Index Vakbarát Hírportál

Magyar filmterv lett Európa legjobbja

2011.05.10. 10:33
A KMH Film Utóélet című filmterve kapja meg az Európai Unió MEDIA Programjának díját május 15-én. Kenyeres Bálint filmterve a cannes-i fesztivál hivatalos programjában szerepel, Till Attila pedig Csicska című rövidfilmjével vesz részt a kísérőprogramban.

Zomborácz Virág rendező-forgatókönyvíró első, Utóélet című nyertes terve egy erőskezű lelkészről szól a díjazó bizottság indoklása szerint széles közönséget szólítva meg: "a történetvezetése erős, és újszerűen játszik a filmes műfajok vegyítésével".

"Ennek a díjnak nagy a presztízse, a díjátadó hivatalos esemény a fesztivál programján belül" - válaszolta arra a kérdésünkre Pusztai Ferenc, a KMH vezetője, hogy mennyi pénzzel jár a díj. 1000 pályázatból választották ki a tervet, és a 40 ezer eurót nyertek vele az elbíráláskor.

Kenyeres a hivatalos programban

Kenyeres Bálint Hier (Tegnap) játékfilmterve a hivatalos programban a  L’Atelier elnevezésű rangos filmterv-fejlesztő fórumon vesz részt, Csáky Attila producer fejlesztésével. 15 országból 15 filmterv projektjét hívtak meg a szervezők.

A Cameofilm vezetője, Csáky Attila producer a fesztiválhoz kapcsolódó Producers on the Move szakmai program résztvevője. A 32 ország nemzeti filmpromóciós szervezeteit tömörítő European Film Promotion (EFP) a hagyományokhoz híven háromnapos rendezvényen mutatja be
Európa ígéretes producereit a nemzetközi filmszakmának.

Tilla a Rendezők Kéthete-programban

Till Attila Csicska című rövidfilmjét a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos programja tűzi műsorra május 20-án az alkotók jelenlétében. A 20 perces film az M&M Film és a Laokoon Film közös produkciója a TV2 közreműködésével. A Legjobb rövidfilm díját a 42. Magyar Filmszemlén nyerte el vasárnap este.

A Rendezők Kéthete a Pusztai Ferenc vezette KMH Film részvételével készült koprodukció világpremierjének is otthont ad. Rebecca Daly ír rendezőnő első játékfilmje, a The Other Side of Sleep (Az álom másik oldala), melyet a szervezők meghívtak Cannes-ba. Az angol nyelvű film készítésében a magyar producer mellett Varga Zsuzsa színésznő, Flesch Andrea jelmeztervező, és Molnár László fővilágosító is dolgozott.

Futnak még

Nemes Jeles László  S.K. című terve a Résidence-program keretében indul. Bodzsár Márk pedig Isteni Műszak/ Godly Shift című első játékfilmtervével kapott a European Producer’s Club szervezte koprodukciós fórumba meghívást.

Vezér Éva, a Magyar Filmunio ügyvezetője a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjról döntő zsűri tagja.

A filmfesztivál filmvásárán Tarr Béla Berlinale nagydíjas A torinói ló című filmjét vetíti a Films Boutique forgalmazó ügynökség.