Index Vakbarát Hírportál

Szemledíjas magyar rövidfilm Cannes-ban

Index, MTI
2010.04.21. 12:37
A hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató szekciójában indul a 23 éves Szimler Bálint Itt vagyok című, 36 perces rövidfilmje.

Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmje meghívást kapott a 63. cannes-i filmfesztiválra, a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation elnevezésű szekciójába - jelentették be szerdán a fesztivál szervezői Párizsban. A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójának 36 perces fekete-fehér vizsgafilmje a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a rövidfilm kategória fődíját.

A Cinefondation idei versenyébe 1600 vizsgafilmet neveztek be a világ filmfőiskolái. A 11 országból beválogatott 13 alkotás közül hármat díjaz majd az Atom Egoyan örmény származású kanadai rendező vezette neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri a május 21-i díjkiosztón. Az Itt vagyok a 23 éves Szimler harmadéves vizsgafilmje volt, amelyet Rév Marcell fényképezett.

Az 1998-ban alapított Cinéfondation főiskolás versenyben Magyarországról 2004-ben Mundruczó Kornél kapott meghívást, 2006-ban pedig Kocsis Ágnes A vírus című alkotásával elnyerte a kategória harmadik díját.

Nem ez lesz az egyetlen film Cannes-ban, a május 12. és 23. közt zajló filmfesztiválon. Kocsis Ágnes második játékfilmjét, a Pál Adriennt a fesztivál Un certain regard válogatása mutatja be.

Iparági híresztelések szerint Tarr Béla A torinói ló című filmjét is meghívták versenybe. A gyártó T. T. Filmműhely ezt nem erősítette meg, csak annyit árultak el, hogy még nem készültek el a filmmel, így nem indul a fesztiválon.