Index Vakbarát Hírportál

Tarolt A némafilmes a londoni BAFTA-n

2012.02.13. 01:24

Tarolt A némafilmes Londonban: Michel Hazanavicius rendező munkája szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti 65. díjkiosztóján. A fekete-fehér francia alkotás tizenkét jelöléssel szerepelt a megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-listán, és hetet be is gyűjtött.

Az 1920-30-as években játszódó produkció kapta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi főszereplőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb eredeti filmzenének, a legjobb fényképezésnek és a legjobb jelmeztervezésnek járó díjakat.

Mulatságos jelenet játszódott le a legjobb női főszereplő díját kiérdemlő Meryl Streep és a díjat átadó brit színész, Colin Firth között. Az amerikai színésznő, aki a Vaslady című filmben, Margaret Thatcher volt brit konzervatív kormányfő szerepében nyújtott alakításáért vehette át az elismerést, a színpadra vezető lépcsőn nagy sietségében elveszítette egyik cipőjét, de azért odaért a mikrofonhoz.

Firth azonban – aki tavaly a legjobb férfi főszereplő BAFTA-díját kapta A király beszéde című filmben VI. György király megszemélyesítőjeként nyújtott alakításáért – igazi angol úriemberként leszaladt a lépcsőn a cipőért, és fél térdre ereszkedve felsegítette az elvesztett magas sarkút Meryl Streep lábára, a Királyi Opera közönségének üdvrivalgása közepette.

A vasárnap esti londoni BAFTA-gálán alaposan elmaradt a reményektől a legnagyobb várakozással kísért hazai alkotás, a Suszter, szabó, baka, kém. A John le Carré-klasszikus Thomas Alfredson rendezésében készült filmváltozatát tizenegy díjra jelölték, és a fődíjak mindegyikében versengett A némafilmessel. Végül azonban csak két elismerést tudott megszerezni, az év kiemelkedő brit filmalkotásáét és a legjobb forgatókönyv-adaptációét.

Nem járt sokkal jobban Martin Scorsese sem, akinek A leleményes Hugo című 3D-alkotását kilenc díjra jelölték, köztük a legjobb rendezőére, de végül szintén két elismerést kapott: a legjobb filmhangét és a legjobb produkciós tervezését.

Ugyanakkor az amerikai filmrendezőt a vasárnap esti londoni gálán akadémiai tagsággal jutalmazta a brit filmakadémia. Az akadémiai tagság a BAFTA legrangosabb, nem egy adott alkotáshoz kötődő elismerése, gyakorlatilag életműdíj, amelyet korábban olyan filmes nagyságok érdemeltek ki, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg vagy Stanley Kubrick.