Index Vakbarát Hírportál

Bezárt Sopron legöregebb mozija

2011.04.07. 15:13

A szerda este fél kilences előadás volt az utolsó a soproni Elit moziban; pár hónappal a megnyitás nyolcvanötödik évfordulója előtt bezárt a filmszínház - közölte csütörtökön a nézőtéren tartott sajtótájékoztatón Kalmár István, a mozi üzemeltetője. Amióta 1996-ban kibérelték az épületet, 2000 filmet vetítettek a 337 fős nagy- és a mintegy negyven nézőt befogadó kamarateremben. Csakhogy - tette hozzá - két évvel később megnyitott a város első multiplexe, amely elszippantotta a közönséget. Példaként említette, hogy míg 1996-tól 1998 végéig 300 ezer jegyet adtak el, azóta összesen félmilliót.

"Azoknak a moziknak van esélyük a túlélésre, amelyek három lábon állnak: jegyárbevételük mellett állami és önkormányzati támogatást is kapnak. Nekünk az utóbbiból nem jutott, a mozgókép-közalapítványtól pedig az elnyert pénzünket sem kaptuk meg. Egy évig álltunk féllábon, és elgémberedett a lábunk" - összegezte a helyzetet. Közlése szerint az évi húszmilliós költség felét tudták kitermelni a jegyeladásból, a többire pályáztak, de a tavalyi év első negyede után leálltak a kifizetések, más forrásból pedig nem tudták befoltozni a költségvetésükön tátongó lyukat. "Az Elit az első dominó" - jegyezte meg Kalmár István, arra utalva, hogy szerinte sorra mennek majd tönkre a kisebb mozik, amelyeknek most még jó, ha egy-két hónapnyi túlélésre van tartalékuk.

Kalmár István elmondta: terveik szerint nem a szerda esti Besson-akcióthriller volt az utolsó előadás. Július elsejével adnák vissza az épületet az épületet a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak, de előbb még rendeznének egy olyan hétvégét, ahol minden barátja elbúcsúzhatna a mozitól: ekkor vetítenének gyerek-, családi és rétegfilmeket egyaránt, így elevenítenék fel annak a másfél évtizednek a programját, amikor cégük üzemeltette az 1926. október 30-án megnyitott filmszínházat.