Index Vakbarát Hírportál

Mozikban a rendező nélküli Igazából apa

2010.03.18. 12:40 Módosítva: 2010.03.18. 12:40
A héten Hajdu Szabolcs szemledíjas Bibliothéque Pascalja mellett a rendezés nélkül készült Igazából apa erősíti a magyar vonalat a hollywoodi golyózápor (A sötétség határán, Légió) és a cirkós művészfilm mellett.

Igazából apa

Az új romantikus film főszerepében Kaszás Gézát láthatjuk, mint tönkrement Ausztráliában élő festőt, aki Magyarországra jön, hogy megkeresse itt hagyott festményeit barátjával (Scherer Péter). Hátrahagyott munkái mellett egy kislányt is talál (az S.O.S. Szerelemben látható Varga Boglárkát). A lányt Kamarás Iván neveli, aki arról hallani sem akar, hogy odaadja a gyereket, úgyhogy a megindul a harc. Több nő is pörög a cselekmény és a két férfi körül, többek között Polyák Lilla és Gryllus Dorka. A film honlapján ez áll: „A Kilenc és fél randi, az S.O.S. szerelem! és a Made in Hungária producerei ismét elsöprő sikerre ítélt, könnyed, romantikus vígjátékot készítettek." Az említett filmek producere, Neményi Ádám viszont már lekerült a stáblistán. De a rendező Novák Emil munkáját a honlap mellett a stáblistán is kisebbítették: "leforgatta" szerepelt munkája minősítéseként. Kaszás Géza egyébként nagy munkába vágta magát: ő volt a film pozitív főszereplője mellett a producere, társforgatókönyvírója, és a vágásba is besegített. A film Kecskeméten készült 350 millió forintból, főleg TV2-s támogatással.

Bibliothéque Pascal

Hajdu Szabolcs szemlenyertes német-magyar koprodukciója megérkezett, első körben négy budapesti moziban lesz látható, vidéken egy 35 mm-es filmmel és tizenöt digitális kópiával forgalmazzák. A film főhőse a rendező felesége, Török-Illyés Orsolya alakította félig magyar, félig román Mona Paparu hároméves gyermekét kénytelen egy külföldi utazás miatt nagynénjénél hagyni, ahonnan a kislány a gyámhatósághoz kerül. Mikor az anya visszatér, be kell számolnia a hatóságnak, hogy mi történt vele külföldön, és a nyugat-európai utazást meseszerűen közvetíti. A filmet a berlini filmfesztiválon lelkesen fogadták az ottani díszbemutató 800 fős termében, és kritikusunk is imádta. 24-én este 8-kor a rendezővel a Kino moziban lehet találkozni, közben járják az országot: Szegedtől Pécsen keresztül Békéscsabáig kilenc városban tartanak közönségtalálkozót. (Interjú az alkotókkal itt.)

Légió

A világvégefilmek újra divatba jöttek Hollywoodban, de a Légióban nincs Mad Max-hangulat, se posztnukleáris környezet, se természeti katasztrófa. Az emberiség ellenfele Isten, és a Földre vezényelt angyalok halálos serege, Gábriellel az élén. Egy fiatal terhes nő még meg nem született gyermeke az emberiség egyetlen esélye a túlélésre a Mojave sivatag közepén, őt védelmezi egy másik arkangyal, Mihály. A film rendezője az elsőfilmes Scott Stewart, a szereplők között a legnagyobb név Dennis Quaid, mindenki más csak a tévéből ismerős. A 26 milliós költségvetés a dupláját behozta 8 hét alatt, bár a közönség közepesre értékelte (IMDb: 5,1 pont), a kritikusok pedig kifejezetten gyengének látták (Rottentomatoes: 19 százalék).

A sötétség határán

Mel Gibsont a 2002-es Jelek óta nem láttuk komoly főszerepben, de most újra itt van, hogy lövöldözzön és nyomozzon egy vérbeli bosszúdrámában. Thomas Craven (ő Gibson) magányos bostoni nyomozó, akinek legnagyobb öröme az életben a 24 éves lánya (Bojana Novakovic). Akit azonban egy éjjel brutálisan kivégeznek az apja házában. Elsőre mindenki úgy véli, a golyót a főhősnek szánták, de kiderül, hogy a bűnügyben egy atomtitkokat tudó nagyvállalat és a kormányzat is nyakig benne van. Mel Gibson bosszúját olvasóink is várták, mégsem lett bombasiker: az IMDb-n 6,9 ponton áll, a kritikusoktól 55 százalékot kapott a Rottentomatoeson, a januári premier óta pedig csak 64,3 milliót hozott vissza a 80 milliós költségvetéséből.

Szeszélyes szőke

Úgy tűnik, a Cirkofilm a skandináv szociodrámák tavalyi dömpingje után a mediterrán művészfilmekre áll át. A Szeszélyes szőke című portugál filmet a ma élő legidősebb rendező, a 101 éves Manoel de Oliveira forgatta tavaly 2,5 millió dollárból, lisszaboni helyszíneken. A keretsztoriban egy fiatal könyvelő (Ricardo Trêpa) a vonaton meséli el egy idegennek, hogyan lett halálosan szerelmes a szemközti házban lakó szőkeségbe. A film megjárta tavaly a Berlinálét, Karlovy Varyt és számos rangos filmfesztivált. Díjat sehol sem kapott, de a rendező 80 éves pályafutását Berlinale Camerával honorálták.