Index Vakbarát Hírportál

Nem nekem készül, hanem a közönségnek

2010.08.25. 09:44 Módosítva: 2010.08.25. 12:34
A hazai filmipar nehéz helyzete ellenére nem állt le a gyártás: gőzerőkkel folyik a Zimmer Feri 2 forgatása, amely még idén a mozikba kerül. A Fikász család kastélyszállót nyit, a ráckevei Savoyában jártunk a forgatáson. Nem derült ki, lesz-e poén a filmben.

220 millió forintból forgatják az újfajta magyar közönségfilmek egyik ősének, a Zimmer Ferinek a folytatását augusztusban. Az MMK-s pénzek idei zárolása miatt a film állami támogatás nélkül készül – jelentette ki Kálomista Gábor producer, aki szerint a forgatás előtt egy héttel derült ki, mégsem kapják meg költségvetésük 20 százalékát az államtól, de ekkor már nem lehetett lemondani a munkát.

Hiller István ígérete ellenére

A Zimmer Feri 2 egyike a kevés magyar újklasszikus nagyjátékfilmnek, amit idén leforgatnak (az Üvegtigris 3-on és Török Feri Isztambulján kívül), ezért nem csoda, hogy a munkálatok nyilvános napján az egész média képviseltette magát. Kálomista szerint van még egy folytatásnyi a sztoriban, és bár a moziban veszteséges volt az első rész, utóélete hozott a konyhára. "A magyaroknak szükségük van az önkarikírozásra" – vélekedett a szerinte is sokat kritizált filmről a producer.

A forgatáson nem sikerült olyan embert találnunk, akinek tetszett volna az 1998-as Zimmer Feri. Nemrég poénból megnéztem, azt hittem, ennyi idő távlatából vicces lesz, de még úgyis két napig nyomasztott, hogy a felénél kikapcsoltam. Tarr Béla filmjei viccesebbek. Maga a rendező is kritizálta művét, ezért elmondhatjuk, óriási várakozás előzi meg a második részt.

Történet

A Fikász-saga tovább folytatódik. Feri, a családfő (Reviczky Gábor), Vilma, a felesége (Pogány Judit) Rózsi lányukkal (Kovács Vanda) és Pista vejükkel (Szarvas József) balatoni vendéglátós tapasztalataikat a kastélyszállóbizniszben kamatoztatják tovább. Találnak egy romos kastélyt egy faluban, olcsón megszerzik az önkormányzattól. Üröm az örömben, hogy a kocsmában megtudják, a kastély el van átkozva, ezért akart tőle megszabadulni a polgármester. Feri nem veszi komolyan a figyelmeztetést.

Kölcsönökből felújítják a kastélyt, ám a vendégek nem jönnek. Ferinek zseniális ötlete támad: el kell terjeszetni, hogy a kastélyszállóban szellem kísért. Éjszakánként lepedőt húz a fejére, és riogatja a vendégeket. Ennek hírére özönleni kezd a nép. Csakhogy megjelenik egy másik szellem, Olympe-é (Molnár Piroska), és elkezdődnek a bonyodalmak.

A büfés Charlie szerepében Növényi Norbertet láthatjuk, a gyerek ezúttal Csukás Marci lesz, és feltűnik a kislány szerepében Kálomista Anna is. Bélát, az őrt Kálloy Molnár Péter, Leonórát Schell Judit játssza. A Zimmer Feri 2 munkacíme Szellem Feri volt, de ezt az ötletet utólag elvetették. Mindez együtt túl szellemes lett volna.

Egészséges önkritika

Tímár Péter nagyon kedves, nyugodt ember, jó adag öniróniával. “Az egésznek van egy buta, groteszk kisugárzása” – mondta a Zimmer Feriről. Az MTI videósainak kérdésére adott válaszából derült ki, hogy tudja magát kívülről szemlélni. “Az utóbbi 20-25 évben miben változott?” – kérdezték. “Hát, sokat romlottam” – válaszolta. Nem nevetett.

“Ez a fajta lassító technika a Csinibabában kezdődött nálam, azért szeretem, mert megváltozik tőle a színészek mozgáskultúrája” – mesélte a fárasztó forgatási folyamatról. Arról még nem tudott nyilatkozni, hogy milyen lesz a film, mert ő maga sem látta a nyersanyagot egészben. “Szoktak riogatni azzal, hogy a második rész mindig rosszabb az elsőnél, de remélem, most nem lesz így” – mondta fáradtan.

Zimmer Feri 2 galéria

A film forgatókönyvét Tímár Péter nyolc nap alatt írta idén áprilisban, amikor Kálomista Gábor producer felkérte erre. Örömmel vállalta: “Összeomlás előtt áll a magyar filmipar, tragikus lesz ez az év, nagyon nagy mázlim van, hogy ezt csinálhatom” – mondta. “Borzasztó nagy zűrzavar van, mindenki pánikot jelent, de én optimistán állok ehhez. Most kell teljesen nulláról elindítani a magyar filmgyártást, ami megtisztulás előtt áll. Először is a filmeseknek kéne tisztázniuk, mégis milyen filmek kellenének ebben az országban, illetve össze kéne ülnie az egész szakmának, és megbeszélni, hogy egyáltalán miről kell beszélnünk” – fejtette ki a véleményét az új helyzetről.

Az ős-Zimer Ferihez képest a rendező szerint a második abban lesz más, hogy “kicsit behúztam a féket a groteszk irányába, lefinomodott a vizuális rész. Nekem fenntartásaim vannak a filmjeimmel kapcsolatban, vizuálisan jók, de a Zimmer Feri dramaturgiailag rossz volt. Azon fogok javítani” – elemezte ismét önmagát, és elárulta, a kedvenc saját filmje a Vakvagányok.  Arról, hogy vajon miért kérte fel pont erre a filmre Kálomista Gábor, úgy vélekedett: “Gábor első filmje volt a Zimmer Feri, és mivel abból nullszaldósan jött ki, biztos érdemesnek látta folytatni.”

Schell Judit

Megafilm

A stáb és a film sajtósai a megszokotthoz képest is sokkal türelmesebben álltak hozzá az újságírók minimum negyvenfős sáskahadához. Szabó Győző szellemidézőt alakít majd. “Nem lesz nagy szerepem, inkább csak erősítem a csapatot” – mondta. Megkérdeztem tőle, hogy ez a szellemes történet nem túl gagyi-e 2010-ben: “Nem tudom, szerintem ez pont olyan, amilyen. De van benne valós szellem is, nemcsak gagyi szellem. Szóval fordulatos, én hiszek a természetfelettiben” – válaszolta.

“Naaaa, meegyeek éés meegdööglöööök” – hallatszott ki Pogány Judit hangja az egyik jelenetből. “Lassabban!” – instruálta Tímár. “Aanyuukaa, hoovaa viiszii aazt aa klooffoolóót” – kérdezte Szarvas József a színésznőt. “Naa, miindeegy, reeggeel úúgyiis diióóskiifliiveel keell keezdjeek” – jött rá a poénos válasz.

“Nagyon szarul állunk, gyerekek” – utalt a rendező arra, hogy el vannak csúszva időben. Pogány Judit az előző filmben is kulcsszereplő volt, úgy nyilatkozott, hogy az első Feri még egy naivabb korszak volt, naivabb emberekkel, a most aktuális történetben már nagyobb bulit akarnak nyélbe ütni a balatoni szobáztatásnál.

Szeretem, Piroska

A legjobb interjúalany Molnár Piroska, vele szerencsém is volt, mert előttem a Tabu Tv munkatársnője fárasztotta. “Olyan baromságokat kérdezett tőlem ez a kislány, hogy felment bennem a pumpa, muszáj voltam direkt hülye válaszokat adni, a végén már én szégyelltem magam miatta” – magyarázta. A kertben ülve arról is mesélt, hogy megtalálta a békéjét. Igazat mondott, rég láttam olyan mélységes, gyönyörű, buddhista idillt, mint ahogy Molnár Piroska a forgatási szünetben a platánfák alá beszűrődő fényben fejtette a keresztrejtvényét.

Képrejtvény

Az imádni való színésznőt arról faggattam, miként élik meg, hogy a támogatások befagyasztása miatt idén szinte leáll a magyar filmgyártás, ha igaz. “A színészek közt ez nem téma, nem a mi dolgunk, de én annyira nem vettem észre. Van kolléga, aki idén már a harmadik filmjét csinálta” – mondta. A Zimmer Feriről szimpatikusan nyilatkozott: “Ez a film nem nekem készült, hanem a közönségnek. Nem elgondolkodtatatni akar. A Zimmer Feri szerintem nem túl jól sikerült filmje Péternek, de talán a második rész kicsit jobb lesz. Az Egészséges erotikát és a Csinibabát szeretem tőle.”

Kerek

A külalakra kissé kikerekedett Reviczky Gábor Tímár szerint most teljesedett ki színészként. Az RTL Klub arról faggatta, hogyan tudja elcsendesíteni magában a nevetést, ha véletlenül elröhögné magát a Zimmer Feri felvétele közben. Megnyugtatta a riporternőt, hogy ilyen nem szokott előfordulni. “Ne büfézzünk, hanem csináljuk meg!” – hangzott fel a rendezői utasítás a sörkertben délután. Közben egy stábtag arról beszélt az iPhone-ján, hogy úgy érezte, most jól fogadta a sajtó a filmet, hiszen csomóan itt vannak. Két másik stábtag arról susmorgott, hogy mennyi lóvét spóroltak, eközben a többiek felkészültek arra a jelenetre, amikor a falakon maguktól mozogni kezdenek a képek. Ezt az úgynevezett damilstretching technikával oldották meg a pullosok.

A forgatókönyvet pár percre megkaparintottam, elolvastam, mi lesz a vége, de sajnos nem árulhatom el, mert fekete lyuk keletkezne az univerzumban. Annyit teaserként, hogy az utolsó forgatási napon, szeptember harmadikán az utolsó felvett jelenet címe az lesz: "Feri elől iszkolás". Ez lesz ám kabaré.. A filmet november 25-én mutatják be, ha minden jól megy.