Index Vakbarát Hírportál

Jolie tagadja, hogy filmje nemi erőszakkal kezdődne

2010.10.19. 09:50 Módosítva: 2010.10.19. 09:56

Angelina Jolie a hétfői USA Todayben cáfolta, hogy filmje egy szerb férfi és egy bosnyák nő nemi erőszakkal elkezdődött kapcsolatát dolgozná fel. "Elterjedt egy mocskos pletyka, amely szerint a film egy olyan kapcsolatról szól, amely kínzással és nemi erőszakkal kezdődik, de ez nem így van" - jelentette ki Jolie, aki az egyelőre csak Cím nélküli boszniai háborús szerelmi történet munkacímmel forgatott film rendezője és forgatókönyvírója.

Jolie leszögezte, hogy a filmjével kapcsolatos "förtelmes rágalmazások" hamisak és hangsúlyozta, hogy tisztelettel nyúlt a délszláv konfliktus közepette játszódó drámához. Mint mondta, nem riad vissza attól, hogy bemutassa a konfliktus elborzasztó részleteit, de filmje nem lesz kifacsart fantáziaszülemény, ahogy azt az egyébként félreinformált bírálói állítják. Megerősítette, hogy a film egy (Goran Kostic által alakított) szerb férfi és egy (Zana Marjanovic által eljátszott) bosnyák nő szerelméről szól, amely azonban nem a háborúban, hanem még előtte, egy szórakozóhelyen kezdődik.

A pénteken Budapesten felvett jelenetben a "a főszereplők kedves, boldog, gyönyörű éneklésbe és táncba kezdenek. Abból a szempontból nézve, hogy hogyan kezdődött, ez egy normális kapcsolat, ez azonban  szertefoszlik az öldöklés kirobbanásával" - mondta Angelina Jolie. "A film arról a tapasztalatról szól, amelyet különböző emberek különböző oldalakon szereztek a háború pusztítása közepette" - mondta Jolie, hozzátéve: "a pár, amely biztos kapcsolatban élhetett volna, ha nem tör ki a háború, a konfliktus miatt egészen másfajta történetbe keveredik."

A múlt héten futótűzként terjedtek el a filmmel kapcsolatos téves információk, amelynek eredményeképpen a háborúban megerőszakolt bosnyák nők egy szervezete tiltakozni kezdett, és Szarajevó megvonta a stábtól a forgatási engedélyt. Gavrilo Grahovac boszniai kulturális miniszter kijelentette, hogy a felvételeket csak akkor engedélyezi, ha elolvashatja a forgatókönyvet. Az engedélyt hétfőn visszaadták Angelina Jolie-nak, aki novemberben így mégis az eredeti helyszínen forgathatja le az általa rendezett első filmet.

A kellemetlen közjátékért Jolie nem okolja a háború rendkívül érzékeny túlélőit. "Mindenre fel kell készülni, ha az ember olyan nehéz témáról forgat, amely ennyire érzékeny és még ennyire friss. Azt a lehető legkíméletesebb módon kell kezelni" - mondta a rendezőnő. A film forgatása mintegy három hete kezdődött meg Magyarországon.