Index Vakbarát Hírportál

Jean Reno csak szeretne Keresztapa lenni

2010.10.07. 17:05
Reno a francia alvilággal harcol, a jó bagolyfiú a gonoszokkal, Juszuf pedig a betűkkel a magyar filmpremierekben. De nézhetünk Londonban bénázó bolgárokat is, vagy afrikai zenészeket és Mindszenty bíborost.

Az Őrzők legendája

Zack Snyder, a belassított-felgyorsított CGI-mészárlások megszállottja a 300 és a Watchmen után egy térhatású darkfantasy mesét forgatott a rézsisakban, csatakarmokkal háborúzó baglyokról. Az alapanyag Kathryn Lasky 15 részes regénysorozata volt, az ugráló, karmoló és néha azért viccelődő állatsereg megrajzolását pedig az Oscar-díjas Táncoló talpak animátorcsapata, az ausztrál Animal Logic vállalta be 80 millióért. Az eredmény felemás: az álmodozó, vidéki bagolyfiú Jedi mesterré, azaz polgárháborúzó csőrlovaggá válása a nézőknek bejött, a kritikusoknak viszont már nem annyira (IMDb-átlag: 7,3, a Rottentomatoes-százalék: 48), és a film szeptember 24-i premier óta még csak 42,4 milliós bevételt szedett össze. "Elképesztő animációk, fapados forgatókönyvvel" - írta a filmről a Hollywood Reporter, a Variety viszont egy bizarr hasonlattal élt: "Snyder a rá jellemző durva látványvilágot próbálta belenyomni egy gyerek alakú öntőformába, félsikerrel." Mi azért minden fantasy- és madárrajongónak ajánljuk.

22 lövés

Charley Mattei gengszter (akit a veterán bérgyilkosokra, ügynökökre szakosodott Jean Reno alakít) egy ideje visszavonultan él, majd 22 golyóval a testében találják meg. Túléli az esetet, és bosszút forral. Richard Berry a Pofa be! és a Quasimodo 2000 rendezőjének új filmje az imdb-n gyengébbnek számító 6,6 ponton áll. A Daily Mirror szerint a stílusos, de teljesen egyenetlen francia thriller csak szeretne a következő Keresztapa lenni. A Radio Times viszont egy elegánsan eljátszott, rendesen elkészített filmnek látta meggyőző karakterekkel. Egyébként a 70-es évek nagy marseille-i maffialeszámolását dolgozták fel: Tany Zampa is 22 golyóval lőtte le egy mélygarázsban a helyi dont, Jacky Le Matet.

Méz

Berlinben megkapta az Arany Medvét a török film, a Tagesspiegel szerint ez a legszebb és legbensőségesebb mozi, ami hagyja a nézőt elkalandozni. Semih Kaplanoglu rendező Yusuf trilógiájának harmadik, egyben utolsó részéről olyan rébuszokban írtak, mint hogy "szükséges, mint a szél, a levegő és az oxigén". Az imdb-n 7,9-en áll. A történetben Yusuf írni és olvasni akar megtanulni, emellett apjának segít a méhészkedésben. Ám egy nap apja eltűnik, osztálytársai pedig kicsúfolják.

Mission London

Hollywoodi mintára készült bolgár politikai szatíra, amibe a forgatás alatt a magyar producer, az Új Budapestfilmet vezető Kántor László után még több koprodukciós partner is bekapcsolódott, és végén bolgár-angol-magyar-macedón-svéd koprodukció lett. Dimitar Mitovski első nagyjátékfilmje az imdb-n 8,7 ponton áll. Ralph Brown (Star Wars – Baljós árnyak), Ana Papadopulu (Levél Amerikába) és Tomas Arana (Gladiátor) játsszák a főbb szerepeket az Alek Popoc Londoni küldetés regényéből adaptált filmben. Az angol királyi családot kellene elhívnia az újonnan kinevezett bolgár nagykövetnek egy koncertre, de véletlenül a szervezéshez egy hasonmásokkal foglalkozó céget hív segítségül.

Vissza Afrikába

A korábban Berlinben és Chicagóban is díjazott osztrák dokumentumfilmes, Othmar Schmiderer egy évig filmezte az Afrika! Afrika! nevű etno-tánccsapat európai próbáit és fellépéseit, de a 2008-ban összevágott másfél órás filmjének fő témája végül a ghánai, gambiai és kongói tagok hazautazása lett. Az egyik pillanatban még öltönyben bőröndöt húzó, aztán színes ruhákban sárkunyhók előtt integető táncosok látványos kontrasztot adnak ugyan, de a rendező szinte büszkélkedik azzal, hogy a filmjének nincs dramaturgiai íve. Nem is nyert vele sehol díjat.

Pina Bausch: Álomtánc

Az Álomtánc Pina Bausch, a tavaly elhunyt német táncosnő és koreográfus egyik utolsó munkája volt. Ebben a dokumentumfilmben a saját, 70-es évekbeli sikerdarabját segít begyakorolni egy bajor középiskola 14-16 éves színjátszós diákjainak, akik a rengeteg próba alatt terápiás jelleggel jobban megismerik magukat és egymást. Pina Bausch életéről amúgy a német kultrendező, Wim Wenders is forgatott filmet a táncosnő közreműködésével, ez Pina címmel 2011-ben kerül majd a mozikba.

Mindszenty - A fehér vértanú

Az István, a király rockopera rendezője, Koltay Gábor a Honfoglalás és a Sacra Corona című filmek után Horthyról, Trianonról és Wass Albertről készített tévéfilmeket, bár az országos csatornák nem vetekedtek érte. Koltay ezalatt Mindszenty Jószef bíborosról is forgatott dokumentumfilmet, amit csütörtöktől már az Uránia is vetít. A Mindszenty - A fehér vértanúban Sipos Imre, a Pesti Magyar Színház színész-rendezője vezeti végig a nézőt a hercegprímás életének legfontosabb állomásain.