Index Vakbarát Hírportál

Anilogue - Moziban a rajzolt Isten városa

2007.12.01. 15:17
Csütörtökön indult az Anifesztről Anilogue-ra keresztelt négynapos rajzfilmfesztivál, és amint elszabadultunk a szerkesztőségből, mi is nekirontottunk a kínálatnak. A moziblogban néhány személyes kedvencünket ajánljuk, elsőként egy furcsa nevű japán egészestés animációt, amit még vasárnap is vetítenek az Uránia moziban.


A japánok kidobták a hatalmas mangaszemeket és a pokemonos sérókat, mikor megrajzolták a Tekkonkinkreet két árva jakuzagyerekét. Black és White sokban hasonlítanak az Isten városa brazil utcagyerekeire, csak ők minden idők legszínesebb megapoliszában próbálnak túlélni a Kincses Város nevű kerületben. A két japán városi akrobata ezen felül pókháló nélkül is úgy közlekedik a bedrótozott háztetők között, hogy még Pókembert is lehagynák. Az igazi szuperképességeik viszont csak akkor kerülnek elő, amikor a felnőtt jakuzák újraosztják a város egy részét. A kissrácoknak meg kell védeniük a területüket, ahová egy gigászi élményparkot terveznek, szekuritisnek pedig földönkívüli nindzsákat bérelnek fel ellenük.

Az egyszerű alapsztori mellett a rajzfilm rengeteg hozzáadott élményfokozót tartalmaz, ezekből a virágkötőtől a bölcsészen át a könyvelőig mindenkinek jut szemezgetnivaló. Az alkotók javarészt ismeretlen fiatalok, de olyan nagy öregekkel dolgoztak együtt, mint Miyazaki, az Akirát jegyző Katsuhiro Otomo, és az Animátrixban is benne voltak. A Tekkonkinkreetből hibátlan rajzfilmet gyúrtak, ami lazán megüti a legjobb animék színvonalát, és ha nem vigyázunk, a két jakuzakölyök még a szívünket is ellopja. (Trailer különböző formátumokban a film angol hivatalos szájtján.)