Index Vakbarát Hírportál

Cruise vagy Pattinson az igazi tinibálvány?

2010.07.10. 09:04

Az első Alkonyat idején listát írtunk a filmtörténet legdögösebb vámpírnőiről. A harmadik részt, az Alkonyat - Napfogyatkozást itthon már 124 ezren látták, ezért most a sármos celebvámpírokból válogattunk önkényesen, és kilencediknek melléjük raktuk az új tinibálványt, Robert Pattinsont. Szavazzon a kedvencére!

1. Kiefer Sutherland (Elveszett fiúk, 1987)

kiefer vampire

A legnagyobb hollywoodi sztárok közül többen is vámpírként kezdték a karrierjüket a 80-as években: Jim Carrey lúzer Drakula-utánzat volt a Csak egy harapásban [2] [3], Nicolas Cage A vámpír csókjában hordta minden idők legrondább műfogsorát, Kiefer Sutherland pedig az Elveszett fiúkban [1] játszott motoros vámpírvezért. Joel Schumacher 87-es filmje azóta is klasszikus: jöhet bármennyi Alkonyat- vagy Alkonyattól pirkadatig-folytatás, az önmagukat kereső fiatalok kétségbeesése, a tiniromantika, a humor és persze a brutális vámpírvadászat egyikben sem működik olyan jól együtt, mint itt.

2. Gary Oldman (Drakula, 1992)

garyoldman dracula

88 éve készülnek vámpírfilmek, de Bram Stoker Drakula című regényét szinte az összes rendező átírta vagy modernizálta. Coppola 92-ben az egyik legszöveghűbb átiratot forgatta le. Meghagyta a viktoriánus kort, ahol Kelet-Európa mindig a rémségek vidéke, Drakula pedig szörnyszülött helyett romantikus hős maradt, aki valaha keresztény lovag volt, de a felesége halála után megtagadta Istent, ezért a vámpírlét lett a büntetése. A gróf Mina Harkerben (Winona Ryder) találja meg újjászületett szerelmét, ezért felkeresi Londonban, hogy egy harapással őt is halhatatlanná tegye. Nem számol azonban Van Helsing professzorral (Anthony Hopkins) és vámpírvadász csapatával. Eredetileg Andy Garcia lett volna a vámpír (Coppola a Keresztapa 3-ban dolgozott vele együtt), de Gabriel Byrne-t, Antonio Banderast és Viggo Mortensent is meghallgatták, mielőtt Oldmannek adták volna a szerepet.

3. Brad Pitt (Interjú a vámpírral, 1994)

bradpitt vampire

Anne Rice 1976-ban reformálta meg a vámpírmítoszt: Interjú a vámpírral című regényében kidobta a rettegést a fokhagymától és a kereszttől, és inkább azt mutatta be, mennyire tragikus örökké élni. Főleg, ha némi emberség is maradt a vámpírban, mint a történet főhősében, Louis de Pointe du Lacban, akit az akkor 31 éves Brad Pitt alakított. Rice-nál a több száz éves vérszívók már nem magányosak, inkább kis családokban, klánokban élnek, ahol állandóak a konfliktusok. Ezt a klánkoncepciót fejlesztette tovább a White Wolf könyvkiadó, amelynél a 90-es években rengeteg XX. századi, és történelmi díszletek között játszódó vámpíros, farkasemberes és egyéb szörnyes történet jelent meg.

4. Tom Cruise (Interjú a vámpírral, 1994)

tomcruise vampire

A cinikus gyilkos, Lestat de Lioncourt szintén Anne Rice teremtménye, és Tom Cruise eddigi legjobb filmszerepe a Trópusi vihar kopasz producere mellett. Rice a 76-os regény írásakor a fiatal Rutger Hauert képzelde maga elé fővámpírként. A Paramount stúdió 79-ben megvette a regény filmes jogait, Lestat szerepét John Travoltának szánták, de az akkori vámpírdömping (Dracula, Love at First Bite) miatt végül nem lett belőle semmi. Neil Jordan rendező 94-ben Jeremy Ironst akarta Lestatnak, de a színész nem fogadta el, mert nem akart olyan filmben szerepelni, ahol a munkaidő felét a sminkszobában kell eltöltenie. Tom Cruise bevállalta, de minden nap 3 és fél órás szenvedés volt, mire sikerült hullaszínűre festeni.

5. Antonio Banderas (Interjú a vámpírral, 1994)

banderas vampire

Banderas 92-ben lemaradt Drakula szerepéről, de az Interjú a vámpírralban már ő játszhatta Armandot, az európai vérszívók vezérét, aki Párizsban igazgatja a morbid Vámpírszínházat. A Lestathoz fűződő homoerotikus vonzalma az eredeti könyvben sokkal intenzívebb, mint a filmben, ahol szinte csak megemlítik.

6. Stuart Townsend (Kárhozottak királynője, 2002)

vincentperez1

Az Interjú a vámpírral szép sikereket ért el (18 díj, 226 millió dollár bevétel), ezért a Warner megszerezte két másik Anne Rice-regény, a Lestat, a vámpír és a Kárhozottak királynője filmes jogait is. Tom Cruise-t és Antonio Banderast viszont már túl drága lett volna újra egy filmben szerepeltetni: Cruise az Interjúért 15 millió dollárt kapott, a 96-os Mission Impossible után 20 milliós tarifájú sztár lett, és már Banderas is 10 millió körüli összegeket kapott filmenként. Michael Rymer rendező végül Stuart Townsendnek adta Lestat szerepét, aki szinte minden jelenetében félmeztelenül feszít, a hasonlóan hiányos öltözetű vámpírkirálynő, Akasha oldalán (őt a repülőgépbalesetben elhunyt énekes-színésznő, Aaliyah alakította). A Kárhozottak királynőjét nemcsak Anne Rice utálta, hanem a vámpírrajongók is, azóta sem készült hozzá folytatás.

7. Alexander Skarsgård (True Blood, 2008)

sasgard450

A svéd színész, Stellan Skarsgård fia Eric Northmant, az 1000 éves viking vámpírt alakítja az Inni és élni hagyni tévésorozatban. Alan Ball bulizós-kúrós vámpírszériája Charlaine Harris regényfolyamából merített, ami tiszta anti-Alkonyat: Texasban a vérszívók továbbra is csak koporsókban érzik jól magukat, viszont bármikor hajlandóak összejönni az éjszakai műszakos pincércsajokkal, amilyen a főszereplő, Sookie Stackhouse (Anna Paquin). A Golden Globe-díjas True Blood tévésorozat abszolút sikeres, 2011-ben már a 4. évad jön.

8. Ethan Hawke (Daybreakers - A vámpírok kora, 2009)

ethan hawke vampire

Tavaly két német filmes Michael Spierig és Peter Spierig úgy számoltak le a vámpírmítosszal, hogy végig hűek maradtak a Bram Stoker-i örökséghez. A Daybreakersben a vámpír a Föld domináns faja, így a film tobzódik a zseniális ötletekben. A napfénytől rettegő vámpír vállalatigazgatók sötétített ablakú kocsikban utaznak, a munkába siető dolgozók reggelente kávé helyett egy kis vért dobnak be a sarki büfében, a maradék emberiség pedig fürtökben lóg a gigantikus kajaraktárakban. Kivéve azok, akik a nyílpuskával rohangáló Willem Dafoe vezetésével vadásznak a vámpírokra, és egy vérszívó tudóstól (Ethan Hawke) várják, hogy végre tökéletesítse a vámpírok élelmezési gondjait megoldó szintetikus vért. Hawke a film első felét Drakula és a film noiros magánnyomozók jellegzetes pózaiban cigarettázza végig, utána pedig átváltozik akcióhőssé, bár a vámpírrajongók az utóbbinak már nem örültek annyira.

9. Robert Pattinson (Alkonyat-filmek, 2008, 2009, 2010)

pattinson450

Robert Pattinson ma a legnépszerűbb tinivámpír, pedig Stephenie Meyer kispórolta belőle az összes Drakula-vonást. Hidegen hagyja a fokhagyma, a fakaró meg a szenteltvíz, nem kell koporsóban aludnia, ráadásul önként lemondott a vérivásról. A napfényt meg kifejezetten szereti, mert ilyenkor színesen csillog a bőre, ahelyett, hogy hólyagosra égne. Az Alkonyat vámpírjai csak a belterjes klánjaikat, néhány régi ruhát és a halhatatlanság miatti szenvedést örökölték meg Anne Rice-tól. A halandó lány titokzatos vámpírsráccal kavar motívum pedig a 93 óta megjelenő Anita Blake-regényekből és az első, 2001-es True Blood-könyvből lehet ismerős. Vajon jobban jártunk volna, ha Edward szerepét Pattinson helyett az írónő eredeti jelöltje, a Tudorok sorozat 27 éves sztárja, Henry Cavill kapja?