Index Vakbarát Hírportál

Ozonnal indul a Francia filmnapok

2008.04.08. 15:03
Két új várossal, két retrospektív vetítéssorozattal, hat nagyjátékfilmmel, hét rövidfilmmel, hét, összesen kilenc városban, indul a Francia Filmnapok. A főváros mellett Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr, Kecskemét, Szolnok és Eger is csatlakozik a rendezvénysorozathoz: vidéken április 10-21., Budapesten pedig április 17-20 között rendezik meg. 



2008-ban főként romantikus alkotások szerepelnek a kínálatban, illetve a gyermekek örömére a Lucky Luke - Irány a vadnyugat. Három romantikus: az Egyedül nem megyben Audrey Tautou-t és Guillaume Canet-t láthatjuk, a Karamell öt különböző korú barátnő életét követi nyomon, míg a Csak egy csók a párkapcsolatok természetét boncolgatja. François Ozon Angel című filmje Romolai Garaival és Charlotte Ramplinggal, valamint a Paris Romain Duris-vel és Juliette Binoche-sal drámaibb tónusú romantikus alkotások.

Két retrospektív vetítéssorozatot is tartanak: a budapesti Szindbád mozi április 17-23 között Francois Ozon, míg az Örökmozgó Filmmúzeum, április 22-ától 30-áig Charlotte Rampling korábbi alkotásaiból válogat.

A Rövidfilmek mozartjai címmel futó, 136 perces összeállításban hét, hazánkban eddig még nem vetített alkotást láthat a közönség, köztük A zsebtolvajok Mozartja című alkotást is, mely 2008-ban elnyerte a Legjobb Kisfilmnek járó Oscar-díjat.