Index Vakbarát Hírportál

Wes Craven boldog Halloweent kíván minden horrorrajongónak

2008.10.31. 17:11

Wes Craven, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly-filmek rendezője videóüzenetben kíván szellemekben gazdag Halloweent minden horrorrajongónak. És mellékesen kampányolt egy kicsit Obama mellett is, mivel közeleg a keddi elnökválasztás. Idén egyébként a veterán horrorrendező tervezte a Google-betűk Halloween-kiadását is.

 

 

A csokigyűjtős, vámpírnak beöltözős, angolszász Halloween-ünnep nálunk csak az utóbbi pár évben vált népszerűvé. Hollywood már John Carpenter 1978-as Halloweenje óta rákattant a csokigyűjtős halottkultuszra, azóta a horrorfilmekben mindig a bébiszittereket öli meg először a késes gyilkos, főleg ha október 31., vagy péntek 13. van. A képregényekben már 1964-ben felbukkant a töklámpás: Pókember egyik legnagyobb ellenfele, a Zöld Manó (majd később a Vészmanó és Lámpás Jack is) hajigált sütőtök alakú bombákat a hálószövőre.

 

 

Itthon a 90-es években még maga a Halloween szó értelmezése és lefordítása is nehézségeket okozott a szinkrondramaturgoknak. Tim Burton 93-as Karácsonyi lidércnyomásában még a Kísértetéjre készültek Halloweentown szörnyei, a 94-es Hollóban pedig az Ördög éjszakáján hozta vissza Brandon Lee-t a túlvilágról a holló (aki igazából varjú).