Index Vakbarát Hírportál

Sivatagi bombázók szállták meg a vásznat

2010.05.20. 14:27
A héten Gemma Arterton a Perzsia hercegében, Liya Kebede a Sivatag virágában játszik bombanőt. Lesz még 20 milliós zombithriller és csajozós tinivígjáték is. Cliwe Owenről meg kiderül, hogy tud jó színész is lenni.

Perzsia hercege - Az idő homokja

A Prince of Persia-játékok szerelmesei örülhetnek: a Perzsia hercege a népszerű konzol- és számítógépes játékok filmes újragondolása Jake Gyllenhaallal a főszerepben. Főhősünk a látványos akrobatikus képességekkel rendelkező herceget alakítja, aki nem rest seggbe rugdalni a sötét erőket, ha kell, és Tamina hercegnő (Gemma Arterton) közreműködésével kiűzi a gonoszt az ősi Perzsia földjéről. A stáblistán találjuk Ben Kingsleyt és Alfred Molinát is, a rendező pedig a BAFTA-díjas Mike Newell, aki korábban olyan filmeket rendezett, mint a Négy esküvő és egy temetés, a Donnie Brasco, valamint a Harry Potter és a tűz serlege. A Perzsia hercegét május 28-án mutatják be Amerikában, így IMDb-átlaga még nincs, a Rottentomatoeson viszont csak 50 százalékosra értékelték.

A sivatag virága

A film a híres szomáliai származású topmodell, Waris Dirie kemény és kalandos életéről szól, aki egy nomád kecskepásztorcsaládból jutott a kifutókra. Az életrajzi drámát az amerikai születésű, hatéves korától Németországban élő Sherry Horman rendezte, a kecskepásztor topmodellt pedig az etiópiai Liya Kebede alakítja, akinek ez a harmadik filmes szerepe. Az alkotás Waris Dirie azonos című, önéletrajzi bestsellere alapján készült, IMDb-átlaga 7-es.

Anyátlanok - Életed nagy kalandja felnőtté válni

A menő újságírót alakító Clive Owennek összejött az élet: gyönyörű feleség, jó állás, pénz, gyerekek. Persze ilynekor valaminek mindig történnie kell: a felesége meghal, ő pedig egyedül marad két fiával. De elhatározza, mindent megtesz azért, hogy a fiúk gyermekkorát ne árnyékolja be a tragédia. Furcsa választás volt a magyar forgalmazótól az alcím, és nem is a legszerencsésebb, az Anyátlanok bőven elég lett volna. A film maga ausztrál-angol koprodukció, rendezője az ugandai születésű Scott Hicks. Hicksnek két Oscar-jelölése van eddig, legjobb rendező és legjobb forgatókönyvíró kategóriában, mindkettő a Ragyogj! című filmért. Az Anyátlanok 2009 őszén debütált Ausztráliában, azóta 3 millió dollárt szedett össze. IMDb-pontszáma 6,9, a Rottentomatoeson 72 százalékon áll. A Daily Mirror Owen színészi játékát szenzációsnak nevezte, a filmet pedig meghatónak és igazán inspirálónak.

A tébolyultak

A békés amerikai kisváros sheriffjének (Timothy Olyphant) nem sok gondja akad a mosolygós mintapolgárokkal, egészen addig, amíg egy őrült tekintetű férfi puskával meg nem érkezik a helyi baseballpálya egy meccsére. De ő csak az első volt, utána rendszeressé válnak a tébolyult, gyilkolni vágyó polgárok. A városban elszabadul a pokol, a kormány ezért karantén alá helyezi az események megfékezésének céljából. A rendező Breck Eisner, akinek eddigi legismertebb munkája a Szahara. 20 millióból készült, és már majdnem 50 milliós bevétellel rendelkezik. A kritikusok jó véleménnyel vannak erről a "majdnem zombis" thrillerről, a Rottentomatoeson 72 százalékosra értékelték, IMDb-pontszáma 6,9. A sztori egyébként a zombiőrületek mesterének, George A. Romerónak a fejéből pattant ki, a film az ő 1973-as alkotásának feldolgozása.

Túl jó nő a csajom

Kirk teljesen átlagos srác, aki a repülőtéren biztonsági őr, de sikerül egy olyan csajjal összejönnie, amilyenre még álmában sem mert volna gondolni. Ilyen felütéssel indul az angol rendező, Jim Field Smith első egész estés filmje. A vígjáték főszereplője Jay Baruchel (Felkoppintva, Trópusi Vihar), mint átlagos, és Alice Eve (Rosszbarátok), mint átlagon felüli. Az IMDb-n 6,7-es a film, Rottentomatoeson 54 százalékos. A New York Post kritikusa a túl sok és ráadásul nem is vicces, hanem gusztustalan és groteszk jelent miatt nem szerette, a Rolling Stone viszont a jó alakításokat kiemelve bírta. Amerikában márciusban került a mozikba, azóta megduplázta 20 milliós büdzséjét.