Index Vakbarát Hírportál

Bukott Jack Nicholson új vígjátéka

2011.02.24. 14:12
A Honnan tudod? 120 millióba került de csak 42-t milliót kapart össze december óta. Christian Bale az Oscar-díjért, Nicolas Cage az unokájáért verekszik a héten, de nézhetünk amerikai és finn drámát is akár. Heti premierek.

Honnan tudod?

A Becéző szavakkal három Oscart begyűjtő James L. Brooks tavaly a saját forgatókönyvéből forgatott 120 milliós vígjátékot, de hiába csődített össze olyan sztárokat, mint Jack Nicholson, Reese Witherspoon és Owen Wilson a Honnan tudod? a decemberi premier óta mindössze 42,8 millió dollárt szedett össze. A szokásos, karrierista szöszi-ütnivaló bájgúnár-kedves lúzer (Witherspoon, Wilson és Paul Rudd) szerelmi háromszöget bemutató film az IMDb-n 5,3 pontot, a Rottentomatoeson pedig csak 30 százalékot kapott. "Tévébe való romantikus film, üdvözlőlap-rímekkel és az önmenedzselő könyvek tipikus szövegeivel" - összegezte a Variety kritikusa, az AP pedig ilyen poénokat sütött el: "Honnan tudod, hogy egy film szörnyű? Mert az a címe, hogy Honnan tudod."

Féktelen harag 3D

Nicolas Cage megint visszatért a pokolból, csak most nem Harley-Davidsonon ül, hanem egy Dodge Chargerrel döngeti az aszfaltot két lövöldözés között. A faék egyszerűségű, de cserébe látványosan véres bosszúfilmet a Véres Valentin 3D-t jegyző Patrick Lussier írta és rendezte, de bevételi adatokat és IMDb-átlagot még nem tudunk, mert az amerikai premier február 25-én lesz. A Rottentomatoeson eddig összegyűlt kritikák alapján 62 százalékon áll a film, a Bloody Disgusting horrorblog agyondicsérte ("Vér, belek, szex, vedelés és dohányzás másfél órán át"), a Movie Talk viszont azt írta, hogy ez csak egy "silány utalás 70-es évek exploitation filmjeire". A sorozatfüggők a mellékszereplőknek örülhetnek: William Fichtner a Szökésben megismert profi kopót, Jack McGee a Ments meg! tahó főnökét hozza itt is.

A harcos

Hét Oscarra jelölt, valódi életrajzi eseményekből kidolgozott bokszfilm David O. Russell mozija. Legalább két kiemelkedő alakítás van a filmben, méghozzá az újra 25 kilót leadó Christian Bale és Amy Adams játéka. Mark Wahlberg egyszerűen jó a profi bokszolóként, Micky Wardként. Két féltestvér szoros kapcsolatáról szól a helyenként szórakoztató, helyenként meg nagyon komoly életrajzi film: Micky Irish Ward már majdnem mindent eldobott magától, de a drogfüggőségével küzdő Dicky Eklund igyekszik segíteni neki, hogy ne csak a bokszkarriert, de a családot is össze lehessen újra hozni. A film megvalósulásáig komoly változások történtek, például eredetileg A fekete hattyút jegyző Darren Aronofsky rendezte volna, Wahlberg még Scorsesének is elküldte annak reményében, hogy megrendezi, Christian Bale helyett pedig Matt Damon vagy Brad Pitt kapott volna szerepet.

Precious - A boldogság ára

Ha valami érthetetlen oknál fogva valaki még nem látta a 2010-es Oscar-gála nagy meglepetését a túlsúlyos, zárkózott, fekete, harlemi gimnazistalányról, annak csak ajánlani tudjuk. A legjobb adaptált forgatókönyv és mellékszereplő díját is elvitte a Precious. A második gyermekével terhes lánynak az anyjával is meg kell harcolnia, miközben végre új iskolába mehet.

Szerelmek háza

Van a híres finn rendező, Aki Kaurismäki, és van neki egy testvére, aki szintén rendez, ő Mika Kaurismäki. A családterapeuta és az üzleti tréner sok éves boldog házasságának vége, mert mindenki kavarni kezd. A felek mondjuk vad kísérleteket tesznek azért, hogy valami megoldásra jussanak, de ez már inkább humoros. Kedveljük a finneket, meg a Kaurismäki családot is.