Index Vakbarát Hírportál

Natalie Portmanből egy nem elég

2011.02.17. 14:43
Két fontos, Oscar-esélyes filmet is bemutatnak a héten: A félszemű Coen-western lesz, A fekete hattyú megrázó balettfilm. Natalie Portman kétszer tűnik fel: rendezőként és hattyúként is megnézhetjük, mit tud. Lesz még szuperhős, Berlusconi és egy magyar film is.

A fa

Az Antikrisztus óta a lehetségesnél is óvatosabban kezelek minden filmet, amiben a remek színésznő, Charlotte Gainsbourg és egy fa is látható. A fa című film pedig ilyen, a témája sem könnyű: az apa meghal szívrohamban, kocsijával belefut a házuknál álló fába. A fa mindenki számára fontos hely, de így még inkább az lesz. Apa a fába költözött, hallható az előzetesben az egyik gyerek. Hogyan küzd meg a család az apa elvesztésével?

A fekete hattyú

Egyszemélyes, egyszerre megragadó és felkavaró filmet rendezett Darran Aronofsky egy balerináról, aki megkapja élete nagy lehetőségét A hattyúk tava főszerepét. Natalie Portman Aranyglóbuszt, és várhatóan Oscart is érő alakítása egy fiatal, anyja által uralt tehetséges lányról szól, akinek meg kell küzdenie magával, hogy felnőjjön a szerephez. A pankrátor rendezője szép filmet készített két kiváló mellékszereplővel, a rendezőt alakító Vincent Cassellel és Portman legfőbb ellenfelével, Mila Kunisszal. A mindössze 13 millió dollárból forgatott film kedvéért Natalie Portman közel 10 kilót dobott le, plusz hat hónapig járt Kunisszal balettozni, mégis a nehezebb jelenetekben dublőrre volt szüksége.

A félszemű

A Coen testvérek készítettek egy bosszúálló westernt, ami óriási közönségsiker lett, 170 millió dolláros jegybevételnél tart. A félszeművel valószínűleg nem lehet mellényúlni, mert annak idején, 1969-ben John Wayne Oscart érő főszereplésével készült film Charles Portis híres regényéből (nálunk most jelenik meg). Egy tizennégy éves kislány apja halálát akarja megbosszulni, és ehhez felfogad egy embert, Jeff Bridgest. A kritikák méltatják a filmet, de sokan felróják a rendezőknek, hogy elég megúszós, a saját stílusukkal kevésbé színezett filmet kapunk, mondhatni egy hagyományos westernt.

Gagyi mami - mint két tojás

Valahol a Gagyi mami első részénél elveszítettem a fonalat, és csak a nagyobb ünnepeken szokott feltűnni, hogy Martin Lawrence bohóctréfájának van folytatása is, és ez mindjárt a harmadik. Az álruhás szuperügynök fia végignéz egy maffiakivégzést, amiért nyilván meg akarják ölni. Mi a zseniális ötlet, ha már a Gagyi mamiról van szó? Mindketten beöltöznek, és indulhat a móka a túlélésért.

Médiaország - a TV hatalma

Az angolul a jól hangzó Videocracy címen készült filmben Erik Gandini rendező vezetésével az alkotók megmutatják, mivé lesz egy ország, ha valaki korlátlan ura lesz a médiának. Az olasz elnök és médiatulajdonos Silvio Berlusconi olyan hatást gyakorol a médiára, hogy kierőszakolt magáról egy filmet is. Berlusconi-ellenessége miatt nem voltak hajlandók az olasz tévék levetíteni a dokumentumfilmet

A negyedik

Újabb szuperhőssel, a béna nevű negyedikkel kell megismerkednünk a héten. Az Életeken át és a Disturbia rendezőjének, D.J. Carusónak az új filmje kevéssé izgalmas, valaki szerint egy jobb epizód a Smallville-ből. A középiskola, a scifi és a szuperhősködés találkozik itt egy történetben, amikor a negyedik találkozik élete első szerelmével, és felfedezi saját képességeit.

New York, I Love You

Sokféle szerelmes történet New Yorkból, igazi all star gála, ahol mindenki egy pillanatra megmutathatja, mi jut eszébe New Yorkról. A közös munkáknak megvan a varázsa és a bosszúsága is, mi csak az előbbiről beszélnénk: egy csomó rendező, Fatih Akin, Allen Hughes, Shekhar Kapur, Mira Nair és Brett Rattner mellett még e heti központi hősünk, Natalie Portman is rendezett egy részt ebben a 2009-es moziban. A színészek is rengetegen vannak, emeljük ki Ethan Hawke-ot, James Caant, Christina Riccit, Orlando Bloomot, Andy Garciát, Bradley Coopert vagy Hayden Christensent.Szegény Scarlett Johansson is forgathatott egy kisfilmet ide, de kivágták és csak a dvd-extrák között lehet látni munkáját.

Visszatérés - Retrace

Bár a magyar filmgyártás finoman szólva lelassult, de Elek Judit mégis készített egy filmet Kathleen Gati főszereplésével. A főszereplő egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. 1980-ban látogat először vissza családjával a szülőföldjére, ahol nemcsak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik.