Index Vakbarát Hírportál

Csótányderbivel ünnepel a Toldi mozi

2012.09.07. 14:10 Módosítva: 2012.09.07. 14:10
Premier előtti vetítésekkel, best of-válogatással, csótányderbivel és dj-kel ünnepli szombaton megalakulásának 80. évfordulóját a budapesti Toldi Mozi. A program Gothár Péter Megáll az idő című filmjével kezdődik negyed háromkor, a nap folyamán színművészetis kisfilmek is debütálnak.

Azért esett a választásuk Gothár Péter filmjére, mert majdnem napra pontosan 30 éve mutatták be a Megáll az időt. A húszéves premier is itt volt.

Háromnegyed hatttól látható az Édesnégyes című, Lynn Shelton rendezte film, illetve megtekinthető lesz John Hillcoat új alkotása is, a Fékezhetetlen, amelynek forgatókönyvét Nick Cave írta. Nick Cave járt a Toldiban, itt nézte a 12 majom című filmet a 1990-es évek közepén.

Este tíztől Pálfi György Cannes-t megjárt filmje, a Final Cut - Hölgyeim és Uraim című gegfilmje látható, a rendezőt a vetítések utáni koccintásra is várják.

A kisteremben Kalmanchelyi Zoltán-Végh Zsolt rendezte, Libiomfi című, 2003-as filmmel kezdődik a program. Az Inforg Stúdiót külön blokk is képviseli, öt órától Muhi András producer válogatásában láthatók a stúdió legjobb kisfilmjei.

Háromnegyed négytől és fél nyolctól a Színház és Filmművészeti Egyetem kisjátékfilmjeit tűzik műsorra. Az egyik blokk olyan kisfilmeket mutat be, amiket nem, vagy alig lehetett az egyetem falain kívül látni, például Szeiler Péter, Richter Nóra illetve a Lőrincz Nándor-Nagy Bálint rendezőpáros egy-egy filmje is. A másik blokkban három olyan rövidfilmet vetítenek, amik  közönségsikert arattak az elmúlt években: Schwechtje Mihály: Porcukor; Gerő Marcell: Kócos; Reisz Gábor: Külalak című filmjeit.

Best of-válogatással vesz részt az évfordulón a MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a háromnegyed kilenckor kezdődő vetítésen kisfilmeket tekinthet meg a közönség.

Fél tíztől jelképes koccintást tartanak, amire mindenkit meghívtak, akinek köze volt a filmszínházhoz. Ide várják többek között Török Ferencet, Fliegauf Bencét, Horváth Györgyöt, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatóját és Durst György producert. "Protokollmentes eseményt tervezünk, a lényeg, hogy a találkozhatnak a filmesek egymással" - közölte a mozivezető Horváth András.

Fél tizenegytől csótányderbit rendeznek. "Egy nyolc pályás dobozt kell elképzelni, amelyhez nyolc dobozt lehet hozzáilleszteni. Az Állatkertből kapunk kölcsön nyolc amerikai csótányt, azok fognak futni benne, persze csak ha akarnak" - magyarázta Horváth. "Jó hangulatú esemény lesz, nincs benne semmi undorító" - tette hozzá, megemlítve, hogy a programot a tavaly elhunyt Maurics András, egykori kollégájuk, a Karabély és a Flash zenekarok egykori basszusgitárosa emlékének ajánlják.

Éjféltől a Tilos Rádió dj-i, Cadik, Mango és Minek zenélnek.