Index Vakbarát Hírportál

Tobey Maguire pókembermez nélkül is jó

2010.03.25. 14:14
Pacifista filmek sora érkezik a héten a magyar mozikba: a tibeti fiú a megvilágosodást keresi, az afganisztáni szolgálatból hazaérkező amerikai testvér a családját, az iraki fronton LSD-vel kutatják a békés megoldást, Hablaty pedig harc helyett megszelídít egy sárkányt.

Kecskebűvölők

Az Irakban sztorit kereső amerikai riporter a jedisen paranormális trükkökkel dolgozó kísérleti alakulatnak egy veterán tagjára akad, hogy együtt egy újabb háborús szatíra részesei lehessenek. A film előnyei az A-kategóriás színészek: Ewan McGregor, Jeff Bridges Kevin Spacey és George Clooney, utóbbi a film producere is. A Rottentomatoeson 182 kritika csak 53 százalékosra értékelte a mozit, néhány kritikus szerint Grant Heslov első rendezése csak egy rosszul sikerült Coen-film másolat,  mások szerint viszont kifejezetten szórakoztató lett. Kritikusunk az előbbi táborhoz csatlakozott, de az Indexből többen végigröhögtük a filmet. Az IMDb-n a közönségszavazatokkal jobban áll: 6,5 pontot kapott. A 25 milliós büdzsé már Amerikában visszajött, jelenleg 60 milliós a bevétel. A film egy walesi író, Jon Ronson könyvéből készült valós események alapján, az Első Föld Zászlóalj ugyanis létezett.

Elveszett személyek körzete

A belga-holland-magyar-német-francia koprodukció egyik főszereplője a Fehér tenyér című alkotásban már szereplő tornász Hajdu Zoltán Miklós - a rendező Hajdu Szabolcs öccse - második filmjében magyar vendégmunkást játszik, akivel elektromos távvezetékeket szereltetnek. A zenét Márkos Albert szerezte, aki a Taxidermiában dolgozott, a film producere Kántor László. A cannes-i SACD Screenwriting díjat megkapta, emellett a Lux-díj utolsó fordulójába is bekerült, ahol Európa 10 legjobb filmje mérkőzött meg egymással. Itthon a 41. Magyar Filmszemlén versenyen kívül vetítették. Mozikban még nem futott, néhány kritika azonban már napvilágot látott róla: a Variety szerint az európai művészmozikba illő film szétszakadó családtörténete se dramaturgiailag, se technikailag nem kielégítő.

Testvérek

A Golden Globe-jelölt amerikai dráma Jake Gyllenhaal, Natalie Portman és Tobey Maguire főszereplésével és Jim Sheridan rendezésében. Eddig 38 millió dollár bevételt hozott 26 milliós költség mellett. A film, egy azonos című dán alkotás alapján készült, és az angol Total Film magazin szerint annak csak egy felvizezett változata lett. A családi drámás film történetetében a börtönből kiszabadult főszereplő elfoglalta helyét a halottnak hitt bátyja családjában, mire a báty váratlanul hazatér. Az IMDb pontszáma 7,4 lett tízezer szavazat alapján (az eredeti film 7,7-en áll), a Rottentomatoeson csak 59 százalék az eredmény.

Milarepa

A 2006-os kis költségvetésű tibeti film a 11. században valóban élt, a buddhisták számára rendkívüli jelentőséggel bíró költő, Milarepa élettörténete. Hozzánk elég későn jutott el, Németországban már 2006 februárjában bemutatták a mozikban, de az IMDb-n csak 268 szavazat érkezett rá a négy év alatt, a Rottentomatoeson pedig 37 százalékon áll 27 kritikus véleménye alapján. A Washington Post szerint a film megmutatja milyen az út az igazi spirituális megvilágosodáshoz: szenvedésekkel teli, ugyanakkor gyönyörű.

Így neveld a sárkányodat

A DreamWorks új egész estés animációs kalandja Cressida Cowell, brit írónő 2003-as gyerekkönyvén alapul. A történet a viking időkbe vezeti a nézőt, egy Berk nevű szigetre, ahol a sárkányok, és azok legyőzése a mindennapi élet részei. Azonban a főszereplő fiú inkább barátkozik velük. Az eredeti szinkronhangok között feltűnik Jonah Hill, Jay Baruchel, Christopher Mintz-Plasse, és mellettük Gerard Butler is hangját adja. A magyar karakternevekből is felsorolnánk párat: Hablaty, Bélhangos, Astrid és Pléhpofa. A sárkánynevelés rejtelmeibe már az amerikai premier előtt belekóstolhatunk 3D-ben is, itthon 12 év alatt csak szülői felügyelettel. Magyarországon sárkányos pályázatot is kiírtak iskolásoknak rajzos, írásos és fényképezős kategóriában. (A film magyar honlapja itt.)

Itt is, ott is

Egy állástalan szaxofonos amerikai érkezik Belgrádba, hogy érdekházasággal pénzt keressen. Pénz helyett azonban csak káoszt talál, és önmagára lel. A Darko Lungulov rendezésében készült, szerb-amerikai-német koprodukciós vígjáték a rendező bemutatkozó filmje. Tengerentúli premierje nagyjából egy éve volt a kis független filmnek, amit két kópián forgalmaz itthon a Cirko Film. Az amerikai férfit David Thornton játssza, civilbeli felesége Cyndi Lauper a partnere, napjaink legkeresettebb szerb színésznője, Mirjana Karanovic is feltűnik. A film IMDb pontszáma 7,3. A Robert De Niro alapította Tribeca Fesztiválon 2009-ben meg nyerte a legjobb New York-i jelenetekért járó díjat.