Index Vakbarát Hírportál

Miért nem meleg Jason Bourne?

2007.10.25. 21:25


“Mert ha az lenne*, akkor a randijai máshogy néznének ki, mint a közönség 90 százalékának a randijai. A nagyköltségvetésű filmeknek viszont a lehető legszélesebb közönséget kell vonzaniuk” – válaszolta név nélkül egy stúdióvezető az Entertainment Weekly újságírójának, aki hosszú cikkben fejtegeti, hogy melegfronton még a sikeres Brokeback Mountain sem hozott áttörést Hollywoodban. Lassan két év telt el a melegrománc három Oscarja óta, a film 178 millió dollárt hozott, és azóta már az is látszik, hogy sem Heath Ledger, sem Jake Gyllenhaal karrierjét nem törte össze, hogy egy sötét sátorban ölelkeztek.

“Azóta egyetlen stúdió sem adott zöld utat olyan filmnek, amiben meleg a főszereplő - jelenti ki a szerző, majd áttér a meglévő kínálatra. - Az év legmelegebb stúdiófilmje, a Férj és férj csúcspontján, Adam Sandlernek megfagy az ereiben a vér, mikor meg kellene csókolnia a barátját.” Végül megállapítja, hogy egyrészt a stúdióvezetők túl öregek, és az álláspontjuk nem tükrözi a fiatalabb generációk rugalmas szemléletét. Másrészt egyszerűen nincsenek jó forgatókönyvek jó meleg főszereplőkkel. “Esküszöm, ha lenne ilyen, leforgatnák” – fogadkozott Hajlakk meleg producere, Craig Zadan.

A közönség 10 százalékának azért marad egy reménysugár: Bryan Singer és Gus Van Sant is forgatna Harvey Milkről, az Államok első prominens meleg politikusáról. A megvalósításhoz egyelőre Van Sant, az Otthonom, Idahót (ebben élvez el látványosan egy férfi közreműködésével River Phoenix) jegyző amerikai függetlenfilmes áll közelebb. (via Entertainment Weekly)

*Egy rendező azért összehozta a meleg Bourne-t: a 2003-as The Bourne Identity Crisis (A Bourne-identitásválság) című rövidfilm egy amnéziás férfiról szól, aki elfelejti, hogy meleg volt, és bemagyarázza magának, hogy valójában titkosügynök. Sőt, a 88-as A Bourne rejtély főszereplője, Richard Chamberlain tényleg meleg volt, de ezt csak 2003-ban vállalta nyilvánosan.