Index Vakbarát Hírportál

70 milliót kapnak a fővárosi artmozik

2011.02.25. 10:51

A budapesti artmozihálózat megmenekülhet, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén erre a célra 70 millió forintot szavaztak meg a képviselők LMP-s indítványra a 2011-es 503 milliárd főösszegű költségvetésből.

"Információnk szerint nem kell bezárni az artmozikat, csak várjuk, hogy erről hivatalos értesítést kapjunk, mondta Pataki Ági producer, a Budapesti Artmozi Egyesület elnöke. - Mi úgy tudjuk, hogy ez a támogatás az összes budapesti artmozit érinti, akár közvetlenül, akár közvetve kapják a Budapest Film Zrt-n keresztül a támogatást."

A főváros idén csak saját filmszínházainak fenntartását tudta vállalni az eddigi hírek szerint: a Puskin, a Művész, a Toldi és az Odeon-Lloyd artmozikat. A nem fővárosi fenntartású artmozik (a Cirko-Gejzír, a KINO, a Tabán, az Európa, a Vörösmarty) közül egyesek az állami támogatások szüneteltetése miatt a 70 milliós támogatás nélkül nehéz helyzetbe kerültek volna, hangsúlyozta Pataki.

A Budapesti Artmozi Egyesületén kívül létezik még a fővárosban a Csepel, az Uránia és az Örökmozgó mozi is. A hármasból csak a csepeli kap, az Uránia és az Örökmozgó nem, mert azok állami fenntartásúak.