Index Vakbarát Hírportál

Emelkedik a mozijegyek ára Amerikában

2010.05.05. 18:02
A 3d-s filmek sikere miatt nőttek az átlagos jegyárak, idén majdnem 8 dollárt kell fizetniük az amerikaiaknak a mozipénztáraknál. Ráadásul tovább fog nőni a térhatású filmek piaci részesedése, ami jó évet jelent a mozitulajdonosoknak.

2001 óta nem voltak olyan magasak a mozijegyek az Egyesült Államokban, mint az idei év első negyedévében. 2009 azonos időszakához képest nyolc százalékkal került 2009-ben többe egy mozijegy, így idén az első negyedévben 7,95 dollárt kellett adni egy átlagos jegyért egy átlagos nézőnek, míg tavaly még csak 7,35 dollárt.

Az átlagár emelkedése nem azt jelenti, hogy minden jegy ára ilyen arányban nőtt, a bevételnövekedés mögött a háromdimenziós filmek sikere áll: az emberek hajlandóak akár harminc százalékkal többet fizetni, csak azért, hogy térhatású verzióban nézzenek meg egy filmet.

Erre utal az is, hogy a Nemzeti Filmszínház Tulajdonosok Szövetségének adatai alapján az Avatar bemutatása négy százalékkal megdobta a jegyek átlagos árát, így szakértők szerint a 3d-mozik látogatása az egyik legköltségesebb kulturális program lett.

A térhatású filmek ára vásárlóerőn jelenleg éppen annyiba kerül, mint amennyiért egy hagyományos, színes, szélesvásznú hangosfilmre lehetett jegyet váltani 1967-ben.

A szövetség szerint az átlagos jegyárak további emelkedése várható, hiszen idén több száz mozitermet alakítanak térhatású filmek vetítésére alkalmassá, és több, az Avatar bevételi rekordját megdönteni készülő 3d-filmet is bemutatnak. Szakértők szerint hosszú távon a térhatású filmek jegyárai csökkenni fognak, és közelítenek a hagyományos filmek jegyáraihoz, de idén még nem várható árcsökkenés, sőt akár némi árnövekedés sem kizárt.