Index Vakbarát Hírportál

Samuel L. Jackson, a kutya, az android, az utcalány

2010.11.07. 00:38
Pár hete jót nevetett a Sátáni alku, a Veszélyes kárhozat vagy a Hirtelen nindzsa forgatókönyvén? Most plakátokat is kap a filmművészet sosemvolt remekműveihez!

Az Expendables hazai premierjéhez időzítve játékra hívtuk önöket: készítettünk egy forgatókönyv-generátort, amivel egyetlen klikkelésre összerakhatta a következő B kategóriás akciófilm szkriptjét. Olvasóinkat arra biztattuk, hogy készítsék el az Életnél is nagyobb rendező, a véletlengenerátor által írt film plakátját. Körülbelül harminc plakátot kaptunk, egyik viccesebb volt, mint a másik. Kiválogattuk a legjobb tízet, hadd nevessenek önök is. Ezek következnek, különösebb további sorrendezés nélkül. A képek kattintásra eredeti méretben is megcsodálhatók, érdemes elidőzni a részleteken.

A sötét pokol visszatér: Gyilkos fegyver

Anonimitásba burkolózó olvasónk pályaműve. A forgatókönyv szerint Vin Diesel kigyúrt testőrt alakít, akinek egy idegesítő szomszédja segít felszámolni egy dél-amerikai drogkartellt, majd mindent felrobbant maga körül. A plakát a háttérben felsejlő főgonosszal (játssza: Willem Dafoe) és az idegesítő szomszéd megkapó ábrázolásával került be a legjobb tízbe.

Dühöngő bosszú

Istvánnak köszönhetjük a lenti csodát. A művész egyedi stílusjegye a cutout nevű Photoshop-effekt gátlástalan használata, amitől még a jószívű utcalányt játszó Samuel L. Jackson is megszépül. Jason Statham CIA-ügynököt formál meg, akinek egy nap megölik a családját egy volt náci bűnös (Gary Oldman, zseniális a képválasztás) hívei. Az ügynök és a náci egy posztapokaliptikus vidéken csap össze, ahol végül Statham lenyakazza a gonoszt egy svájcibicskával. De mindez kiolvasható a plakátból is.

Veszedelmes áldozat 4: Végső halál

Női versenyzőnk, Nóri nevét foglaljuk imába ezért a parafrázisért, ami egy klasszikus lövöldözős játék, a Duke Nukem 3D címképernyőjét értelmezi újra. Dolph Lundgren mint Duke Nukem-imitátor, hát persze! A filmben természetesen emberfeletti képességű szuperhőst alakít, aki egy atombomba felrobbantása után egy vulkán szélén lézerfegyverrel nyírja ki az őrült tudóst játszó Eric Robertset. A sidekick ezúttal egy elszánt ügyvéd, vagyis Samuel L. Jackson.

A gyilkos veszély visszavág: Baljós rémálom

György szabadon értelmezte a feladatot. „Még egy közismert szereplőt is bevettem a plakátba, őt tulajdonképpen Statham helyett hívnám a filmbe egy rövidke cameo erejéig” – írja. Az ötletért beírtuk a pirospontot, a Daniel Instone szóviccért a feketét, a morcos ET-ért és Yodáért pedig a csillagos ötöst. És ha esetleg a plakátból nem lett volna világos: Frank Jackson (Bruce Willis) veterán zsaru, akit egy régi ügy miatt megzsarolnak agresszív űrlények. Franknek váratlan segítsége akad egy volt KGB-s (Samuel L. Jackson) személyében. A végső leszámolás a lobogó amerikai zászló előtt zajlik egy csiszológéppel – talán még ez utóbbival lehetett volna teljessé tenni Daniel Instone karakterét.

Pokoli vérbosszú

Sándor egyenesen Norvégiából küldte a Legjobb Szlogen Különdíjjal kitüntetett plakátot. Forgatókönyvet nem mellékelt hozzá, ezért csak tippelni tudunk, hogy a kaliforniai kormányzó sasszemű mesterlövészt alakít, akit az őrült szektavezér Alan Rickman elleni harcában egy aranyos kutya segít. Hogy Samuel L. Jackson helyett hogy került Morgan Freeman a filmbe, az legyen a szereposztó dívány titka.

A titkos vérbosszú visszavág: Sátáni alku

Azért Samuel L. Jackson is kapott egy kutyaszerepet Nandoki művésznevű olvasónk plakátján. Szkriptet ehhez sem kaptunk, de a poszter magáért beszél, legalábbis csúnyán elspoilerezi a filmet. Jason Statham egy háromágú szigonnyal kitépi a gonosz Alan Rickman szívét, de az utolsó jelenetben kiderül, hogy maradt még egy Godzilla-tojás. És hogy ezek után miért nézzük meg a filmet? Természetesen azért, hogy majd értsük az előzménytrilógiát.

Sötét halál 3: Hirtelen nindzsa

Attila plakátjára jó ránézni, de komolyan, ezt a filmet a lenti kép alapján bármikor megnéznénk. Pedig az őszi színekre hangolt, melankolikus poszter véres drámát rejt: John Jackson (Steven Segal) kiégett magánnyomozó, akit egy kocsmai verekedésben csúnyán helybenhagynak, de új partnere segít neki rendezni az ügyet. Hinnék, hogy a filmben van idegen bolygó, ledózerolt város, száguldó vonatszerelvény és egy Föld felé tartó meteor is? Hogy mindez nem látszik a plakáton, az csak Attila visszafogott stílusát dicséri. Egyébként Segal partnerét Samuel L. Jackson játssza.

Kegyetlen kommandó

Péter igazi vhs-kazettaborítóval lepett meg bennünket, visszarepítve minket a nyolcvanas évekbe. Joe Johnson (naná, hogy Chuck Norris) sasszemű mesterlövész, aki rájön, hogy merényletet terveznek ellene a kábítószer-maffia tagjai. Joe váratlan segítsége egy szolgálatkész android (Samuel L. Jackson), a leszámolás helyszíne egy szupertitkos barlang. Hogy a végén Norris nyer, az nem vitás, és folytatásra is számíthatunk, mert a cliffhanger ebben a filmben is az épségben maradt Godzilla-tojás.

Veszélyes kárhozat

Nandoki még egy plakáttervet küldött, és ennek is helye volt a legjobb tízben, mégpedig Gary Busey és gonosz ikertestvére szemet gyönyörködtető összephotoshopolása miatt. Hogy Statham egy trópusi szigeten, motoros ugratások után egy kétélű bárddal végzi majd ki Busey rosszabbik énjét, az már részletkérdés – nyilvánvaló, hogy ezt a filmet a parádés színészi alakítás miatt kell majd megnézni.

Choose your weapon

Róbert baromsága méltó lezárása annak a baromságnak, amiben meghirdettük a plakátversenyt. Zsánereken és forgatókönyveken átívelő produkció ez, tisztelgés a képmagnó Orson Wellesei előtt, hommage á vhs. Minden benne van, amit a forgatókönyv-generátorba zsúfoltunk, és még egy kicsivel több is. Illetve, egy pillanat: HOL VAN SAMUEL L. JACKSON???

Végül említsük meg Tamás művét is, ami különleges színfoltja volt a versenynek. Tamástól ugyanis nem képet kaptunk, hanem egy linket, ahol a generált forgatókönyv mellett generált plakát is megjelenik. Ezzel köszönjük meg önöknek a részvételt, bizodalmuk az idegesítő szomszédjukban legyen, és tartsák szárazon a csiszológépet.