Index Vakbarát Hírportál

Terrorista-listán a Zodiákus sztárja?

2010.12.08. 10:59
Állambiztonsági szempontból veszélyes lehet a földgázfúrások ellen kampányolni Amerikában

Mark Ruffalo (Egy csodálatos elme örök ragyogása, Viharsziget) állítólag felkerült az Egyesült Államok terrorista-gyanús személyeinek listájára, miután a Gasland című dokumentumfilm mellett kampányolva felhívta a figyelmet a földgáz kitermelés súlyos mellékhatásaira.

Ruffalo akkor hívta fel magára a Pennsylvaniai Belbiztonsági Hivatal figyelmét, amikor vetítéseket szervezett a filmnek, és az amerikai GQ magazinnak elmondta, aggódik a fúrások ivóvízre gyakorolt hatása miatt. A dokumentumfilm egyébként különdíjat kapott az idei Sundance filmfesztiválon.

Josh Fox, a film rendezője azután döntötte el, hogy filmet forgat a földgáz kinyerése érdekében végzett fúrásokról, és az ezzel kapcsolatos féligazságokról, háttér-alkukról, amikor egy földgáz- kitermelő társaság nagyvonalú ajánlatot tett neki 2008-ban családi birtokának kibérlésére.

A földgáz -kitermelésnek szárnyakat adó hidraulikus fúrások körülményeit kutatva Fox bejárta az egész országot; egy Pennsylvania melletti kisvárosban olyan embereket interjúvolt meg, akik azt állították, hogy az ivóvizüket a gáz-szennyezés miatt meg tudják gyújtani. (a videón 2.25-nél) De ez csak az abszurd és megdöbbentő állítások egyike a Gaslandben, sokan arról is panaszkodnak, hogy rengeteg betegséggel küzdenek azóta, hogy az ivóvizük a gázkitermelés mellékhatásaként teljesen szennyezett lett.

A földgázipar dühösen támadta a filmet, egy szervezet, az Energy in Depth pedig egy listát tett közzé a filmben szereplő, a cég szerint ténybeli csúsztatásnak tekinthető állításokról.