Index Vakbarát Hírportál

Lefaragják a filmes alapítvány vezetőségét

2010.07.01. 07:09
Az MMKA alapítóit a Filmművész Szövetség július 1-ére hívta össze megbeszélésre, egy hónappal azután, hogy fény derült az alapítvány hitelek miatt felhalmozott több milliárdos tartozására. Az alapítói értekezleten az új játékfilmes szakkollégium felállítására is tesznek javaslatot, kérdés, hogy alakul a magyar filmipar helyzete a bejelentés után.

Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) elnöke már június elején bejelentette a játékfilmes szakosztályának és egy szűkebb filmes körnek az alapítványon külsős cégek által végzett vizsgálat néhány eredményét: például, hogy a bejelentett 2,8 milliárdos helyett 6,5 milliárd forintos hiányt, vagyis "kötelezettségállományt" találtak. Emiatt a működési szabályzatban szigorúbb előírásokat vezetnek be, a fő cél a spórolás lesz. A vizsgálat eredményhirdetése július elején esedékes.

A hazai filmfinanszírozás fő szervezetének kuratóriuma július elején tart sajtótájékoztatót az auditok anyagáról és a további változtatásokról, a hírek szerint többek közt szervezeti korrekciókról, a  szervezeti és működési szabályzat megváltoztatásáról.

Közben Andrew Vajna itt forgó amerikai koprodukciók támogatását felügyelő mandátumának terve háttérbe szorult. A producer a miniszteri kinevezések előtt a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter Matolcsy Györgynél volt nem hivatalos beszélgetésen, majd Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez is betért. Nincs arról értesülésünk, hogy bármelyik tárca támogatná a hírek szerint 10 milliárdos Vajna-tervet.

A kulturális tárca helyett csak a nemzetgazdasági tárcától kaptunk választ, aminek a filmipar nem tartozik a kompetenciájába: "Nem minősítettük a tervet megvalósíthatósági, illetve jogi szempontból sem." Az alapötlet nem felel meg a közbeszerzési törvénynek, vagyis ekkora összegnél már közbeszerzési eljárásra lenne szükség, és erre értesülésünk szerint nem szívesen vállalkozna az új kormány. Információink szerint jegelik a témát, mert kivárják, hogy az MMKA-nak van-e esélye megoldani az átvizsgálások által kiderített és hivatalosan még be nem jelentett problémákat.

Az MMKA elvileg nem tartana szünetet nyáron a gyártási támogatás döntésével, a tervek szerint folyik az elbírálás, de szigorúbb játékszabályokkal. Először is kevesebb filmet támogatnának a jövőben: az évi 25-30 filmmel ellentétben ennek a felét segítenék az elkövetkezendő években, és a háttérbe szorított műfajokra is figyelnének. A szigorítások közül már kiderült a változás a szándéknyilatkozatok kezelésében is, amire az eddiginél szűkebb, féléves határidőt kaptak, és ezután már nem lehet automatikusan támogatásra váltani az ígéretet.

Az alapítvány fő hibája az volt, hogy az elmúlt években nem tartották a gazdálkodási keretet: a banki kölcsön miatt felgyülemlő több milliárdos adósság mellett az is komolyabb pénzeket vitt el, hogy a producerek nem minden esetben fizették vissza a visszatérítendő támogatásokat.

Mint írtuk, a külsős szerződéssel működő finanszírozási igazgató, Vincze László havi 2,5 millió forintot keresett azzal, "hogy valamely szakmai szereplővel jó kapcsolatot alakítson ki, és tanácsaival a filmek megszületését és a kuratórium döntésének meghozatalát segítse". A magyar filmipar külföldi népszerűsítéséért évi 16-19 milliót kapott a Magyar Filmbizottság, ami főleg Návai Anikó munkáját és költségeit jelentette, kevés kézzelfogható eredménnyel. Tóth Erzsébet főtitkár és Szakácsi Lajos kontrollingvezető (szakmai ellenőr) keresete is kiemelkedően magas volt, sok juttatással.

Tóth Erzsébet egyelőre marad, de erősen megváltozott státusban, ami inkább a titkárságvezetőhöz áll közel, nem a főtitkárként gyakorolt vezetői posztjához. Návai Anikó szerződése a hónap végén jár le, s tekintve, hogy a nemzetközi kapcsolatokat is átszervezik, nem valószínű, hogy meghosszabbítják.

Nagyobb dolgok is történnek az alapítványnál, ha ki nem is rúgnak mindenkit a régi vezetésből. Úgy értesültünk, július 1-jével távozik az "eddigi gazdasági menedzsment". A szervezeti és működési szabályzatban ugyan nincs ilyen meghatározás, és ha az MMKA honlapján a titulusok között keresgélünk, nem a valós hierarchiát látjuk: a finanszírozási igazgató címet tippelnénk a fő posztnak: Martosi Mórocz Sándorét, de ő az alapítványnál marad. Valójában a külső szerződéssel alkalmazott Vincze Lászlóé volt a finanszírozási igazgató feladata, és a vezetők közül Vinczével és Szakácsi Lajos kontrollingvezetővel bontanak szerződést július 1-én. Mellettük még három embert bocsátanak el a gazdasági menedzsment mellett a szakmai ellenőrzés területéről. Úgy tudjuk, ez csak az első kör lesz.

Változás lesz még a gazdasági igazgatói poszt létrehozása. Információnk szerint Kresz László tölti be júliustól az eddig nem létező felelős állást, ő az MMKA által finanszírozott magyar.film.hu szaklap ügyvezető igazgatója volt, majd 2007-től a Millenáris Kht. gazdasági igazgatójaként dolgozott.

A közalapítványnál a bérek és javadalmazások radikális visszafogását tervezik. Ez utóbbinál a kiszivárgott hírek szerint a közszféra béreit tekintik irányadónak.