Index Vakbarát Hírportál

Tim Burton tavaszi rekorddal nyitott

2010.03.08. 19:45
116,3 millió dollárral lett első az amerikai toplistán a 3D-s Alice Csodaországban. Richard Gere legújabb zsarufilmje tizedennyit kaszálva kullog mögötte.

116,3 millió dolláros nyitó bevételt hozott össze a hétvégén az Alice Csodaországban, jelenleg ez minden idők legjobb tavaszi és márciusi startja Amerikában. A korábbi csúcstartók a Halálos iram (70,9 millió) és a 300 (70,8 millió) voltak. Kevésbé hatásos nyitással, 13,5 millió dollárral lett második a Brooklyn's Finest, Antoine Fuqua brutális zsarufilmje, amiben Richard Gere, Don Cheadle és Ethan Hawke vívnak utcai harcot New York drogbárójával, Wesley Snipesszal (aki a 2004-es Penge 3 óta nem szerepelt amerikai mozifilmben, csak B-kategóriás, egyből dvd-n kijövő akciókban). Leonardo DiCaprio misztikus nyomozása, a Viharsziget 13,3 millióval harmadik, és mivel rajtunk kívül szinte már mindenki megnézhette februárban, az összbevétele is 130,8 milliónál jár.

A negyedik helyre szintén zsarufilm, Kevin Smith Cop Outja került 9,14 millió dollárral, bár ez már inkább cop buddy vígjáték. A két főszereplő, Bruce Wilis és Tracy Morgan baseballkártyákat gyűjtenek, és gyerekeket is simán tökön vágnak benne (az eredeti cím A Couple of Dicks lett volna, csak nem engedte a forgalmazó). James Cameron kék indiánjai már csak 7,7 milliót kuporgattak össze Amerikában.

7,01 milliót szedett össze Breck Eisner horrorja, a The Crazies, amiben láncfűrész vagy pengekesztyű helyett vasvilla a gyilkos fegyver. 5,1 millióval hetedik a Villámtolvaj, aminek magyar grafikus készítette el a képregényváltozatát a Disneynek (a film teljes bevétele már 173 milliónál jár).

A Valentin-napon 56,2 milliós bevétellel nyitó Valentin-nap ezen a hétvégén már csak 4,1 milliót szedett össze. A Crazy Heart nézettségén majd csak a következő hetekben lesz érezhető a főszereplő Jeff Bridges Oscar-díja, egyelőre 3,35 millió jött össze (teljes bevétel: 29,5 millió). Az amerikai top 10 utolsó helyezettje 2,8 millióval a Dear John című romantikus dráma lett.