Index Vakbarát Hírportál

Woody Allent zavarja mások csajozása

2010.05.16. 14:17
Woody Allen tartotta Cannes történetének minden bizonnyal egyik legszomorúbb és legviccesebb sajtótájékoztatóját új filmje, a Találkozni fogsz egy magas, sötét hajú idegennel bemutatóján. A 74 éves rendező szerelemkereső filmet készített nagyszerű színészekkel.

Van valaki, akiben mindannyian hiszünk, mint a lehetséges boldogságok legjobbikában, miközben ez a férfi/nő valójában csak a fejünkben létezik, így rendre elcsesszük az életünket. Woody Allen új filmje, a hosszú című Találkozni fogsz egy magas, sötét hajú idegennel (You Will Meet a Tall Dark Stranger) erről szól. Benne vagy egy kapcsolatban, a problémákban, a kapcsolat maga a probléma, és akkor jön valaki, akitől minden megváltozik. Újra lesz kedved élni: „Ez az én perspektívám, egész életemben ez volt. Nagyon gyászos és pesszimista vagyok. Az egyetlen lehetőség, hogy boldog legyél, hogy néha hazudsz magadnak” – adott jó tanácsot Woody Allen a cannes-i sajtótájékoztatón. A filmjében a hősök is rendre becsapják magukat.

Naomi Watts és Woody Allen

A Hannah és nővéreihez kicsit jobban visszanyúló 74 éves rendező két házaspárról készített szórakoztató és egyben drámai filmet. A két pár ráadásul a gyereket mindennél jobban vágyó lány, Naomi Watts révén családi kapcsolatban is van. Az új Woody Allen-filmben megvan minden, de tényleg minden. Az írói válságban szenvedő írótól (Josh Brolin) a kapuzárási pániktól szenvedő öregig (Anthony Hopkins), a vicces WA-mondatokon át a humorba rejtett fájdalomig.

A szuper színészek jól teljesítenek, nem véletlenül mondta a tájékoztatón a rendező, hogy „nincs más dolgom, mint megszerezni a legjobb színészeket, minden felelősséget rájuk tolni, majd befogni a számat és kitölteni a csekket.” A csekk kitöltése játszott szerepet abban is, hogy megint Londonban forgatott, bár elmondása szerint játszódhatott volna New Yorkban is a történet. A rendező két dolog miatt szeret ott dolgozni: nyáron nincs hőség, és az ég szürke, ami jó a fotózás miatt. Egyébként ezt a filmjét is Zsigmond Vilmos fényképezte.

Erősen küzdök a halál ellen

Woody Allen sajtótájékoztató különös volt: a humor mellett a halálról esett a legtöbb szó. Ahogy filmjének címében a magas, sötét hajú idegen sem csak a hódító galériatulajdonost alakító Antonio Banderasra illett, hanem a halálra magára is, mert Woody Allen egyre többet foglalkozik vele saját bevallása szerint. „Az öregséggel nem leszünk okosabbak, bölcsebbek, vidámabbak, kedvesebbek. A hátad jobban fáj, gyomorbajaid lesznek, már nem látsz olyan jól, a hallásodat is fel kell javítani. Rossz üzlet megöregedni, ezért azt javaslom, ne tegyék.” Ehhez a legvégén még hozzátette: „A kapcsolatom a halállal még mindig ugyanaz: erősen ellenzem.”

A filmről is

Ezek után nem véletlen, hogy a film egyik szála az öregség feldolgozásával telik: Anthony Hopkins és Gemma Jones alakítja az idősebb házaspárt, akik kapcsolata A bárányok hallgatnakért Oscarral jutalmazott Anthony Hopkins öregedési pánikja miatt megy tönkre. Mindenféle külső és belső trükkel igyekszik fiatalnak tűnni, sportkocsit és prostit újít be, csak egészségesen étkezik, edz. A feleség emiatt mindentudó jósnőhöz jár, aki ugyan semmit nem segít, de legalább okoskodásai működtetik a naiv anyukát.

Josh Brolin, Woody Allen és Naomi Watts

Anthony Hopkinst kevésbé ismerem a macsó sármőr oldaláról, de neki bármit elhiszek, ráadásul ebben vicces. Mondjuk ő kapta Woody Allen egyik legfontosabb énjét, a megöregedő, a haláltól szembecsukva rettegő csajozót, így volt lehetősége jónak lenni. Annyira az ő karakterének egy árnyalatát kellett hoznia, hogy Woody Allen elmondta: „Tudják, milyen frusztráló, hogy nemrég még Scarlett Johanssonnal és Naomi Wattsszal játszottam, most meg más férfiak kapják meg őket úgy, hogy én vagyok a rendező?”

Szerelmet keresni

A film másik nagy játékosa Naomi Watts, aki előbb megőrül az önmagát tehetséges írónak hazudó férjétől, a Bobby Ewing-fizimiskával operáló Brolintól, majd érthető módon bekattan főnökétől, Antonio Banderastól.

A film minden szereplőjének elfogadható és megérthető motivációi vannak, a legjobb az lenne, ha mindenki boldog lenne a végén, de persze ez lehetetlen. Woody Allen saját, jól ismert kliséiből dolgozik. Előbb saját játékteret hozott létre magának, amit ő tölt fel játékosokkal, játékszerekkel és játékszabályokkal. Ez a legnehezebb, ő mégis képes volt Európában megújulni, és elképesztő frisseséggel dolgozni.

000T TRDV709237