Index Vakbarát Hírportál

Jövőre már Londonban is lesz Sundance

2011.03.16. 16:42

Sundance London elnevezéssel jövő áprilisban már a brit fővárosban is megrendezik Amerika legnagyobb független filmes seregszemléjét, a Sundance Filmfesztivált - jelentették be a szervezők.

A utahi Park Cityben minden év januárjában megtartott fesztivál a tervek szerint négy napra költözik majd a brit főváros O2 arénájába.

Mint Robert Redford Oscar-díjas színész-rendező, a Sundance Filmfesztivál alapítója elmondta: a Sundance London "az amerikai kultúra egy különleges szeletét" juttatja el a brit fővárosba és nemcsak a kortárs amerikai filmesek munkái, hanem napjaink amerikai zenéje is bemutatkozik az eseményen.

A 2012. április 26. és 29. között zajló londoni Sundance független filmes programját a három hónappal korábbi utahi fesztiválon szereplő alkotások közül válogatják össze.

Az utóbbi években a fesztivál mögött álló Sundance Intézet igyekezett tágítani a rendezvény korábbi határait. Kibővítették a nemzetközi programot, Egyesült Államokon kívüli művészeti csoportokkal léptek kapcsolatba. A nyitás jele az Intézet "Film Forward" elnevezésű kezdeményezése is. Ennek keretében tíz független filmes kíséri el produkcióit egy 14 országot érintő vetítéssorozatra, amely márciusban törökországi állomásához érkezett.