Index Vakbarát Hírportál

Nem kell a briteknek Burton csodaországa

2010.02.19. 15:58
Milliók kíváncsiak a Tim Burton által 250 millió dollárból megálmodott Alice Csodaországban 3d-s világára, de lehet, hogy több ország bojkottálja a filmet a Disney megrövidített moziforgalmazása miatt.

A Disney úgy döntött, hogy az angliai március 5-ei bemutatása után 12 héttel már meg is jelenteti dvd-n és Blu Rayen a filmet a szokásos minimális 18 hetes vetítés helyett, hogy a marekting a dvd fogyásra is hasson. A moziforgalmazók cserébe bojkottálnák a filmet, írta a dailymail.

A Disney komoly veszteséget könyvelhet el, ha rövid határidővel hozza kereskedelmi forgalomba az Alice Csodaországbant. Több mozihálózatnak sem nyerte el a tetszését, attól tartanak, hogy a potenciális nézők inkább kivárják a három hónapot és megveszik a dvd-t, ahelyett, hogy beülnének a filmre.

Angliában az ország három legnagyobb hálózata - az Odeon, a Vue és a Cineworld - is bojkottálná a mozit. A négy legnagyobb holland moziüzemeltető cég a moziüzemeltetők szövetségén keresztül már a hét elején nyílt levélben jelezte, hogy nemcsak a Burton-film, de más Disney-darab sem kerülhet holland mozikba az adott keretek között. Az olasz mozihálózatoknak sem tetszik a Disney döntése.

A Disney a bojkott mellett a jegyáron is veszíthet: számítások szerint 40 millió eurós bevételtől eshet el. A mozihálózatoknak békülésként máris 97 centet ajánlottak fel, minden eladott jegy után, és ez az alku is 8 hétig tartana. Általában 65 cent jár minden eladott jegy után, a 3d-s vásznakon vetített produkciók esetében 90 cent. Két fejest is küldtek a hálózatok vezetőihez, hogy találjanak megoldást a problémára.

Kétségkívül ez a CGI-vel rendesen megspékelt produkció a rendező leggrandiózusabb vállalkozása. Az Avatar elsöprő sikere után a producerek abban reménykednek, hogy ez a 3d is hasonló sikereket fog produkálni. Alice-t Mia Wasikowska formálja meg, Burton jó barátja, Johnny Depp pedig a Bolond Kalapost játssza, míg a rendező felesége, Helena Bonham Carter a gonosz Szív Királynőt alakítja, a színésznő egyébként azt mondta, nem számít arra, hogy rendező férje szépnek ábrázolja a filmben: igaza lett, a Királynőnek háromszor akkora a feje, mint a többi szereplőnek.

Burton nem a már megszokott, Lewis Caroll által leírt történetet filmesítette meg, hanem gyakorlatilag egy folytatást készített, amiben Alice visszatér Csodaországba. A forgatókönyvíró, Linda Woolverton elárulta, hogy sok olyan dolog lesz látható a produkcióban, amit Carroll nem említett meg regényében, de azért lesznek szép számmal olyanok is, amik benne voltak. Soha nem egy szimpla feldolgozás lebegett a szeme előtt: a legnagyobb változás, hogy a filmben Alice már nem egy kislány, hanem egy fiatal nő.