Index Vakbarát Hírportál

'Pedig Sam Mendes akart engem'

Bőrnyakúak

2006.01.03. 13:53
Magyar színész ritkán kap főszerepet Oscar-díjas rendező hollywoodi szuperprodukciójában, de Fenyő Iván Sam Mendes partraszállós háborús filmjének forgatásán főszereplőként vett részt. A film január 5-ei magyar bemutatója előtt rendezett sajtóvetítésen azonban számunkra is kiderült, hogy Fenyő szöveges jeleneteinek háromnegyedét kivágták, és csak mellékszereplője lett a Bőrnyakúaknak. Interjú.

"Persze meglepődtem a Los Angeles-i díszbemutatón, de előtte Mendes felhívott telefonon, hogy felkészítsen: nagyon-nagyon sajnálja, de az eredeti tervekhez képest jóval kisebb lett a szerepem a vágószobában" - magyarázta Fenyő Iván, aki tengerészgyalogost alakít a Bőrnyakúak című Öböl-háborúban játszódó filmben, ami egy katonai bevetés részvevőinek érzéseire, élményeire koncentrál, konkrét háborús jelenetek nélkül. A film Anthony Swofford 2003-as bestsellerré vált emlékiratából készült, a szerzőt 1990-ben húszévesen küldték Szaúd-Arábiába harcolni.

Bőrnyakúak
Klikk a képre!

"Nagyon sokat kivágtak a szöveges jeleneteimből. Az arcom sokat szerepel benne, szinte ötven-hatvan százalékban ott van a vásznon, de a négy szöveges jelenetemből csak az egyiket hagyták benne - mondja Fenyő. - Baromira sajnálom, hogy így lett, de közben tudom, hogy több okból történt, és nem azért, mert nem voltam jó. Sam biztos, hogy akart engem. Jóban voltunk, kedves ember. Emaileztünk elég sokat, és még a főszereplő Jake Gyllenhallnak is mondta, hogy bír." Iván Mendesen kívül egy színésszel volt még különösen jóban: "Evan Jones-szal jól összehaverkodtam, nagyon rendes tag volt" - mondta.

Fenyő szerint felesleges feszegetni, hogy miért vágták ki ennyire, mert nyilván a film egésze ezt kívánta meg, és még így is hosszú lett. "Politikai okai is lehettek ennek - tette azért hozzá. - Tudniillik ez a film se nem háborúellenes se nem támogató, de elképzelhetőnek tartom, hogy az amerikaiak nem akartak benne túl sokat szerepeltetni egy posztkommunista országból származó karaktert. A forgalmazó Universal ugyanis szeretné bejuttatni a filmet az Oscarra."

Azért Fenyő Iván szerint így sem kell szégyenkeznie, mert ő megtett minden tőle telhetőt, és a film végén a stáblistán a beígért, előkelő nyolcadik helyen találta magát, fényképpel.

A díszbemutató

A filmet novemberben mutatták be Amerikában a hollywoodi filmeknek kijáró külsőségek között. A bemutatóról Fenyő Iván elmondta: "Baromi komoly - mondta -, vörös szőnyeg meg minden. A legmeghökkentőbb az volt, amikor egy négyzetméter fotós kiabált nekem, hogy "Hey Ájvan!". "Hát az őrület! Furcsa, hogy engem is számon tartanak" - örvendett hazánk fia, Iván.

Szomorúan közölte, hogy az itthoni díszbemutatóra meg sem hívták. "Nagyon tetszik, hogy ez az ország ilyen - reflektálta ezt Fenyő. - Tudod, amikor Amerikában vagy, felerősödik benned a patrióta szellem, de aztán amikor hazajössz, olyan rosszul esnek az ilyenek. Bár már így is úgy érzem magam, mint Koós János a "Kislány a zongoránál"-lal, hogy mindig azt kell énekelnie, tőlem meg mindenki erről érdeklődik, mióta hazajöttem, de nem bánom, csak már kicsit unalmas. Azért jól esett volna, ha meghívnak."

"Mi általában nem tartunk díszbemutatókat, csak médiaszponzorált vetítéseket, mi így népszerűsítjük a filmeket" - reagált Iván panaszaira Pataki Andrea, a UIP forgalmazó sajtófőnöke.

Ájvan tervei

Fenyő Iván másfél hete jött haza az Egyesült Államokból, a Bőrnyakúak elkészülte óta ugyanis ott próbál szerencsét a filmiparban. Arról, hogy mekkora sikerrel teszi mindezt, nem hajlandó elárulni semmit, mert mint ahogy az Indexnek fogalmazott: "Próbáltam elkezdeni kint valamit, meetingekre jártam meg ilyesmi, és hasznosnak ítélem az elmúlt két hónapot, de még a barátaimnak sem szívesen beszélek erről, mert nem akarok elkiabálni semmit". Annyit elárult, hogy addig próbálkozik kint, amíg nem ütközik "valami falba".

Az angol középfokúval rendelkező színész az USA-ban hamar rájött, hogy ez a nyelvtudás ott a nullával egyenlő, "vagyis 0,3-mal", ezért amíg itthon van, szeretne egy anyanyelvi tanárhoz járni heti háromszor. "A forgatás első pár hónapja emiatt halál volt, mindenki az akcentusomon röhögött. Most már kicsit beszélek angolul" - összegzett.

Fenyő december 18-a körül jött haza. Hétfőn egy színházi próbán volt Vajdai Vilmos TÁP Színházában, mert "Vili egyből lecsapott" rá, amikor hazajött. Egy Önök kérték jellegű darabot próbáltnak, amin nem volt sok próbálnivaló, mert " főleg imprózás lesz", de máris szeretne visszamenni.