no

Index Vakbarát Hírportál

Hámori Gabriella megint férjvadász szingli

2010.02.25. 09:32
Ezen a héten a magyar mozikban Sas Tamás jelentkezik gyűrűre vadászó szinglikkel, és itt van az Erdélyben forgatott, Berlinben díjazott angol-román Varga Katalin is. Denzel Washington az atomháború utáni világban vág rendet, Drew Barrymore színészként és rendezőként duplázik.

Éli könyve

A Pokolból rendezői, Allen és Albert Hughes stílust váltottak, a viktoriánus Hasfelmetsző-sztori után posztapokaliptikus akciófilmet forgattak, rengeteg autóronccsal és Denzel Washintonnal. A 80 millió dolláros büdzsé már az amerikai mozikból visszajött (itt 90,9 milliót kaszált), a további 21 milliós bevétel pedig zöld utat adott Hugheséknak a 2013-as Akirához. Az Éli könyve a nézőknek bejött (IMDb: 7,3 pont), a kritikusoknak kevésbé (Rottentomatoes: 45 százalék). "Ultraerőszakos, posztnukleáris western a Mad Max árnyékában" - írta a Washington Post, de a Boston Globe nem volt ilyen elnéző: "Olyan, mint a mortensenes Az út, csak négyszer annyit lőnek benne, és feleannyi az értelme." Denzel Washingtonnak annyira bejött a sok kaszkadőr nélküli akciójelenet, hogy az Akirában is együtt akar dolgozni a testvérpárral.

Mindenki megvan

Az elfoglalt gyerekek (Drew Barrymore, Kate Beckinsale és a Holdban brillírozó Sam Rockwell) lemondják a kötelező családi vacsorát, ezért a cégvezér nagypapa (Robert De Niro) keresztülutazza az Államokat, hogy végre megtudja az igazat a rokonságról. A Varázsdada rendezője, Kirk Jones 21 millióból forgatott ünnepekkel kombinált, drámai road movie-t, amely a karácsonyi premier óta még csak 13 milliót szedett össze. A nézőknek pontozás szerint bejött a film, a kritikusoknak nem (IMDb: 7,4 pont, Rottentomatoes: 48 százalék). Robert De Niro most is bezsebelt két legjobb színész díjat a hollywoodi filmfesztiválon, és minden újság őt emeli kii: "De Niro alakítása nagyon erős, de a film pocsékul egyensúlyoz a szirupos és a szomorú részek között." (USA Today), "De Niro illedelmes, minimalista játékát tanítani kellene!" (Associated Press).

Szinglik éjszakája

Hámori Gabriella megint férjvadász szingli, de most jön a csavar: már a film elején megtalálja az igazit, aki gyűrűt is ad neki, és itt kezdődik a baj. A milliós ékszer a maffiózóknak is kell, ezért öltönyös idióták (Karácsonyi Zoltán, Scherer Péter) kergetik végig a fél országon a Szinglik éjszakája koktélruhás csajkommandóját (Gallusz Nikolett, Nagy IlonaSzávai Viktória). Sas Tamás félmilliárd forintból, 50 fős stábbal forgatta a filmet tavaly ősszel Egerben és Szilvásváradon (az utolsó napon mi is ott voltunk). A készítők minimum 200 ezres nézőszámot várnak.

Hajrá, Bliss!

Drew Barrymore duplázik a héten, a Mindenki megvan mellett most kerül a mozikba első rendezése is. A 15 millió dollárból forgatott Hajrá, Bliss! egy texasi kiscsaj felnőtté válásáról szól, főszerepben a Juno tinilányával, a valójában 23 éves Ellen Page-dzsel, aki tetovált görkoris csajok (Barrymore és Tarantino kedvenc kaszkadőre, Zoe Bell ) között talál önmagára. Bár a film október óta csak 13,2 milliós bevélt generált, a nézőknek és az újságíróknak is bejött (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: 81 százalék). Külföldön mindenki a rendezőt és a főszereplőt dicsérte, kritikusunk pedig mindent: "Van benne jópofa szerelem, idióta túlzások nélkül, sírás meg csak annyi, amennyi kell." A film érdekessége, hogy igazi koris csaj, Shauna Cross regénye alapján készült, aki fénykorában a Los Angeles Derby Dollsban lökdöste a többi miniszoknyást.

Varga Katalin balladája

Erdélyben forgatott filmnél adná magát a puskaporos magyar-román viszony feldolgozása, a félig angol, félig görög Peter Strickland viszont egy bárhol lejátszódható bosszúdrámát forgatott. A címszereplő lányt (Andrea Gavriliu ) kitagadja a férje, Orbán (Tankó Norbert), miután kiderül, hogy nem ő a gyerek apja. Az, hogy a nőt megerőszakolták, nem érdekli, ezért Katalin egyedül indul el felkutatni egykori bántalmazóját. Strickland angol-román koprodukcióban, 7 millió forintnyi büdzséből készült filmje eddig három díjat kapott, többek között egy Ezüstmedvét Berlinben. 7,5 ponton áll az IMDb-n, 94 százalékon a Rottentomatoeson. A kritikusok istenítik: "Meglepően eredeti thriller, a bűn és bűnhődés körüljárása már Dosztojevszkijt idézi" - áradozott a Guardian, az Independent pedig ezt írta: "Erőteljes és felkavaró film. A profi történet játszódhatna akár a középkorban is, a jelenről csak a mobilcsörgés árulkodik".