Index Vakbarát Hírportál

Filmek, amik ölnek

2012.07.21. 18:33
Egyre valószínűbb, hogy a denveri mészárlás elkövetőjét a Batman-filmek inspirálták. A 24 éves gyilkos, aki a a sötét lovag - Felemelkedés premierjén besétált a moziba, és legalább tizenkét embert megölt és több mint ötvenet megsebesített, elfogásakor azt mondta, hogy valójában ő Joker. Miért a filmekből merítenek az ámokfutók?

Az erőszakos filmek sok megrázó gyilkosság után a vádlottak padjára kerülnek, ugyanúgy ahogy időről időre bűnbaknak kiáltják ki a videojátékokat és a tévét is. A képzeletbeli erőszak és a valódi agresszivitás közti összefüggés még most is tudományos vita tárgya, annak ellenére, hogy a legtöbb kutatás szerint a konkrét esetekben ok-okozati összefüggést szinte lehetetlen megállapítani.

A filmek miatt?

Csak pár kutatás pro és kontra: A pármai egyetem egy 2006-os kísérletében az erőszakos filmeket néző gyerekek agyának MRI-vizsgálatakor a kutatók azt figyelték meg hogy az utánzásért felelős agyi területek is aktivizálódnak. De azt, hogy ez a későbbiekben agresszívebb viselkedéshez vezet-e, nem tudták megvizsgálni, hiszen az aggyal foglalkoztak, nem a gyerekek viselkedésével.

Ellenben a Berkeley egyetem két kutatójának 2009-es tanulmánya szerint az erőszakos filmek bemutatása egyenes csökkenti a való életbeli erőszakot. A kutatók az 1995 és 2004 közötti amerikai mozis és rendőrségi adatokat vetették össze, és az adatok alapján egy erőszakos film premierjének napján este hat és éjfél között minden egymilliós növekedés a nézőszámban 1,1-1,3 százalékos csökkenést jelentett az erőszakos bűnesetek számában egy átlagos naphoz képest. Persze lehet, hogy csak azért csökkent a bűnözés, mert az agresszív bunkók éppen a moziban ültek.

Annyi azért biztos, hogy sok film jelenetei köszönnek vissza a való világban elkövetett gyilkosságokban, de persze itt nem arról van szó, hogy a film megnézése ösztönzött erőszakos cselekedettre, csak egy amúgy is erőszakos ember lopott ötletet, vagy egy-két motívumot egy híresebb alkotásból.

A Gépnarancs volt az első

Az első olyan film, ami bűnözési hullámot indított el, Kubrick Gépnarancsa volt a hetvenes évek elején. Gyilkosságok nem kötődnek a filmhez, de annál több vandalizmust, csoportos rablást és nemi erőszakot fogtak az alkotásra. Az egyik legdurvább ügy talán az volt, amikor egy lányt többen úgy erőszakoltak meg 1973-ban egy parkban, hogy közben a Singing in the Raint dúdolgatták, éppen úgy ahogy a Gépnarancs főszereplője.

Az egyik első film által inspirált gyilkosság, vagyis inkább gyilkosságkísérlet a Ronald Reagen elleni merénylet volt 1981-ben, a film pedig a Taxisofőr. John Hikley egyszerűen azt képzelte, hogy ő a taxisofőr a filmből, és Jodie Foster csak akkor fogja igazán szeretni, ha megöl egy elnököt.

Gyilkosság a moziban

Az Egyesült Államokban nem ez az első eset, hogy moziban gyilkoltak, sőt nem is az új Batman-mozi az első olyan film, aminek vetítésén véletlenszerűen támadja meg a nézőket egy ámokfutó. Utoljára 2006-ban az X-Men - Az ellenállás vége című film vetítése alatt egy 62 éves férfit lőtt agyon egy 24 éves ámokfutó Baltimora külváorsában. A fegyveres a film huszadik percében felállt, és arra utasította a nézőket, hogy feküdjenek a földre, majd négyszer lőtt. Ezután kiment az előtérbe és megvárta a kiérkező rendőröket. A 62 éves áldozatra a vizsgálat szerint azért esett az elkövető választása, mert ő volt a legközelebbi célpont.

A mozikban általában a maffiával, illetve a bandákkal kapcsolatos filmek alatt szabadul el az erőszak. A Keresztapa 3 bemutatója után több amerikai moziban is volt a vetítések előtt és alatt is verekedés, illetve lövöldözés, az egyik ilyen esetben egy 16 éves lány meg is halt Chicagóban.

A bandák mégis az 1988-ban bemutatott Colors című film miatt baléhztak a legtöbbet. A bandaháborúkat és a hős Los Angeles-i rendőrséget bemutató film ellen hadat üzent több rivális banda is, így a verekedések és a lövöldözések után több moziban csak megerősített rendőri védelem mellett merték bemutatni a filmet szerte az Egyesült Államokban.

Néha a veszélytelen filmek is lövöldözésbe torkollanak. 2008-ban a Benjaim Button különös élete című film karácsony előtti vetítésén halt meg egy ember. A 29 éves elkövetőt akkor kiborította, hogy a mozban ülő család végig beszélget a film alatt. Először csak popcornnal dobálta meg a gyerekeket, majd igazán mérges lett, és lelőtte a családapát.

Úgy pózolt mint az Oldboyban

A film, amit a legtöbb ember haláláért felelőssé tesznek viszont minden bizonnyal a dél-koreai Oldboy, Quentin Tarantino egyik kedvenc ázsiai mozija, ami sok jel szerint nagyban hatott a Virginia Tech campusán 32 embert meggyilkoló és további 25 diákot megsebesítő Csó Szeunghujra. A szintén dél-koreai származású diák pont úgy pózolt a gyilkosságok előtt a netre is feltöltött, illetve az NBC-nek is elküldött képeken egy kalapáccsal, ahogy a világhírű film plakátján a főhős.  És ez sokaknak elég volt, hogy kimondják: a beteg dél-koreai film miatt kellett meghalnia annyi embernek.

Loren Coleman szociológus, aki lassan tíz éve a gimnáziumi mészárlások és a sorozatgyilkosok tetteiben keresi az utánzás mintázatait, a Virginia Tech-ámokfutás után azt nyilatkozta az AP-nek, hogy a filmes utalások az utóbbi években tényleg egyre több ilyen esetben jelennek meg motívumként, de ez nem azt jelenti, hogy egyre több az inspiráló erőszak a filmekben. Coleman szerint amíg a hetvenes években a zene inspirálta a gyilkosokat, addig ma a tévé, a videojátékok és a blockbusterek jelentik azokat a megkerülhetetlen popkulturális igazodási pontokat, amelyek a gyilkos elmékre is hatással vannak. Charles Mansont a Beatles Helter Skelter című dala inspirálta, még nem jelenti azt, hogy a Beatles számai túlságosan agresszívak lettek volna, vagy, hogy dicsőítették volna az erőszakot.

Beléptek a Mátrixba

Amikor a Mátrix berobbant a popkultúrába, sok gyilkos hivatkozott a filmre, mondván nem is valódi világban élnek, és nem valódi emberek öltek meg. Már a Columbine-i gyilkosok is pont úgy öltöztek fel a gimnáziumi gyilkosságokhoz, ahogy Neo a Mátrixban. San Franciscóban Vadim Mieseges svéd cserediák brutális kegyetlenséggel megölte az őt befogadó nőt, majd a rendőrségnek azt mondta, hogy egyszerűen beszippantotta a Mátrix. Nem ez volt egyébként az egyetlen ilyen eset, 2003-ban egy 19 éves fiú a szüleit gyilkolta meg ugyanezzel az indokkal.

De még a washingtoni orvlövész segédje is a Mátrixra hivatkozott 2002-ben, amikor  védői tanácsára őröltnek akarta magát nyilváníttatni. Lee Boyd Malvo azt mondta, hogy több mint százszor nézte meg a Mátrix első részét, és ezért vesztette el a realitásérzékét. Az esküdteket azonban nem hatotta meg, hogy túl sok időt töltött Keanu Reeves-szel.

Dexter miatt ölt a háziasszony

A filmeket, sorozatok éppen ezért gyakran maguk a tettesek kiáltják ki bűnbaknak, ezzel csökkentve  saját felelősségük. Amíg David Berkowitz, azaz a Sam fia néven elhíresül sorozatgyilkos elfogásakor azt mondta, hogy a szomszéd folyton ugató kutyája vette rá hat nő meggyilkolására New Yorkban, addig mostanában sokan azt hiszik, hogy a tévé és a film üzen nekik. Egy 25 éves háziasszony, bizonyos Jessica Lopez azt állította, a Dexter című tévésorozatban látottak miatt fojtotta meg szomszédját, egy 22 éves nőt. A rendőröknek írt üzenetben Lopez azt írta, hogy azért ölte meg, majd darabolta fel a nőt, mert a tévében is ezt látta. "Dexter a példaképem, mintha közvetlenül hozzám szólt volna" - írta a nyilvánvalóan zavarodott nő. A gyilkosság után a tévésorozatban látottak alapján igyekezett eltüntetni a testet. "Olyan szerszámokat használtam, mint Dexter, de nekem sokkal nehezebben ment a végtagok levágása, mint a tévében."

A rendőrök Lopez mellett két másik személyt, egy férfi és egy nőt is őrizetbe vettek, akikkel Lopez együtt élt. A szomszédok szerint a trió egyfajta kommunában élt, szexuális életük hangos és erőszakos volt. A nyomozók szerint a két nő és a velük élő férfi a pincében kész szadomazo barlangot rendezett be, ostorokkal kötelekkel és más eszközökkel. Lopezről azt feltételezik, hogy 22 éves áldozatával nem egyedül végzett, és fő motivációja a féltékenység volt.

Gyilkosnak akartak születni

És persze olyan is van, hogy a valóság inspirálja a filmet, ami aztán visszahat a valóságra. Tarantino például megtörtént események alapján írta meg a 94-es Született gyilkosok forgatókönyvét:  1956-ban a 19 éves Charles Starkweather és 14 éves barátnője, Caril Ann Fugate két hónapnyi őrült menekülés közben 11 embert ölt meg Nebraska és Wyoming államokban (többek között Caril Ann anyját és mostohaapját). Starkweather villamosszékben végezte, a csaja pedig életfogytiglant kapott, de 17 évvel később kiengedték. Max és Mallory véres ámokfutása azonban nem ért véget az Oliver Stone-filmmel: 94-ben egy 14 éves dallasi fiú bevallottan azért fejezte le 13 éves osztálytársnőjét, hogy ugyanolyan híres lehessen, mint a Született gyilkosok főszereplői.

Szintén az Oliver Stone-film megszállottja volt a utah-i Nathan Martinez, aki 94-ben álmában lőtte le nevelőanyját és féltestvérét, majd lelépett Nebraskába. A gyilkosságot megelőző héten tízszer is megnézte inspirációnak a Született gyilkosokat, sőt, szerzett egy ugyanolyan napszemüveget, amilyet Woody Harrelson hordott a filmben.

2004-ben egy 27 éves floridai szerelmespár, Angus Wallen és Kara Winn döntöttek úgy a film hatására, hogy megölik a 22 éves lakótársukat, aztán felgyújtják a holttestét és együtt átszöknek Mississippi államba. Életfogytiglant kaptak.

2006 áprilisában a 23 éves, albertai Jeremy Allan Steinke a 12 éves barátnője szüleit ölte meg, hogy semmi és senki állhasson kiskorú boldogságuk útjába. A gyilkosság előtti éjszakán ez a pár is megnézte a Született gyilkosokat, másnap pedig a szülők mellett a lány 8 éves öccsét is kivégezték. A letartóztatásuk után a Steinke megkérte a lány kezét, aztán életfogytiglant kapott, az igent mondó barátnőt pedig 10 év börtönre ítélték.

Chucky csak játszani szeretett volna

És ha azt hinnénk, hogy csak komoly filmek képesek gyilkosságra inspirálni, akkor elég csak végignézni, hogy a Gyerekjáték című horrorparódiából hány őrült merített ihletet. Ausztrália réme, a Port Arthurban 1996-ban 35 emberrel végző Martin Bryant a Gyerekjáték című horrorfilm-sorozat megszállott rajongójaként vonult be a kriminológiába. A 80-as évek kulthorrorjában egy Chucky nevű játékbaba mészárolt, akibe vudu mágiával került bele egy sorozatgyilkos lelke. A Gyerekjáték 3 vérfürdője két liverpooli tízévest is megihletett 1993-ban: Chuckyt utánozva kínozták meg és gyújtották fel a mindössze kétéves James Bulgert.

A manchesteri Suzanne Capper meggyilkolásánál is előkerült a Gyerekjáték-filmek káros hatása, a brit bulvárlapok ugyanis úgy értesültek, a 16 éves lány hat gyilkosa és kínzója egy olyan magnókazettát játszott le folyamatosan az áldozatnak, amin a horrorfilm gyilkos babájának egyik elhíresült mondata, a "Hi, I'm Chucky. Wanna Play?" szólt, 45 percen keresztül.

És ha már gyilkos játék, feltétlenül meg kell említenünk, hogy két nashville-i tinilány 2007-ben a Fűrész-filmek magnókazettáin hallható, kultikus "Hello, Beverly. I want to play a game!"-kezdetű monológgal ijesztettek rá az 52 éves Beverly Dicksonra. Az asszonynak a hangüzenet szerint a filmekből ismert, halálos játékban kellett volna résztvennie ahhoz, hogy életben maradhassanak a családtagjai, de mivel Dickson épp egy temetési menetben kísérte az elhunyt rokonát, a horrorisztikus mobilhívás már sok volt neki: szélütést kapott és kórházba került.

Sikoly-álarcban gyilkolt

A horrorfilmek ihlette, legdurvább gyilkosságok sorában igen előkelő helyet foglal el a 24 éves belga kamionsofőr, Thierry Jaradin esete. A gerpinnes-i férfi 2001-ben hívta át a szomszédságában lakó 16 éves tinilányt, Alisson Cambiert egy kis beszélgetésre és hogy cserélgessenek pár filmet a gyűjteményükből. Jaradinnak régóta tetszett a lány, de mivel Alisson ezúttal is hárította a nyomulását, a férfi gyorsan átrohant abba a szobába, ahol filmőrültként egy Sikoly-maszkot és két konyhakést tartott, beöltözött sorozatgyilkosnak, majd 30 késszúrással végzett a lánnyal. Alisson véres holtestét ezután bevitte a hálószobába, ágyba fektette, rózsát nyomott a kezébe, majd felhívta az apját és egy kollégáját, és bevallotta a bűnét. A kiérkező rendőröknek elismerte: tudatosan készült a Sikoly-gyilkosságra, mivel számított rá, hogy a tinilány nemet fog neki mondani.

Persze a gyilkosságokat ihlető filmek felsorolását még sokáig lehetne sorolni a Rém álom az Elm utcától az Egy kosaras naplóján át egészen az Ünneprontók ünnepe című habkönnyű romantikus vígjátékig. Merthogy ahogy a szakértők állítják filmek nem gyilkossá tesznek, csak megmozgatják a fantáziát. Csak van, akinek túl erőszakos a fantáziája.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport