehette át Dyga Zsombor a Köntörfalak című szerelmi kamaradrámájáért, és Pejó Róbert osztrák-magyar gyártásában, Gryllus Dorka főszereplésével készült Látogatásért. Dyga az egész stábjának köszönte meg meghatottan, a New Yorkban élő Pejó pedig hazatérésként értékelte a díjat.

A Köntörfalakért még Elek Ferenc a legjobb férfi alakításért járó elismerést vehette át: "Köszönöm az Istennek, hogy adta nekünk a Zsombort, aki írt nekünk egy forgatókönyvet és végigvitt minket ezen a munkán". Czakó Judit pedig a legjobb vágónak járó Arany Ollót kapta érte, és a Film.hu internetes közönségszavazásán is ez a film nyert.

Köntörfalak

Két férfi, egy nő, egy tekintet, Dyga Zsombor új filmjét így lehetne röviden összefoglalni. A sikerült Tesó és a kevésbé sikerült Kész cirkusz című filmjei után a békásmegyeri rendező megmutatta, hogy kell háromszereplős kamaradrámát 86 millióból okosan elkészíteni. Függetlenfilmes hangulat, lefogyott Elek Ferenc, Tompos Kátya és Jack Nicholson-os Rába Roland a fordulatos moziban. Kritikánk itt.

Két-két díjat vitt el a nagyjátékfilmek között Groó Diána Vespája (legjobb eredeti filmzene: Kardos Dánielnek, Balogh Rudolfnak, és a fiút alakító Tóth Sándornak színészi különdíj) és A vágyakozás napjai c. Pacskovszky-film (a legjobb forgatókönyv és az Arany Mikforon díj) is.

Legjobb női alakításért Kerekes Éva Vicát díjazták, aki Karafiáth Orsolyát alakította Molnár György Ki/Be Tawaret-jében. Érdekesség, hogy a rendezőnek saját filmje tetszett legjobban a mezőnyben.

Legjobb dokumentumfilmes díj Csáki Lászlót (Bádogváros) és Almási Tamást (Puskás Hungary) megosztva illette. A Puskás Hungary ezek mellett az Art Mozi Egyesület elismerését is megkapta. Gulyás Gyula Idézésének ítélték a Schiffer Pál rendezői díjat.

Hat művész vette át az első órában az életműdíjat pályafutása elismeréséül. Nagy Anna színésznő és Djoko Rosic szerb-bolgár színész, Pásztor József gyártásvezető, Szoboszlay Péter rajzfilmrendező és Zsombolyai János operatőr-rendező.

Aztán a Magyar Mozgókép Mestere címet adták át, először Rózsa János Kossuth-díjas rendezőnek, akit egy rendezői székbe ültettek, majd Grunwalsky Ferenc következett, aki nem ment fel az emelvényre a mesteri címért, mert - mint mondta - jogilag még nem hivatalos a lemondása az MMK elnökségről. (Az összes díj itt található.)