no

Index Vakbarát Hírportál

Emily Bluntról megint lekerül a fűző

2010.03.04. 16:34 Módosítva: 2010.03.07. 15:07
Egy nappal hamarabb láthatjuk Tim Burton Csodaországát, mint az amerikaiak, de hosszú csúszás után végre itt van Scorsese Viharszigete, Az ifjú Viktória királynő és a 33 díjat bezsebelő Éhség is. A mangarajongóknak az Égenjárókat ajánljuk.

Viharsziget

Martin Scorsese börtönszigeten játszódó thrillere már 114 millió dollár bevételt hozott a Paramountnak, pedig a stúdió csak 50 milliót adott a filmre, miután a Star Trek és a Transformers tavaly lenullázta a tartalékaikat. Ennyi pénzből is befért a stábba DiCaprio mellé Ben Kingsley, Max von Sydow és a Watchmen óta mindig őrült gyilkosokat játsszó Jackie Earle Haley. Sőt, a kétszeres Oscar-díjas operatőr, Robert Richardson is, aki a mindig ködös Massachusetts államban, a sziklás tengerparton és a 40-es évek stílusában berendezett medfieldi kórházban forgatott. A Dennis Lehane-regényéből készült Viharsziget 8,2-es átlaggal 194. az IMDb 250-es toplistáján, a Rottentomatoeson viszont csak 67 százalékot kapott. "Profin leforgatott, csavaros történet, ami a maximumot hozza ki a jól ismert, egyedül a sötét és öreg diliházban kliséből" - áradozott a Variety, a Newark Star-Ledger pedig egyenesen a Kubrick-féle Ragyogáshoz, hasonlította, amiért markánsan el tudott térni az eredeti könyvtől.

Alice Csodaországban

Tim Burton korábban azért jött el a Disneytől, mert nem voltak vevők a groteszk meséire, 2009-ben meg mégis a Disneynek forgat groteszk mesét 3D-ben, 250 milliós költségvetésből. Az Alice Csodaországban a hetedik film, amiben Burton együtt dolgozik kedvenc színészével, Johnny Depp-pel, és a hatodik, amiben a felesége, Helena Bonham Carter is játszik, ezúttal ő a Vörös királynő. De Tim Burton sajnos már nem az a brillírozó horrormese-gyáros már, mint korábban: az Alice 65 százalékot kapott a Rottentomatoeson (ahol a Charlie és a csokigyár 82, a Sweeney Todd 86 százalékon áll). Bár az At the Movies szerint az Alice "az évtized legjobb Tim Burton-filmje", a New York Press munkatársa azt írta, "ugyanolyan középszerű fantasy, mint az Arany iránytű". Kritikusunk is fanyalgott: "Tim Burton Csodaországa fakó és élettelen, kár volt a stop motiont CGI-re cserélnie".

Az ifjú Viktória királynő

A viktoriánus kor 82 évig élő névadója, Viktória királynő is volt hamvas szépség, így Emily Blunt minden kritikus szerint tökéletes főszereplő lett ebbe az életrajzi filmbe. A színésznőről legutóbb Benicio del Toro akarta letépni a fűzőt a Farkasemberben, most az Albert herceget játsszó Rupert Friend. Jean-Marc Vallée rendező 35 millió dollárból még a brit színészek élcsapatát (Paul Bettany , Jim Broadbent , Miranda Richardson) is le tudta igazolni melléjük, de a film december 18. óta csak 25,6 milliót szedett össze. Pedig az IMDb-n 7,2 ponton, a Rottentomatoeson 75 százalékon áll, és minden kritikus a főszereplőt dicsérte: "Emily Blunt elbűvölő" (TIME Magazine), "Elegáns, szikrázó, brilliáns alakítás" (Philadelphia Inquirer ), "Emily Blunt nagyszerűen bemutatja az utat, ahogy a fiatal királynő megtanulja irányítani a körülötte állókat" (Entertainment Weekly ). A film eddig 8 díjat kapott, a hétvégi Oscar-gálán a kosztümös filmek szokásos kategóriáiban (díszlet, jelmez, smink) triplázhat.

Éhség

Scorsese Viharszigete mellé itt egy másik börtönmozi, a díjesővel jutalmazott Éhség. A rendezője az elsőfilmes Steve McQueen, aki eddig 33 díjat zsebelt be Cannes-tól Velencén át a chicagói fesztiválig a belfasti Maze fegyházban fogva tartott IRA-tagok drámájával. Az Éhség az IMDb-n 7,6 pontot, a Rotentomatoeson 90 százalékot kapott. A kritikusok az egekbe magasztalják: a Globe and Mail szerint "McQueen a filmművészet Caravaggiója", a New York Post pedig legalább olyan fontos ír témájú filmnek tartja az Éhséget, mint a Paul Greengrass-féle Bloody Sunday-t. Érdekesség, hogy a főszereplő Michael Fassbender a hitelesség kedvéért ugyanúgy csontsovánnyá fogyott, mint Christian Bale a Gépész forgatása előtt.

Égenjárók

Mamoru Oshii, a Ghost in the Shell című kultanime rendezője újra az emberek és gépek közötti viszonyról készített animációs filmet, csak most a nagymellű robotrendőrt retro future-sítlusú vadászrepülőkre cserélte.  A rendkívüli látványvilágú sci-fi 6,8 ponton áll az IMDb-n, és már öt díjat kapott, többek között a Velencei FIlmfesztiválon. "Szürreális! Hipnotikus!" - lelkendezett a Seanax.com, a Filmcritic.com viszont kiakadt: "Hogy tud egy csodálatos légicsatákat bemutató tinédzsertörténet ennyire unalmas lenni?"

Coco Chanel és Igor Stravinsky - Egy titkos szerelem története

Tavaly nyáron Audrey Tautou lett kurvából divattervező, most Anna Mouglalis mutatja be Gabrielle Chanel életét, aki világmárkát csinált a vezetéknevéből. Ebben a verzióban viszont Igor Sztravinszkij zeneszerző (a Casino Royale főgonoszát játsszó Mads Mikkelsen) is fontos szerepet kap, mivel a híres divattervező nővel csalta a feleségét. Jan Kounen rendező 6,5 pontot kapott az IMDb-n erre a filmjére, azaz nézőknek csak annyira jött be, mint a Dobermann című akciófilm.