Index Vakbarát Hírportál

Hollywood jól érzi magát Magyarországon

2010.07.10. 12:02
Magyar filmeket alig forgatnak, de a külföldi szuperprodukciók zavartalanul érkeznek hozzánk több száz fős stábbal és ismert sztárokkal. A legtöbb munkát az itthon külföldiek által alapított Mid Atlantic szervezi, tartva a tavalyi négyfilmes átlagot. A magyarok által alapított szervező cégeknek kevesebb mozi jutott, a Pioneer Pictures emelkedik ki: a Bel Ami után több tervet is előkészít.

Az etyeki Korda stúdió több év után végre nem marad üresen, négy hónapra költözik be Jeremy Irons. A májusban nyílt rákoslapotai stúdióban pedig már be is fejeződtek a Monte-Carlo című film munkálatai.

"Magyarországon ugyanolyan szakértelemmel bíró csapatotokat lehet találni, mint Hollywoodban, de itt sokkal olcsóbb a forgatás" - nyilatkozta a Monte-Carlo producere, Denise Di Novi a héten megjelent, az eddigi budapesti forgatásokról készült, terjedelmes New York Times-cikkben, ahol örömét fejezte ki, hogy ilyen olcsó helyszínt találtak. Azzal, hogy Magyarországon forgattak hónapokig, dollármilliókat spóroltak meg úgy, hogy közben  Grand Hotel díszleteit is felépítették Palotán. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adóvisszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő vonzó. Igaz, Beau Flynn, a Rítus producere elmondta, a szokásos 12 hét helyett a bürokrácia miatt 16 hét alatt találták meg a filmhez a megfelelő helyszínt és gárdát.

Tucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. Egy hete megírtuk, Prága is rákapcsolt a 20 százalékos adókedvezményre, ami náluk július 7-én lép életbe.

Anthony Hopkinsszal készítik a Rítus című horror-thrillert május közepétől augusztusig Magyarországon, és csak az első két hetet forgatták Rómában. A Mid Atlantic intézi a produkció magyar ügyeit, ahogy a cikkben felsorolt legtöbb filmét is. A céget külföldiek alapították, szervezőként ugyanúgy jogosultak a magyar kedvezményekre, mint a gyártók. A filmet Mikael Håfström dirigálja Matt Baglio valós eseményeken alapuló könyve alapján. A történet szerint egy hitében megingott papnövendéket a Vatikánba küldenek, hogy egy veterán paptól sajátítsa el az ördögűzés mesterségét. Anthony Hopkins az ördögűzésben jártas papot alakítja, rajta kívül kívül Toby Jones, Alicia Braga és Ciaran Hinds tűnik fel az alkotásban.

A Monte-Carlo a rákospalotai Raleigh Budapest Studiosban forgott, a héten végeztek itt hotelbeli jelenetekkel. Nicole Kidmant várta sokáig a főszerep Jules Bass regényének a filmváltozatában, de átírták a forgatókönyvet, a karaktereket fiatalabbra cserélték. Kidman producer maradt, a főszereplő Selena Gomez lett. A 18 éves énekesnő hétévesen tűnt fel a Barney & Friends sorozatban, utána került a Disney Channelhez. A spanyol ajkú színészek ALMA-díja kapcsán is írtunk róla: a Varázslók a Waverly helyről sorozatért a legjobb vígjátékszínész díját kapta. Mellette szerepel még a moziban az új Rémálom az Elm utcában áldozatát alakító Katie Cassidy és a házipornójáról elhíresült sorozatsztár Leighton Meester. Párizsba utaznak a történet szerint, ahol összetévesztik őket brit hírességekkel és mire feleszmélnek, máris Monte-Carlóban találják magukat, ahova most a túlnyomórészt magyar stáb is áttelepült. Selena Gomez klipet is forgatott júniusban Budapesten.

Magyarországot választották ki a Borgias című 13 részes tévésorozathoz, aminek Jeremy Irons a főszereplője, július 23-án indul a forgatás. Ez decemberig eltart, a színész közben csak néhányszor utazik haza. A sorozat jeleneteit az etyeki Korda stúdióban rögzítik, a renenszánsz Róma megalkotása 1,6 millió dollárba kerül, ez kevesebb, mint amennyibe az olaszországi munkálatok kerülnének. Irons Rodrigo Borgiát alakítja, a 15. században élő korrupt és nagy hatalommal rendelkező család fiát, akit 1492-ben pápává választottak. A forgatókönyvet Neil Jordan írta, ő is rendezi Jeremy Podeswallal.

A Bel Ami drámával már áprilisban végeztek Budapesten a Pioneer Pictures közreműködésével, miután februárban kezdtek Londonban. Jelenleg az utómunkálatokat végzik. A főszerepet az Alkonyat-franchise sztárja, Robert Pattinson alakította, a 19 századi újságíró Georges Duroyt, aki egy nem túl neves lapnál dolgozott a vagyonát nőcsábászként szerezve. Pattinson Nicole Kidmannal flörtölhetett volna, ám a színésznő kiszállt, helyére Uma Thurman érkezett, aki Duroy jó barátjának a feleségét játszotta el. Rajta kívül Kristin Scott Thomas és Cristina Ricci is behódolt az újságírónak. Stúdió helyett városi helyszíneket használtak, a leglátványosabb az Andrássy úti forgatás volt.

Az itteni szuperprodukcióknak több száz fős a stábjuk, aminek általában csak a negyede a külföldi, akik főleg vezető beosztásúak. Az IMDb.pro-n nevesíti magát pár magyar résztvevő a Monte-Carlóban. Eszerint Árpa Attila is szerepelt benne, és még hat magyart említenek különböző asszisztensként és produkciós menedzserként, többen a speciális effekteken dolgoztak és a kosztümökért feleltek. Balogh Menyhért és más magyar kaszkadőrök is közreműködtek a filmen.

A Bel Ami a másik véglet: itt inkább angolokkal működtek együtt, többnyire Londonban készült a film lényegesen kevesebb magyar résztvevővel. Színész csak Czukor Balázs volt, és Eszes Szabolcs, Pattinson fénydublőre is kapott egy kisebb szerepet. Kemény Ildikó volt az egyik társproducer, Kovács Attila díszlettervező pedig nemcsak a magyarországi rész díszlettervezője volt, hanem az egész filmé is.

Egy másik magyar cég, a 16 millió dolláros, 2008-as Good magyar produkciós egysége, a Laurin Entertainment is megtalálható a filmiroda  listáján az angol Great Ghost Rescue című mozi májusi forgatásával. Yann Samuel, a Szeress, ha merszet jegyző rendező és a Róma sorozat sztárja, Kevin McKidd a stáb fontosabb figurái. A barátságos kísértetről szóló mozi Eva Ibbotson gyerekkönyve alapján készül. A magyarok közül Szakács Györgyi jelmeztervező, Kapás Nóra sminkes, Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőr.

"Nálunk három nemzetközi produkció előkészítése zajlik, de erről még nem nyilatkozhatunk" - mondta a Pioneert vezető Peták Eleonóra az elkövetkező hónapokról. A Castlevania horrorhoz ír még a most készült filmeknél magyar helyszínt az imdb.pro, de ezzel a tervvel annyit szőröznek évek óta, hogy bizonytalan a sorsa. Ott van még a Winter Queen is, aminek a főszereplője Milla Jovovich lenne, de ő a hamarosan kezdődő A három testőr forgatására készül, úgyhogy ez is tolódhat.

2004 óta megtízszerezték a külföldi filmekből és koprodukciókból eredő bevételeket, ez 2009-ben elérte a 157 millió dollárt. Abból a tényből, hogy hány projekt valósult meg, korai fél év távlatából következtetéseket levonni. Annyi biztos: míg jelentősen kevesebb reklámfilm és magyar játékfilm készül idén itthon, azt nem állíthatjuk, hogy az előző évekhez képest kevesebb szuperprodukció érkezne Magyarországra.