Index Vakbarát Hírportál

Lesöpörte az Avatart A bombák földjén

2010.02.22. 10:24
Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

Az Avatar és A  bombák földjén nyolc-nyolc jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, ám James Cameron - Bigelow exférje - bevételi rekordokat döntő háromdimenziós fantáziaeposzának végül csak két elismerés jutott.

A The Hurt Locker vitte el a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb fényképezésnek, a legjobb vágásnak és a legjobb filmhangnak járó díjat. Bigelow az első nő a BAFTA-díjak történetében, aki a legjobb rendezőnek odaítélt kitüntetést vehette át. Az év filmszenzációjának tartott Avatar a legjobb produkciós tervezés és a legjobb látványeffektusok díját kapta.

Nem gondolta volna

A legjobb férfi főszereplőnek járó idei BAFTA-díjat Colin Firth (A Single Man) érdemelte ki, a legjobb női főszereplő Carey Mulligan (An Education - Egy lányról) lett.

A 49 éves Firth a közönség nagy derültségére a díj átvétele után elmesélte: még mindig ott van az elküldendő emailjei között az az üzenet, amelyben közölni akarta a rendezővel, Tom Forddal, hogy "semmiképpen sem" tudja vállalni a szerepet. Éppen megnyomni készült a "Küldés" gombot, amikor csöngetett a hűtőgépszerelő - és a levél végleg a postázandók között maradt. "Mivel magam soha nem tudom eldönteni, mi a legjobb nekem, ezért köszönettel tartozom a frizsideres pasinak" - mondta az alakításáért Oscarra is jelölt brit színész.

Carey Mulligan Meryl Streepet és Audrey Tautout is maga mögé utasította. A díjátvétel után megkövette a közönséget, mondván: mivel "egymillió év alatt sem" jutott volna eszébe, hogy a vasárnap esti BAFTA-gálán a színpadra kell állnia.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Christoph Waltz (Inglorious Basterds - Becstelen brigantyk), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mo'nique (Precious) vehette át.

Vilmos

A hétfő hajnalba nyúló gálának magas rangú vendége volt Vilmos herceg személyében. A díjkiosztón bejelentették, hogy Vilmos lett a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia új elnöke. A fiatal herceg első hivatalos tevékenységeként az Akadémia tagjává avatta Vanessa Redgrave-et a színésznő több évtizedes pályafutásának kiemelkedő elismeréseként.